Головна Новини Світ США Що відбувається в США: чому Трамп мовчить про перемогу України у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в США: чому Трамп мовчить про перемогу України у війні

Трамп, як політик, грає в звичному популістському режимі

16 вересня 2024, 17:28 comments1646
Поділіться публікацією:

Президентська гонка в США набирає обертів. Нині серед тем, які всі обговорюють, є нібито повторний замах на Дональда Трампа, який в своїх заявах продовжує спекулювати на темі війни в України, постійно заявляючи, що якби він був президентом США, війни в Україні не було б. При цьому республіканець навідріз відмовляється говорити, що він за перемогу Україні у війні. Чому так? Чи може бути так, що Трамп та його команда все очевидніше натякають, що змусять Україну до поступок, заради миру? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Що відбувається в США: чому Трамп мовчить про перемогу України у війні

Вибори в США. Фото: з відкритих джерел

Майбутні сім тижнів будуть дуже гучними

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда зазначив, що президентська кампанія в Сполучених Штатах дійсно виходить на фінішну пряму. Залишилось якихось півтора місяці або сім тижнів до голосування.

"Думаю, що насправді нас чекає достатньо багато цікавих поворотів, тому що Камала Гарріс виграла дебати. І Дональду Трампу тепер доведеться робити багато що для того, щоб збільшити свої шанси на перемогу. Стосовно так званого замаху, то, по-перше, я думаю, що це все-таки не містифікація, але, скажімо, швидше бачення команди Трампа, ніж те, що ми б хотіли побачити і чим би це могло бути. Друге – я не абсолютизую поведінку Трампа, його заяви з однієї простої причини, тому що я вважаю, що він буде в принципі і далі робити заяви про те, що було б якби президентом був він. Але при цьому ми маємо розуміти, що це вже третя поспіль президентська кампанія Трампа і, якби він виграв попередню, то він би зараз не балотувався в президенти. Це до того, що історія не знає слова "якби" і не знає умовного способу. А ще до того, що Трамп, як політик, грає в звичному популістському режимі і, я думаю, що він і надалі намагатиметься бути для всіх хорошим", – зазначив експерт. 

Відповідно, продовжує Євген Магда, нам також треба розуміти, що на сьогодні головне завдання України – не бути флюгером між демократами та республіканцями, а діяти в такий спосіб, який дозволить забезпечити збереження двопартійної підтримки, пам'ятаючи про те, що крім президентської кампанії, будуть вибори до Палати представників, а їх значення Україна побачила на межі 23-24 років. У значення Палати представників пересвідчилися всі дуже добре.

"Плюс до того, ми маємо розуміти, що заяви кандидатів в президенти і предметні дії власне цих людей будуть різними після того, як одного з них оберуть главою держави. Тобто майбутні сім тижнів – це буде час, коли буде багато заяв, багато демагогії, багато гучного, але попри це нам треба розуміти, що політика, все ж таки, буде більш виваженою. Я б сказав, що на виборах стоять одні цілі, а в процесі керівництва державою зовсім інші", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Трамп буде говорити все, тільки б залучити якомога більше виборців на свою сторону

Заступник директора Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський так прокоментував ситуацію:

"Президентські вибори в Сполучених Штатах не просто набирають обертів, а, як на мене, вже вийшли на фінішну пряму. Знаючи результати останніх соціологічних досліджень, які показують, як і не один раз в американській історії, зовсім невелику різницю в кількості голосів підтримки між Камалою Гарріс та Дональда Трампом, можу зауважити, що абсолютно кожен голос в кожному штаті має принципове значення, як для кожного з кандидатів окремо, так і для результатів президентських перегонів США загалом. Так, можливо, і для подальшої долі світу, адже саме американська політика буде визначати спосіб конкуренції чи протистояння зі світовими полюсами, включаючи Пекін. І це напряму, в тому числі, буде впливати на результати і перебіг війни в Україні". 

Владислав Дзівідзінський говорить, що він, як політтехнолог, вважає за потрібне наголосити, що ніколи так не обіцяють і так не брешуть напередодні виборів, особливо в кінцевій стадії, коли всі засоби прийнятні. 

"До того ж, якщо в тебе вже сформований ядерний електорат, а саме такий є у Дональда Трампа та його партії, то кожен наступний голос має велике значення. Відповідно Трамп буде зараз говорити рівно те, що потрібно для того, щоб перехилити на свою сторону частину виборців, які ще не визначилися. Або ту частину виборців, зовсім невелику, які планували голосувати, умовно кажучи, за діючого президента, і яким, можливо, не подобається Камала Гарріс, або можливо які розуміють що Камала Гарріс не має достатнього політичної ваги і досвіду для того, щоб реалізувати все заплановане. Ось саме на такі категорії розраховані всі політичні заяви екс-президента США. Серед таких заяв він неодноразово казав, що він закінчить війну дуже швидко, ледь не за один тиждень, але ми мусимо розуміти, що він розраховує на те, що, провівши перемовини з вагомими аргументами з кожним із учасників військового конфлікту він зможе їх переконати. Проте, абсолютно невідома реакція і наслідки цих подій і найголовніше – згода для того, щоб на завершення війни пішла українська сторона", – зазначив експерт.

За словами Владислава Дзівідзінського, він оцінює високо бажання Трампа обіцяти все, що завгодно і уникати відповіді на питання щодо ролі України і виграшу України в цій війні. Адже тези про виграш України в війні можуть потягнути за собою зміну підтримки прихильників Росії в США, які переважно голосують за Трампа. Також можуть відбутися зміни фінансової політики, адже вигідніше торгувати з Росією, ніж воювати. Це розуміє оточення Дональда Трампа. І так само розуміє воно, що подібні заяви можуть змінити баланс тих невизначених виборців, які зараз є на користь більш збалансованої і більш прогнозованої Камали Гарріс. 

"Моє глибоке переконання, що як діюча влада в США, так і наступна, на чолі з новим президентом, однозначно намагатиметься підводити російсько-українську війну до якогось логічного завершення, але зробити це в короткі строки абсолютно неможливо. Як і неможливо досягти компромісу, зважаючи на те, що Україна жодним чином не збирається поступатися своїми територіями, як і своїми принципами та свободами, за що ведемо боротьбу. В той же час Російська Федерація на чолі з Путіним на сьогодні не здатна визнати, що ця війна є повним для них провалом. Тому досягти компромісу, на який обидві сторони погодяться і приймуть його, буде надзвичайно складно. Це означає, що в короткі терміни закінчити війну неможливо в принципі", – констатував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США ідентифікували підозрюваного у ймовірній спробі вбивства Трампа: чи є зв'язок з Україною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини