Головна Новини Світ США Що таке стаття 4 і 5 НАТО. Чи може вона бути активована через війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що таке стаття 4 і 5 НАТО. Чи може вона бути активована через війну в Україні

Північноатлантичний військовий союз має кілька основних статей, якими вирішують свою діяльність. Зокрема через військові інциденти використовують статті 4 і 5.

16 листопада 2022, 18:40
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

15 листопада на територію Польщі впала ракета, яка вбила двох людей. Через такий інцидент Польща підняла глобальну тривогу та оголосила про виконання НАТО 4 статті. Детальніше, що таке стаття 4 і 5 НАТО повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформаційну агенцію Reuters.

Що таке стаття 4 і 5 НАТО. Чи може вона бути активована через війну в Україні

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото з відкритих джерел

НАТО та Польща повідомляє, що досі триває розслідування по ракетному удару по прикордонному селищу. Однак президент Польщі Анджей Дуда, канцлер Німеччини Олаф Шольц та інші європейські політики схильні вважати, що ймовірно ракета була запущена з української системи ППО.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький сказав, що Польща все ще аналізує можливість запуску процедури за статтею 4.

Що таке стаття 4 НАТО?

У цьому документі йдеться що будь-який член НАТО може закликати альянс до спільних консультацій в Північноатлантичній раді. Таке обговорення може мати політичні рішення та призвести до спільних дій країн НАТО. За увесь період створення військового альянсу стаття 4 використовувалась сім разів. Останні раз в лютому, коли Російська Федерація почала повномасштабне вторгнення в Україну.

Що таке стаття 5 НАТО?

Стаття 5 є одним з головних пунктів у договорі військового альянсу. За цим пунктом будь-яка атака на країну, що входить до складу НАТО є нападом на всіх членів Північноатлантичного альянсу.

Попри те, що існує таке правило, воно не вступає в дію автоматично. Після атаки на одну з країн НАТО, мають зібратись члени організації та вирішити чи такі події можна розглядати як напад. За увесь час стаття 5 була використана лише один раз. Це відбулось 11 вересня 2001 року, коли в США відбулось кілька терористичних інцидентів.

Україна не входить до НАТО, тому стаття 5 не можу бути активована цією організацією. Попри це, члени альянсу надсилають військову підтримку для України, зокрема США, Польща, Німеччина та інші.

Раніше портал "Коментарі" повідомляли, що президент Росії Володимир Путін знає слабке місце НАТО.

Також "Коментарі" писали про заяву генсека НАТО. Столтенберг вважає, якщо вони це зроблять, то Путін переможе.

 

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини