Головна Новини Світ США США наклали санкції на українських громадян: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

США наклали санкції на українських громадян: що думають експерти

Експерти висловили думку, з яких причин США ввели санкції щодо українських громадян - чи є в цьому політичний сенс, чи це спосіб відвернути увагу керівництва нашої держави

9 грудня 2021, 19:58
Поділіться публікацією:

США запровадили 9 грудня анонсовані раніше санкції проти низки українських громадян.

США наклали санкції на українських громадян: що думають експерти

США наклали санкції на українських громадян - фото з відкритих джерел

Міністерство фінансів США вдарило санкціями по екс-заступнику Адміністрації президента Віктора Януковича, юристу Андрію Портнову та його фонду. Наголошується, що Портнов "заслужено звинувачувався у використанні свого впливу на купівлю доступу та прийняття рішень в українських судах, а також у підриві зусиль з реформування".

А Держдеп оголосив про накладення санкцій на колишнього главу Конституційного суду України (КСУ) Олександра Тупицького та його дружину Ольгу "за серйозні корупційні дії".

Експерти проаналізували ці рішення для видання "Коментарі".

США мають намір робити кроки, які б відволікали українське керівництво від слабохарактерності американської сторони та демонстрували єдиний політичний курс Штатів та України

Політолог Дмитро Воронков вважає, що нові санкції США проти українських громадян слід розглядати у двох площинах: як жест політичної солідарності та як "пряник" для відволікання від подій, які розчарували Україну.

"Як жест політичної солідарності – це, перш за все, як би підтримка внутрішньополітичних дій президента Володимира Зеленського. Зокрема, безпосередньо в рамках судової реформи, де вже давно наполягає Захід. І, відповідно, у конфлікті гаранта з КСУ та особисто Тупицьким представники США демонструють свою відданість першому. Начебто мотивуючи його на подальшу конфронтацію", – пояснює політолог.

Щодо другого, геополітичного аспекту, то це передусім стосується переговорів Байдена з Путіним, на які в Офісі президента України покладали великі надії, вважає Дмитро Воронков.

"Але надії не справдилися, – наголошує він. — Реальних зрушень не було, кожен залишився при своєму. І тепер США мають намір робити кроки, які відволікали б українське керівництво від слабохарактерності американської сторони і демонстрували єдиний політичний курс Штатів та України. Тобто, ми бачимо один із епізодів завуальованої подвійної гри, яку ведуть США. У Білому Домі явно не хочуть, щоб Україна бачила якусь лояльність Байдена до Путіна. І тому так демонстративно заявляли про серйозні санкції у разі вторгнення Росії до України. Але при цьому чомусь прибрали з оборонного бюджету США додаткові санкції проти того ж таки "Північного потоку-2". Не кажучи вже про явні ознаки того, що під час можливої нормандської зустрічі Захід, можливо, тисне на Україну в рамках виконання прокремлівського сценарію Мінських угод".

Введені сьогодні санкції мають насамперед політичний сенс. Вони завдають удару по репутації, іміджу Портнова та Тупицького, які точно захищатимуть свої права

Доктор права, адвокат Іван Ліберман зазначає:

"Портнов – один із найкращих юристів-правознавців не лише в Україні, а й у Європі. Я припускаю, що він може успішно оскаржити ці санкції у відповідних інституціях та праві (швидше за все, це буде англо-саксонське право, тому що саме воно діє в США). Не виключаю затяжного юридичного протистояння".

При цьому, наголошує Іван Ліберман, сьогодні є чимало механізмів, які дозволяють абсолютно законним чином оминати санкції.

"Щодо Тупицького та його дружини. Навряд чи у санкціях проти них зацікавлені українські політики. Швидше, йдеться про осіб, які стоять за лаштунками нашої політики, але мають до неї безпосередній стосунок", – зазначає лікар права.

Коментуючи санкційний механізм як такий, Іван Ліберман наголосив, що кожна людина повинна мати можливість відстоювати свої права та інтереси у судах.

"Якщо міжнародні суди встановлять, що санкції – законні, це має виконуватись. Те саме стосується рішення про незаконність санкцій, – наголошує експерт. – На мою думку, введені сьогодні санкції мають, насамперед, політичний сенс. Вони завдають удару по репутації, іміджу Портнова та Тупицького, які точно захищатимуть свої права".

Санкції можна розглядати як перший "тривожний дзвінок" 

Політолог Кирило Сазонов зазначає, що санкції, які застосували щодо Портнова та Тупицького (за корупційний вплив на українську судову систему) передбачають заборону на в'їзд до США, блокування фінансових активів в американських банках.

"Не факт, що Тупицький і тим більше Портнов мають фінансові активи в банківських установах США і гостру необхідність у перспективі відвідувати Сполучені Штати. Швидше санкції можна розглядати як перший "тривожний дзвінок" для цих та інших осіб, пов'язаних з українською судовою системою, – каже політолог. – І якщо у випадку з Портновим можна шукати політичного підтексту та російського сліду, то з Тупицьким все дуже просто. Держдеп США чудово знає про боротьбу президента Зеленського зі "старою гвардією" у КСУ та її лідером Тупицьким. І своїм рішенням недвозначно демонструє Зеленському свою підтримку у протистоянні зі старою судовою системою, яка викликає нарікання в Україні та у всьому світі".

На думку Кирила Сазонова, український президент може прийняти цей пас для активного проведення судової реформи, необхідність якої важко переоцінити.

Раніше на порталі "Коментарі" – коли Україна вступить до НАТО: у Держдепі США назвали терміни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини