Головна Новини Світ США Що засвідчили дебати між Байденом і Трампом: які висновки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Що засвідчили дебати між Байденом і Трампом: які висновки для України

Ситуація для американського політикуму склалася вкрай неординарна

29 червня 2024, 10:34
Поділіться публікацією:

У США відбулися перші дебати Байдена і Трампа. По їх завершенню до обох політиків чимало запитань, адже обидва зробили гучні заяви і щодо внутрішньої політики в США, і щодо геополітичних поглядів і звісно ж війни в Україні. Не обійшлося й без особистісних образ. Проте, як показало флеш-опитування американського каналу "CNN" 67% зареєстрованих виборців, які спостерігали за дебатами, вважають, що колишній президент Дональд Трамп на них переміг. Як ви охарактеризуєте ці дебати? Хто сьогодні ближчий до перемоги на виборах – Байден чи Трамп? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

Що засвідчили дебати між Байденом і Трампом: які висновки для України

Джо Байден та Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Події в США спонукатимуть Європу по-іншому думати про безпеку

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок так прокоментував ситуацію:

"Дебати – це повний провал демократів. Оскільки навіть на телеканалі CNN більшість прихильників демократів віддали перевагу кандидату від Республіканської партії. Це нехороший знак для внутрішнього штабу Демократичної партії. Сьогодні я не є якимсь унікальним у оцінці саме цього дійства, якого треба було демократам уникати, але, мабуть, Байден зумів переконати своїм вольовим рішенням усіх, що він впорається. І це є серйозний виклик для демократичного табору, оскільки їм впродовж найближчих кількох місяців, коли можуть відбутися умовно кажучи якісь наступні дебати, потрібно думати, як відновити довіру до їхнього кандидата. Серед американських виборців, як пишуть сьогодні ЗМІ, навіть може постати питання заміни Байдена. Є думка, що будь-який молодший за Байдена кандидат від демократів легко переможе Трампа, але тоді і в таборі республіканців може постати питання про заміну їхнього кандидата".

Експерт наголошує, що ситуація для американського політикуму склалася вкрай неординарна. Як показують опитування, в США понад 60% американців вважають неприйнятними кандидатури ні Байдена, ні Трампа, в першу чергу, через їхній вік. І дебати саме це і показали. Тому американську політику очікують нові виклики. Ці вибори не будуть простими. 

"Що стосується України, то я чую певні схвальні відгуки, мовляв Трамп згадав про Україну, засудив Путіна, але він так само сьогодні засудив Путіна, як завтра буде розказувати який він класний хлопець. Тому Трампу довіряти не можна і не варто. Невипадково європейські чиновники зараз вибудовують зовсім по-іншому свою політику у євроатлантичній співпраці, бо більше розраховують на себе, аніж на американців. Тому що якраз оця внутрішня політична боротьба засвідчує, що стабільності чекати від американців в найближчі півроку-рік в принципі не варто. До того ж Байден не проявляє рішучості у питанні підтримки України, що переконало б Європу в тому, що Україна може ефективно боронитися від ворога і нічого їй не загрожує. Бо невипадково Польща, країни Балтії (Латвія, Литва, Естонія) зробили запит до Європейського Союзу про виділення їм 2,7 млрд євро на будівництво фортифікацій вздовж кордону РФ та Білорусі, протяжністю 700 км", – зазначив Валерій Клочок.

Він додав, що дебати вкотре засвідчили нестабільність американської політики для європейських чиновників. На жаль, для України це є основними загрозами.

"Проте Америка має це пройти. Поряд з тим хочу сказати, що така ситуація в США – це спонукання Європи ухвалювати нові нетрадиційні кроки, що стосуються посилення безпеки, які можуть врешті решт призвести до дискусії про необхідність створення нового військово-політичного  блоку за участі України і принаймні такі натяки вже містяться в підписаній угоді про співпрацю у сфері безпеки між Європейським Союзом та Україною. В принципі для України тут не так багато негативу. Зараз треба дещо під іншим кутом на все це дивитися, тому що ситуація дійсно спонукатиме Європу по-іншому думати про те, аби війна не дійшла до їхніх кордонів і домівок", – резюмував експерт.

По суті переміг Байден, але по формі перемога за Трампом

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович зазначив, що, якщо говорити про результати дебатів, то можна констатувати, що по суті переміг Джо Байден, але по формі переміг Дональд Трамп.

"І, судячи з результатів так званого екзит-полу, більшості американців насамперед сподобалася форма, а не суть. Байден, звісно, був дуже конкретним. Він демонстрував глибокі пізнання в економічних питаннях, у розумінні тих процесів, які є важливими та характерними для США. Але цього виявилося недостатньо, оскільки більшість виборців насамперед звертали увагу на фізичну та емоційну готовність кандидатів до виконання обов'язків президента США. У цьому контексті Трамп, який, за традицією, дуже багато маніпулював і як мінімум 26 разів відверто збрехав, наводячи ті чи інші факти, виглядав краще за Байдена і мабуть зміг продемонструвати 67% тих, хто дивився дебати, впевненість у своїй фізичній та емоційній формі", – зазначив експерт.

На думку Ігоря Рейтеровича, важливий момент полягає в тому, що, за великим рахунком, на сьогодні ці дебати кардинально на перебіг виборчої кампанії, як мінімум у найближчій перспективі, не вплинуть.

"Показово, що лише 5% тих, хто дивився дебати, сказали, що готові змінити свій вибір, а для більшості вони не були визначальними з точки свого позиціонування на виборах. Тут питання більше в тому, що подібні дебати свідчать, з одного боку, як про кризу американської демократії загалом, так і, що важливіше, про кризу двох політичних партій. Вони можуть ще більше вплинути на явку, причому вплинути у негативному форматі та негативному контексті. Тобто, хто сумнівався, йти чи не йти на вибори, після таких дебатів може зробити однозначний вибір на користь неходіння та неголосування. І ось це, мені здається, зараз є найбільш ключовим наслідком того, що сталося в США. Хоча, зрозуміло, є ще моменти, які вже навздогін дебатів впливатимуть власне на виборчу кампанію. З іншого боку, показово, що дебати актуалізували розмови, що всередині Демократичної партії більшою мірою, але насправді, що і всередині Республіканської партії, хоча й меншою мірою, про можливу заміну кандидатів", – наголосив Ігор Рейтерович.

Він додає, як мінімум до кінця серпня, час на заміну кандидатів є, що у демократів, що й у республіканців. У демократів критичніша ситуація. Але, наголошує експерт, треба розуміти один дуже важливий момент – заміна Байдена на якогось іншого кандидата від демократів може статися лише за однієї умови – за добровільної відмови чинного голови Білого дому від участі у виборчій кампанії.

"Зважаючи на те, що Байден говорив саме після дебатів, коли спілкувався з журналістами, він не збирається поки що цього робити. Тому зараз дві сторони зроблять певні висновки, можливо готуватимуться до нових дебатів. Загалом питання про переможця цієї виборчої кампанії та про шанси кандидатів на перемогу залишається відкритим. Однозначної переваги Трампа, щоб там не розповідали деякі ЗМІ, немає. І це підтверджують численні опитування. Величезна кількість американців вагається і вагатиметься, зважаючи на все, до останнього дня виборчої кампанії", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Байден має піти у відставку: Джонсон терміново звернувся до Кабміну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини