Головна Новини Світ США США збираються утилізувати сотні ракет ATACMS, які можна передати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

США збираються утилізувати сотні ракет ATACMS, які можна передати Україні

Виробник ATACMS компанія Lockheed Martin може утилізувати ракети через закінчення терміну придатності.

4 січня 2024, 14:10
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Ексрадник Валерія Залужного Деніел Райс заявив, що США планує утилізувати значні запаси ракет ATACMS. Причиною цього Райс назвав закінчення терміну придатності у далекобійних ракет. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Newsweek.

США збираються утилізувати сотні ракет ATACMS, які можна передати Україні

Ракета ATACMS запущена з HIMARS. Фото з відкритих джерел

В американській пресі у жовтні 2023 року заявили, що США передали невелику партію з 20 ракет ATACMS Україні, які були миттєво використані для ударів по російських базах. Президент Зеленський відзначив ракети та вказав, що вони добре "зарекомендували себе".

Однак Деніел Райс розповів, що Lockheed Martin, яка виготовляє ракети ATACMS, збирається їх знищити за великі кошти американських платників податків, замість того, щоб відправити цю "чудову легальну високоточну касетну зброю" в Україну. За словами колишнього радника Залужного, попри закінчення терміну придатності, ця зброя може бути використана у війні.

"Вони працюють. Усю зброю з часом замінюють кращою, смертоноснішою та економічно ефективнішою зброєю. Ці ракети додають дальності, точності та вбивчості, яких Україна не має", — сказав Райс.

Подібну думку висловив американський генерал Бен Годжес, який зазначив, що ракети ATACMS можна використовувати роки після закінчення дати експлуатації. Крім того, Годжес наголошує, що "не надсилати ATACMS на основі терміну придатності – це політичне рішення, а не питання безпеки" та додає, що немає вагомих причин не відправляти цю зброю.

Науковий співробітник аналітичного центру Міжнародного інституту стратегічних досліджень Фабіан Гінц вважає, що Україна могла б використати "десятки тисяч" застарілих американських ракет, зокрема і ATACMS за допомогою установки HIMARS та перешкодити російським поставкам з Криму. Крім того, головними цілями у такому разі стали б російські бази, військова інфраструктура та війська РФ на великій території влучання ракет.

Згодом на інформацію про утилізацію ракет відреагували у Пентагоні.

"Так, я бачив ці повідомлення у пресі. Це неправда. Ці повідомлення помилкові", — повідомив представник Пентагону Патрік Райдер.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Австралія знищує вертольоти, які хотіла купити Україна.

Також "Коментарі" писали про заяву з Білого дому, у якій розповіли, чи є широкомасштабна корупція та зловживання з боку української армії щодо американської допомоги Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини