Головна Новини Світ США Санкції США проти Росії: які можуть бути наслідки у рішення Байдена
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції США проти Росії: які можуть бути наслідки у рішення Байдена

Експерти розповіли, чим відрізняється новий пакет антиросійських санкцій від всіх попередніх

15 квітня 2021, 19:10
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден ввів черговий пакет санкцій проти Росії , яким ввів відразу кілька обмежень. Примітно, що недавно Байден і Путін по телефону говорили про Україну. Що значить подібний хід Вашингтона і які можуть бути наслідки — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Санкції США проти Росії: які можуть бути наслідки у рішення Байдена

Наслідки санкцій США проти Росії. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Санкції США проти РФ були прогнозовані

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає, що санкції були цілком прогнозованими. Більш того, Байден під час телефонної розмови з Путіним 13 квітня міг попередити про це. Експерт не виключає, що розігрується зараз МЗС РФ спектакль в стилі "ми відповімо, та ще й як" — це саме спектакль.

"Адміністрація президента Байдена відразу озвучила, вивчить напрямки, за які проти Росії можуть ввести санкції, якщо дана інформація підтвердиться: втручання в американські вибори; кібератаки з використанням SolarWinds; плата з боку держави РФ талібам за вбивство американських солдатів. У березні США вже ввели нові експортні обмеження щодо РФ, мотивувавши їх використанням Росією хімічної зброї. А саме — отрути "Новачок", який використовувався російськими спецслужбами проти Сергія і Юлії Скрипаль, а також Олексія Навального. В даний момент введені санкції за кібератаки і втручання у вибори ", — зазначає Олеся Яхно.

Санкції досить серйозні. США висилають 10 російських дипломатів; вводять санкції проти 32 російських фізичних осіб і організації 6 російських технологічних компаній. І проти російського держборгу (з 14 червня фінансовим установам США заборонено купувати при первинному розміщенні російські держоблігації).

"Те, що відбувається не виключає можливості двосторонньої зустрічі в форматі Байден-Путін. Можливо, навіть прискорить її проведення. Захід так влаштований, він навіть при жорстких заходах залишає люфт для спілкування. Пам'ятаємо, наприклад, недавній візит глави дипломатії ЄС Жозепа Боррель в Москву, де йому будували холодні прийом. Той візит викликав масу критики, але продемонстрував, що Європа не закрила двері для Росії. Інша справа, що російське керівництво закривається від усіх і вся, ведучи країну до повної ізоляції — і зовсім не через пандемію ", — пояснює Олеся Яхно.

На думку аналітика, Росія в традиційному для себе стилі буде грати мускулами і розігрувати сценку "ми такі сильні, тому нас бояться — і вводять проти нас санкції". Але насправді ситуація в РФ складна, а з санкціями, схоже, далі буде, резюмує Олеся Яхно.

Найсерйозніші санкції проти РФ

На думку політолога Віктора Тарана, нинішнє керівництво США прекрасно розуміє, що необхідно втихомирити "вбивцю", як Путіна назвав Байден, який трясе ядерної кийком і плодить конфлікти по всьому світу.

"США потрібно це робити, інакше вони втратять імідж світового жандарма, який бореться зі злом. Імідж, який похитнувся при Трампа і може остаточно впасти, якщо РФ почне ескалацію в Україні, а США нічого не зроблять. Саме тому Штати працюють зараз на випередження, демонструючи світові, хто тут головний ", — вважає Віктор Таран.

За його словами, нові санкції стануть найсерйознішими за всі попередні роки.

"Вони стосуються безпосереднього втручання Росії в американські вибори. І це чіткий сигнал не тільки РФ, але і Китаю, Ірану, іншим країнам, що становить зараз т.зв. "Вісь зла". Сигнал чіткий і зрозумілий — якщо хтось буде втручатися у внутрішні справи Америки, розплата буде нехай не завжди швидкої, але — жорсткою і невідворотною ", — підкреслює політолог.

За його словами, особливий удар припав по РФ в зв'язку з санкціями проти російського держборгу.

"Згідно з даними Рахункової палати, в корона-кризовий 2020 рік держборг Росії за виріс на 5,4 трлн руб., Або на 39,9%, до майже 19 трлн руб. і склав 17,8% від ВВП. При цьому внутрішній борг виріс на 4,6 трлн руб. (До 14,8 трлн руб), а зовнішній борг в іноземній валюті зріс — на $ 1,9 млрд (до $ 56,8 млрд). Введені санкції, по суті, блокують росіянам доступ до зовнішніх запозичень для погашення боргу. Залишаються два шляхи — за рахунок і без того виснаженого Стабілізаційного фонду або за рахунок внутрішніх запозичень. Кожен з них — тупиковий. Це дає перепочинок від 3 до 5 років, а потім процеси будуть вже невідворотними. Економіка буде стрімко валитися ", — пояснює експерт.

Він вважає, що Байден таким чином різко підняв ставки напередодні можливої зустрічі з Путіним.

"В даний момент йому чітко показали, що армія-то у РФ є, але вона — не рівня силам НАТО. До того ж, в економічному плані Росія вже знекровлена, — зазначає Віктор Таран. — І продовжує слабшати. Тепер весь світ буде дивитися, як і чим Путін на це відповість ".

Нагадаємо, голова провідної фракції Європарламенту — Європейської народної партії Манфред Вебер заявив , що владі Євросоюзу і США слід посилити санкції відносно Росії у разі ескалації ситуації на Донбасі або погіршення здоров'я російського опозиціонера Олексія Навального, який відбуває термін в колонії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини