Головна Новини Світ США США скасували санкції проти Ірану: навіщо держави знову повертаються до ядерного співробітництва
commentss НОВИНИ Всі новини

США скасували санкції проти Ірану: навіщо держави знову повертаються до ядерного співробітництва

США відновлюють скасування санкцій проти Ірану на завершальній стадії ядерних переговорів

5 лютого 2022, 08:33
Поділіться публікацією:

Адміністрація президента Джо Байдена у п’ятницю, 4 лютого, скасувала санкцій щодо Ірану, щоб дозволити проекти міжнародного ядерного співробітництва, оскільки непрямі американо-іранські переговори щодо відновлення міжнародної ядерної угоди з Тегераном 2015 року відновлюються. Про це повідомляє Reuters.

США скасували санкції проти Ірану: навіщо держави знову повертаються до ядерного співробітництва

Прапор Ірану - фото з відкритих джерел

Відмова дозволила російським, китайським та європейським компаніям проводити роботу з нерозповсюдження, щоб ефективно ускладнити використання іранських ядерних об’єктів для розробки зброї. Відмова була скасована Сполученими Штатами в 2019 і 2020 роках за колишнього президента Дональда Трампа, який вийшов з ядерної угоди.

Непрямі переговори спрямовані на те, щоб Сполучені Штати повернулися до угоди, а Іран відновив її виконання. Угода була досягнута за колишнього президента Барака Обами, і Байден пообіцяв спробувати повернути Сполучені Штати до неї.

Державний департамент направив до Конгресу звіт, підписаний держсекретарем Ентоні Блінкеном, у якому пояснюється, що відновлення відмов допоможе переговорам у Відні щодо повернення до угоди, досягнутої між Іраном та групою країн, включаючи Китай, Францію, Німеччину, Росію, Великобританію і США. Угода офіційно називається Спільним комплексним планом дій (JCPOA).

"Відмова щодо цієї діяльності має на меті полегшити обговорення, які допомогли б укласти угоду про взаємне повернення до повного виконання СВПД і закласти основу для повернення Ірану до виконання своїх зобов'язань СВПД. Він також розроблений, щоб служити інтересам США у сфері нерозповсюдження та ядерної безпеки та обмежувати ядерну діяльність Ірану.", — йдеться у звіті.

Заходи, згідно з повідомленням, включають реконструкцію іранського важководного реактора Арак, підготовку та модифікацію його установки в Фордо для виробництва стабільних ізотопів, операції, навчання та послуги, пов’язані з його атомною електростанцією в Бушері.

З квітня Сполучені Штати та Іран провели у Відні вісім раундів непрямих переговорів, спрямованих на відновлення дії пакту, який зняв санкції проти Тегерана в обмін на обмеження щодо його ядерної програми. Офіційного оголошення про те, коли почнеться дев’ятий раунд, не було, але очікування, що це може бути наступного тижня, посилилися.

Після того, як Трамп вивів Сполучені Штати з угоди в 2018 році і знову ввів жорсткі санкції, Іран поступово почав порушувати ядерні обмеження пакту. Зараз західні дипломати стурбовані тим, що його ядерне просування залишає дуже вузьке вікно для повернення до угоди.

Останні переговори у Відні були "одними з найінтенсивніших, які ми мали на сьогоднішній день", сказав журналістам американський чиновник на умовах анонімності.

Посадовець додав, що є певний прогрес у звуженні переліку розбіжностей і що зараз настав час для політичних рішень.

Відмова була потрібна, щоб дозволити технічні дискусії, які були ключовими для переговорів про повернення до угоди, сказав високопоставлений чиновник Держдепартаменту, також висловлюючись на умовах анонімності. Посадовець додав, що відновлення відмови не є сигналом того, що Сполучені Штати знаходяться на межі досягнення порозуміння щодо повернення до угоди.

Аналітик Eurasia Group Генрі Рим сказав, що відновлення відмови є "скромною ознакою" руху.

"Відмова є не таким жестом доброї волі або поступкою Ірану, а скоріше технічними кроками, які, ймовірно, спрямовані на те, щоб дискусії щодо впровадження могли продовжитися у Відні", — сказав Рим.

Як повідомляли раніше "Коментарі", держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що обговорював питання щодо Ірану з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, попередивши, що є лише вузьке вікно, щоб довести переговори до кінця і врятувати ядерну угоду з Іраном 2015 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини