Головна Новини Світ США Стало відомо, що Трамп буде вимагати від Путіна за «швидкий мир» в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, що Трамп буде вимагати від Путіна за «швидкий мир» в Україні

Трамп захоче, щоб РФ перестала співпрацювати з Китаєм

19 липня 2024, 16:36 comments15654
Поділіться публікацією:

Україна та Росія дратують ймовірного віце-президента Трампа Джей Ді Венс однаково, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький. На думку експерта, Україна йому "не подобається", тому що сприймає її як статтю "безсенсових видатків на корупціонерів" і витрат дефіцитної зброї, яка будь-якого моменту може знадобитись в іншій точці. А от РФ дратує Ді Венс, як проксі Китаю, вважає експерт. При цьому Голобуцький додає, що Ді Венса, як, зрештою, і вся команда Дональда Трампа, орієнтовані передусім на боротьбу з Китаєм.

Стало відомо, що Трамп буде вимагати від Путіна за «швидкий мир» в Україні

Трамп і Путін

"Відповідно, для Кремля такий віце-президент як Венс у випадку перемоги Трампа — дуже сумнівний виграш. Цілком можливо, що він посприяє швидкому, безтолковому і короткостроковому перемир'ю, в якому Росія на тих чи інших умовах лишить контроль над окупованими територіями. Однак за це він поставить Кремль в дуже незручну позу власне, щоб позбавити Китай такого інструменту впливу. Тобто, швидкий мир a la Trump коштуватиме Путіну і поточних, і стратегічних втрат", — вважає Голобуцький.

Окрім того, підкреслює експерт, і Венс так с і Трамп наполягають на збільшенні оборонних видатків країн НАТО і посиленні військової потужності Європи. На цьому тлі, говорить Голобуцький, для диктатора Путіна буде вже практично не принципово, чи стане Україна найближчим часом офіційним членом Альянсу, чи ні, адже в нього і так вздовж кордонів практично всієї заселеної частини РФ будуть посилені бази НАТО.

"І Венс, і Трамп дивляться на ситуацію як бізнесмени, а не державні діячі. Відповідно, в них немає жорсткого ідеологічного каркасу, який не допустить відхилення від початкового курсу. Якщо їм буде вигідно – вони увіллють в Україну на порядок більше зброї і фінансів, ніж це зробив Байден", — заявив експерт.

На його думку, гіпотетично цей сценарій ймовірніший, бо прогнозовано основна вимога мирної угоди для Росії – "ви припиняєте тісні стосунки з Китаєм, припиняєте підтримувати його ініціативи, припиняєте сприяти поширенню його впливу в азійському регіоні і на планеті в цілому через БРІКС, припиняєте підтримувати антидоларову політику".

Проте, додає Голобуцький, але російська економіка вже надто глибоко вгрузла в китайську – від КНР напряму та опосередковано залежить як сировинний експорт, так і технологічний імпорт. Індія навряд запропонує стати альтернативою: поки Моді демонстрував хіба готовність зняти вершки з санкційних проблем Росії.

"Отже, Путін з об’єктивних причин не зможе ані взяти на себе зобов’язання перед Трампом вийти з союзу з Китаєм, ані гарантувати дотримання навіть найбільш м’яких та розпливчастих зобов’язань. І бізнесова логіка Трампа (і Венса теж) в такій ситуації: якщо не працює пропозиція одній стороні – робимо пропозицію іншій стороні, щоб отримати бажаний результат. В сенсі, якщо Путін не може погодитись на швидкий мир за умовами Трампа – то Україна накачується всім, щоб як мінімум Росія не мала змоги взагалі думати про втручання в глобальну політику на боці Китаю і підтримку ініціатив Сі, а просто воювала з Україною. Це дуже цинічно, дуже для нас травматично, але от така от перспектива цілком може бути реалізована", — вважає експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Трамп сказав, що буде з війною в Україні, якщо він стане президентом США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини