Головна Новини Світ США Турбота про "безпеку персоналу": США переносять посольство з Києва до Львова
commentss НОВИНИ Всі новини

Турбота про "безпеку персоналу": США переносять посольство з Києва до Львова

США переносять посольство України з Києва до Львова на тлі зростання напруги з Росією

15 лютого 2022, 11:17
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати переносять своє посольство в Україні зі столиці Києва до західного міста Львова, заявив у понеділок, 15 лютого, держсекретар Ентоні Блінкен, посилаючись на "різке прискорення нарощування російських сил". Про це повідомляє Reuters.

Турбота про "безпеку персоналу": США переносять посольство з Києва до Львова

Держсекретар США Ентоні Блінкен - фото з відкритих джерел

Цей крок зроблений після того, як американські офіційні особи попередили, що Москва продовжує накопичувати понад 100 000 військових біля кордону Росії з Україною та в сусідній Білорусі, і в будь-який момент може здійснити нищівний напад, у тому числі на Київ. Москва відкидає звинувачення Заходу в плануванні вторгнення.

"Вторгнення в Україну може спричинити масове насильство, масові руйнування, а загибель людей не стане дискримінацією між американцями, українцями або іншими", — сказав на брифінгу речник Держдепартаменту Нед Прайс.

У своїй заяві Блінкен зазначив, що рішення про перенесення діяльності посольства до Львова – приблизно за 80 км від західного кордону України з Польщею – було прийняте через турботу про безпеку персоналу.

Більшості співробітників посольства вже наказано виїхати з України, а громадянам США рекомендовано покинути країну комерційним шляхом.

Блінкен сказав, що перенесення операцій посольства "ніяким чином" не підриває підтримку США "суверенітету та територіальної цілісності" України, і що американські дипломати "залишатимуться" з українським урядом.

За його словами, Сполучені Штати продовжують тиснути на Москву щодо дипломатичного рішення.

Прайс, однак, сказав журналістам, що "нам незрозуміло, чи зацікавлена ​​Росія... дотримуватися дипломатичного курсу". За його словами, Вашингтон взяв до уваги коментарі міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова на телевізійній зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним про те, що Москва наполягатиме на дипломатичних зусиллях, щоб отримати гарантії безпеки від Заходу. 

"Ми не прийняли до уваги жодних ознак деескалації" з боку російських військ, продовжив Прайс. За його словами, переміщення посольства базувалося на оцінці того, що "ми бачимо на місцях на власні очі, що є триваючим і неспровокованим нарощуванням Росії".

"Це чітка ймовірність, можливо, більш реальна, ніж будь-коли раніше, що Росія може вирішити продовжити військові дії", — сказав Прайс.

Головний дипломат США в Україні, тимчасовий повірений у справах Крістіна Квін, працюватиме зі Львова, а місію США в Києві охоронятиме поліція Національної гвардії України.

Як повідомляли раніше "Коментарі", останні дані, які має американська розвідка, свідчать про те, що в Кремлі ще не ухвалили остаточного рішення щодо вторгнення російських військ в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 лютого 2022, 12:20

Сподіваємось, що патріоти Львова не будуть залишати собі зароблені на конфлікті та нестабільності гроші, а чесно віддадуть їх на розбудову обороноздатності своєї країни: Україна - понад усе!


Новини