Головна Новини Світ США США звинувачують Росію в поширенні дезінформації щодо України: розвідка пояснила мету пропаганди
commentss НОВИНИ Всі новини

США звинувачують Росію в поширенні дезінформації щодо України: розвідка пояснила мету пропаганди

США звинувачують московських шпигунів у співпраці з російськомовними ЗМІ для поширення дезінформації про Україну

15 лютого 2022, 16:33 comments1110
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати вважають, що російські спецслужби тісно співпрацювали з редакцією п'яти російськомовних ЗМІ, щоб посилити підтримку громадськості щодо російського вторгнення в Україну, повідомили CNN на брифінгу американські чиновники, знайомі з оцінкою розвідки.

США звинувачують Росію в поширенні дезінформації щодо України: розвідка пояснила мету пропаганди

Мінфін США - фото з відкритих джерел

Офіцери внутрішніх і зовнішніх розвідувальних органів Росії, ФСБ і СВР, приховано підкидали у видання статті, в яких звинувачують Захід у напруженості з Росією щодо України, ставлять під сумнів легітимність українського уряду та ставлять під сумнів прихильність США своїм європейським союзникам.

Центром імовірної пропагандистської схеми є російський журнал Strategic Culture Foundation, який Міністерство фінансів США санкціонувало в квітні минулого року за поширення дезінформації під час виборів у США 2020 року.

Офіційні особи США не надали розвідувальних даних, на яких ґрунтувалися звинувачення, і відмовилися описати, як була отримана інформація. Частина інформації підтверджується звітами з відкритим вихідним кодом.

Розкриття інформації є частиною зусиль адміністрації Байдена розсекретити розвідувальні дані в надії запобігти військовим діям Росії в Україні, які, як стверджують держсекретар Ентоні Блінкен та інші офіційні особи США, можуть статися в будь-який момент. За оцінками двох джерел, знайомих з останніми оцінками, Росія зібрала близько 130 000 військових на кордоні України.

Кампанія з дезінформації "є основним вектором того, як російський уряд зміцнюватиме підтримку внутрішнього вторгнення в Україну, а також поширюватиме будь-яку дезінформацію про операцію під фальшивим прапором", — сказав CNN американський чиновник, уповноважений спілкуватися зі ЗМІ.

Ні Фонд стратегічної культури, ні посольство Росії у Вашингтоні не відповіли на запит про коментар. Раніше Росія спростувала звинувачення США в тому, що Кремль поширює дезінформацію.

Американські чиновники стверджують, що Володимир Максименко, голова Фонду стратегічної культури, особисто зустрічався зі своїми керівниками СВР і що підконтрольні Максименку видання, відомі як Фондск та Одна Родина, поширюють дезінформацію про Україну. Ні Фондськ, ні Одна Родина не відповіли на запит про коментар.

Російське розвідувальне агентство ФСБ, тим часом, тягне за ниточки ЗМІ, відомі як News Front, Antifaschst і Politnavigator, за даними американської розвідки. За словами американських чиновників, координація настільки тісна, що відомі співробітники ФСБ повідомляють журналам, коли публікувати статті, а коли видаляти певний контент.

Минулого року Міністерство фінансів США наклало санкції на кримський News Front за поширення дезінформації. Окрім російської, видання друкує англійською, польською та іншими мовами, намагаючись охопити широку аудиторію.

News Front очолює Костянтин Книрик, який роками веде активну діяльність у Криму, який Росія анексувала від України в 2014 році. Американські чиновники стверджують, що високопоставлені співробітники ФСБ похвалили Книрика за поширення дезінформації в Україні.

Як повідомляли раніше "Коментарі", США переносять посольство в Україні з Києва до Львова на тлі зростання напруги з Росією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини