Головна Новини Світ США Приголомшливої перемоги республіканців не відбулося: про що говорять підсумки виборів для США та України
commentss НОВИНИ Всі новини

Приголомшливої перемоги республіканців не відбулося: про що говорять підсумки виборів для США та України

Україна і надалі може розраховувати на двопартійну підтримку США

10 листопада 2022, 13:38
Поділіться публікацією:

Екс-президент США, один із лідерів Республіканської партії Дональд Трамп назвав відомі на даний момент результати проміжних виборів до Конгресу такими, що дещо розчаровують. Про що говорить ця заява та відомий на даний момент розклад? Що це означає у ракурсі російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів. 

Приголомшливої перемоги республіканців не відбулося: про що говорять підсумки виборів для США та України

Вибори в США. Фото: з відкритих джерел

І Республіканська, і Демократична партія – неоднорідні, всередині кожної є різні течії, групи

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Проміжні вибори до Конгресу США виявилися набагато цікавішими та несподіванішими, ніж здавалося на перший погляд. Були настрої у стилі – республіканці все легко виграють. Але цього не сталося. Високі шанси на те, що в Сенаті збережеться баланс сил. А те, що в Палаті представників зараз посиляться позиції республіканців і вони там отримають більшість, я не драматизував би. Слід розуміти, що і Республіканська, і Демократична партія – неоднорідні. Усередині кожної є різні течії, групи. І внутрішньопартійна боротьба в таборі республіканців буде найближчим часом набагато цікавішою, ніж боротьба між республіканцями та демократами".

Євген Магда впевнений, що Україна не втратить двопартійної підтримки з боку США після цих виборів.

Важливим моментом він вважає те, чи наважиться Трамп протягом тижня оголосити про своє балотування у президенти на виборах 2024 року.

Для України глобально після того, як демократи втратять контроль над усім Конгресом, мало що зміниться

Політтехнолог, спеціаліст з антикризових кампаній Денис Богуш наголошує, що приголомшливої перемоги республіканців не сталося.

"І тотально їхні червоні прапори (партійний колір, тоді як у демократів – синій) над Конгресом не злетіли. Вже зрозуміло, що республіканці візьмуть більшість у Палаті представників. Але не переважну, як передбачали деякі. У Сенаті ж зовсім плюс-мінус паритет", – зазначає експерт.

Він звертає увагу, що одним із меседжів виборчої кампанії республіканців, особливо їхнього радикального, трампістського, крила було зменшення підтримки України. Мовляв, краще більше коштів спрямовувати на подолання внутрішніх проблем у США.

"Думаю, у самій Республіканській партії вже зрозуміли, що явно використовували російські наративи, – каже Денис Богуш. – Не виключаю, що буде проведено відповідне розслідування”.

На думку експерта, для України глобально після того, як демократи втратять контроль над усім Конгресом мало що зміниться.

"Адміністрація Байдена вже чітко дала зрозуміти, що продовжить підтримувати нас у протистоянні російської агресії. Двопартійна одностайність у цьому сенсі була і залишиться", – констатує політтехнолог.

Республіканські лідери налаштовані войовничо до російської агресії проти України

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко також вважає, що для України після цих американських виборів принципово нічого не змінюється.

"Я спеціально відстежував свого часу – лише 15 республіканців не голосували за допомогу Україні, із них 12 переобралися. Усього ж конгресменів – 435. Робіть висновки. Більше того, республіканські лідери налаштовані войовничо до російської агресії проти України. І тут вони "яструби" не менші, ніж демократи. Причому чітко декларують це", – зазначає експерт.

Він також наголошує, що всі заяви, у тому числі які стосуються України, це – на рівні міжпартійної боротьби.

"Вона значно вщухне після цих виборів. Попереду на нас чекає рік ленд-лізу на 40 млрд доларів. І він лише почав діяти. На 2024 рік, думаю, Конгрес пропустить ленд-ліз на таку саму, а то й велику суму. Єдине, можливо більше антикорупційних розбирань, спроб республіканців контролювати процес – як, у якій кількості і чому йдуть в Україну ті чи інші види озброєння, наскільки ефективно вони використовуються. Для нас це означає більше бюрократизму та геморою, але й більше відповідальності, – пояснює Віктор Бобиренко. – Щоб не було спроб використовувати допомогу, що постачається, не за призначенням".

Читайте також на порталі "Коментарі" – "сучасні фашисти Путіна вбивають наших громадян": секретар РНБО Олексій Данилов із критикою звернувся до НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини