Головна Новини Світ США "Росія може вторгнутися в будь-який день": у США пояснили евакуацію дипломатів з України
commentss НОВИНИ Всі новини

"Росія може вторгнутися в будь-який день": у США пояснили евакуацію дипломатів з України

Про це ABC News повідомила тимчасова повірена у справах Крістіна Квієн

26 січня 2022, 12:17
Поділіться публікацією:

Виконуючий обов’язки посла США в Україні заявив ABC News у вівторок, 25 січня, що наказ родинам дипломатів у посольстві виїхати з країни було видано, оскільки Росія може атакувати "будь-якого дня", якщо захоче. 

"Росія може вторгнутися в будь-який день": у США пояснили евакуацію дипломатів з України

Виконуючий обов’язки посла США в Україні Крістіна Квієн - ABC News

Про це заявила тимчасова повірена у справах посольства Крістіна Квієн.

У неділю Держдепартамент США наказав родинам дипломатів залишити Україну та дозволив співробітникам виїхати, якщо вони захочуть, у світлі загрози можливого російського вторгнення, оскільки Москва збирає понад 100 000 військових біля кордонів України. Уряд України розкритикував це рішення, назвавши його "передчасним".

Квієн сказала ABC News, що рішення про часткову евакуацію було прийнято з "великої обережності", враховуючи масштаби наростання російських військ.

"Рішення було прийнято тому, що зараз Володимир Путін і Росія нарощували таку військову міць на кордоні, що вони можуть будь-коли вжити заходів. І з огляду на це, ми повинні переконатися, що наші родини в посольстві в безпеці. Тож це було основою для рішення", — сказала Квієн.

Українські чиновники публічно не погодилися з оцінкою США про те, що російський напад може статися в будь-який момент. Заступник міністра оборони Ганна Маляр у заявила, що кількість російських військ на кордоні зараз "недостатня для повномасштабного вторгнення".

Загалом, українські чиновники більш скептично ставляться до того, що Росія справді завдасть масштабного нападу, і останніми днями вони дедалі активніше заперечують картину, що напад неминучий. 

Натомість українські чиновники припустили, що нарощування Росії наразі має на меті дестабілізувати Україну через загрозу нападу, в тому числі шляхом підриву її економіки. Президент України Володимир Зеленський у відеозверненнях закликав українців не панікувати.

Квін сказала, що вважає, що український уряд серйозно ставиться до загрози.

Відправлення військової допомоги США є частиною пакету допомоги у розмірі 200 мільйонів доларів, затвердженого для допомоги Україні. Поставка включала 276 протитанкових ракет Javelin, понад 800 ракет "bunker buster", що запускаються з плеча SMAW-D, 170 000 патронів 50-го калібру, а також костюми для знешкодження бомб.

Квієн сказав, що ця зброя продемонструвала "абсолютну, непохитну підтримку" суверенітету та територіальної цілісності України.

США все ще намагаються запобігти російській атаці за допомогою дипломатії. 

Квієн повторила, що є "деякі сфери", які США можуть обговорити з Росією, щоб спробувати вирішити проблеми, зокрема "контроль над озброєннями, краща прозорість з точки зору військових навчань". Вона сказала, що сподівається, що Путін вирішить піти на шлях дипломатії.

"Я думаю, що це єдиний розумний шлях. Я думаю, що це єдиний шлях, який в кінцевому підсумку приведе до більш безпечної Європи, яку, за словами Путіна, він хотів би мати", — сказала Квієн.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Сполучені Штати негативно відреагували на включення головного опозиціонера Росії Олексія Навального до "списку терористів та екстремістів й закликали звільнити його.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини