Головна Новини Світ США Спроба врятувати ядерну угоду: Росія та США стверджують, що координують Віденські переговори
commentss НОВИНИ Всі новини

Спроба врятувати ядерну угоду: Росія та США стверджують, що координують Віденські переговори

Виникає стурбованість на тлі повільних темпів виконання програми

30 грудня 2021, 11:11
Поділіться публікацією:

Вищі офіційні особи США та Росії з питань Ірану зустрілися у Відні для переговорів. Таку заяву зробив у середу, 29 грудня, представник Росії, і делегати з обох сторін заявили, що Москва і Вашингтон координують зусилля, щоб врятувати ядерну угоду з Іраном 2015 року. Про це повідомляє Reuters.

Спроба врятувати ядерну угоду: Росія та США стверджують, що координують Віденські переговори

Іранський прапор майорить перед штаб-квартирою Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у Відні - Reuters

Михайло Ульянов, представник Росії з переговорів щодо ядерної угоди, написав у Twitter, що він двічі зустрічався в середу, 29 грудня, зі спеціальним представником США в Ірані Робертом Меллі, опублікувавши фотографії себе та американського дипломата, які сидять навпроти довгого столу.

У Держдепі на запитання про зустріч відповіли, що не обговорюють деталі дипломатичних розмов.

"Тісні консультації та координація між російською та американською делегаціями в ході переговорів у Відні є важливою передумовою для прогресу на шляху відновлення СВПД. Ми підтримуємо інтенсивний і, я вважаю, корисний діалог у ході Віденських переговорів про конкретні шляхи та засоби відновлення JCPOA", – написав Ульянов, посилаючись на Спільний комплексний план дій щодо ядерної угоди.

Крім того, держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову зі своїми французькими, німецькими та британськими колегами, і серед тем обговорення були ядерні переговори з Іраном, повідомив Держдепартамент.

"Секретар і його колеги також обговорили спільну стурбованість щодо темпів розвитку ядерної програми Ірану, оскільки часу не вистачає для повернення Тегерану до СВПД", — сказав речник департаменту Нед Прайс у заяві щодо дзвінка.

JCPOA 2015 року скасував санкції проти Тегерана в обмін на обмеження його атомної діяльності, але Дональд Трамп вивів Вашингтон з угоди в 2018 році, через рік після того, як він став президентом США. Пізніше Іран порушив багато ядерних обмежень угоди і продовжував виходити за їх межі.

Останній раунд непрямих переговорів між Іраном і Сполученими Штатами відновився в понеділок, 27 грудня, у Відні, і Тегеран зосередився на тому, щоб знову скасувати санкції США, незважаючи на незначний прогрес у стримуванні атомної діяльності Ірану.

Президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін, ймовірно, обговорять ядерні переговори з Іраном у четвер, 30 грудня, сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена, оскільки вони мають провести віртуальну зустріч. 

"Я вірю, що вони (Байден і Путін), швидше за все, завтра знову обговорять це (Іран), з огляду на те, що зараз у Відні тривають переговори, а США, наші європейські партнери, та росіяни досить тісно координували у Відні", – сказав американський чиновник.

Іран відмовляється від прямих зустрічей з офіційними особами США, а це означає, що інші сторони угоди, окрім Сполучених Штатів та Ірану, — Росія, Китай, Франція, Великобританія, Німеччина та Європейський Союз — повинні курсувати між двома сторонами.

У четвер, 30 грудня, Вашингтон висловив застереження щодо оптимістичних коментарів Ірану та Росії щодо переговорів у Відні, заявивши, що говорити про те, чи повернувся Тегеран до переговорів із конструктивним підходом, зарано. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", Іран та Росія озвучили оптимістичні сподівання щодо переговорів стосовно порятунку ядерної угоди 2015 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини