Головна Новини Світ США США оголосили про визнання незалежності двох країн
commentss НОВИНИ Всі новини

США оголосили про визнання незалежності двох країн

Джо Байден заявив, що Сполучені Штати визнають суверенними та незалежними державами дві країни.

26 вересня 2023, 09:10 comments3563
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден зустрівся з лідерами тихоокеанських островів для другого саміту в Білому домі. На початку зустрічі Байден оголосив, що Сполучені Штати визнають "суверенними та незалежними державами" дві острівні країни Тихого океану — Острови Кука та Ніуе.

США оголосили про визнання незалежності двох країн

Президент США Джо Байден. Фото з відкритих джерел

На саміті Байден заявив, що Острови Кука мають "довгу історію співпраці" зі Сполученими Штатами та нагадав, що вона почалась під час Другої світової війни, коли американські військові побудували злітно-посадкові смуги для аеропорту на одному з атолів Островів Кука.

Президент США сказав, що Ніуе є невеликою територією, яка відіграла "важливу та конструктивну роль" у цій частині світу. Байден особливо виділив намагання країни у боротьбі зі зміною клімату, зокрема через підтримку сталого розвитку, а також захист моря та збереження океану.

Острови Кука мають площу 236 кв. км (приблизно площа міста Миколаїв) та населення 17,5 тис. осіб. Острови Кука визнають понад 80 країн світу. Ніуе має площу 258 кв. км та населення 1400 осіб. Острівну країну визнають близько 40 країн. Обидві країни є у вільній асоціації з Новою Зеландією. Країни незалежні, однак Нова Зеландія може займатись обороною та зовнішніми справами від імені двох держав.

Видання Reuters вказує, що зустріч з лідерами тихоокеанських островів є частиною спроби США стримати подальше проникнення Китаю в цей регіон. Під час зустрічі американські чиновники пообіцяли країнам близько 40 млн доларів на розвиток інфраструктури в регіоні, включно з покращенням інтернету за допомогою підводних кабелів.

Однак не всі країни тихоокеанського регіону намагаються поглибити зв'язки з США. Прем'єр-міністр Соломонових Островів Манассех Согаваре, який має добрі відносини з Китаєм, пропустив зустріч з Байденом.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україна отримала потужну зброю від США на яку чекали кілька місяців.

Також "Коментарі" писали про головного конкурента Трампа, який заявив, що проти вступу України до НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини