Головна Новини Світ США Стеження за європейськими лідерами: кому вигідний міжнародний скандал
commentss НОВИНИ Всі новини

Стеження за європейськими лідерами: кому вигідний міжнародний скандал

Згідно з розслідуванням, у 2012 і 2014 році АНБ використовувало датські інформаційні кабелі, щоб шпигувати за високопоставленими чиновниками в Швеції, Норвегії, Франції та Німеччини

31 травня 2021, 18:18
Поділіться публікацією:

Агентство національної безпеки США (АНБ) використовувало партнерські відносини з відділом зовнішньої розвідки Данії для стеження за високопоставленими чиновниками сусідніх країн, включаючи канцлера Німеччини Ангелу Меркель. Про це повідомляє Danmarks Radio, посилаючись на дев'ять джерел.

Стеження за європейськими лідерами: кому вигідний міжнародний скандал

АНБ - фото з відкритих джерел

Які можуть бути наслідки у цього скандалу? Кому він вигідний? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся за думкою експертів.

Ситуація, що створилася, вигідна тим геополітичним гравцям, які вважають, що союз США і ЄС буде нести їм загрозу

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв звертає увагу, що резонансна інформація про стеження американцями за європейськими політиками спливла напередодні переговорів між Єврокомісією і США.

"Оприлюднена інформація завдає безпосередній іміджевий удар по Німеччині взагалі і канцлеру Ангелі Меркель, зокрема. Все відбувається в той момент, коли Європа і США повинні, в тому числі, узгодити спільну позицію щодо Росії, — зазначає експерт. — Не відреагувати на такий скандал Європа не може. Але форма реакції мені поки не зрозуміла. Чи надійде вона після завершення глобальних європейсько-американських переговорів, або стане каменем спотикання і обговорення під час цих переговорів".

Руслан Бізяєв вважає, що ситуація, яка створилася, вигідна тим геополітичним гравцям, які вважають, що союз США і ЄС буде нести їм загрозу.

"А це — Британія, Китай, Росія, — перераховує експерт. — У кожного своя індивідуальна мотивація. При цьому британо-російські відносини, м'яко кажучи, залишають бажати кращого. Але в питанні недопущення повернення американського впливу в Європу — вони будуть ситуативно солідарні".

Наразі як США, так і Німеччині не вигідно входити до політичного клінчу

Експерт із питань сектора оборони і безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Стариков відзначає: "Це не перший скандал такого роду. Завжди ЦРУ та інші розвідоргани, які є в Штатах, прослуховували своїх партнерів. У тому числі у країнах НАТО. У тому числі — Німеччину. Розвідка на те і розвідка, щоб давати достовірну інформацію вищому військово-політичному керівництву — як щодо явних противників, так і вірогідних, а також — про партнерів, союзників".

За словами експерта, як правило, такі скандали нічим особливим не закінчуються, якщо на те немає відповідних політичних резонів.

"Наразі як США, так і Німеччині не вигідно входити до політичного клінчу. Штати за Байдена ставлять зараз метою зацементувати євро-атлантичну єдність, яка була кілька розхитана попередньою американською адміністрацією президента Трампа. А Німеччині важливо, щоб американська сторона не лізла в їх економічну діяльність як на території США (німецькі заводи, в тому числі з виробництва BMW), так і власне в ЄС — ситуація навколо "Північного потоку-2", будівництву якого всіляко заважали Штати" , — пояснює Олег Стариков.

Він підкреслює, що на сьогодні дипломатія завжди виходить з того, чи можна отримати якісь дивіденди, якщо є певні дискредитуючі дані, не псуючи при цьому відносини між країнами.

"Це стратегія непрямих дій. Коли стоїть мета, а партнер категорично проти, знаходять певні шляхи, щоб і партнер був задоволений, і країна, яка чогось домагається, отримала бажане. Що ми зараз і бачимо на прикладі будівництва ПП-2, — каже Олег Стариков. — Ще невеличкий приклад. РФ давила на Білорусь, щоб створили митний і податковий союз у 2019 році. Лукашенко тоді був проти. У Кремлі сказали — добре, ми не поспішаємо. У підсумку нинішня криза призвела до того, що Бацька днями втретє в році приїхав до Росії. І все точно йде до того, що відповідні документи в рамках Союзної держави незабаром будуть підписані".

Раніше портал "Коментарі" писав, чому загострюється протистояння США і Китаю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини