Головна Новини Світ США Трамплін для Трампа: яке майбутнє чекає екс-президента США
commentss НОВИНИ Всі новини

Трамплін для Трампа: яке майбутнє чекає екс-президента США

Після імпічменту Трампа всередині Республіканської партії США назрів розкол

15 лютого 2021, 09:45 comments1023
Поділіться публікацією:

Сенат США 13 лютого проголосував проти історичного імпічменту 45-у президентові США Дональда Трампа (намагалися визнати винним в підбурюванні до штурму Капітолію). Таким чином, колишній президент знову може балотуватися на будь-яку виборну посаду. Про що говорить прийняте рішення і реакція сторін? Як можуть події розвиватися далі? Кореспонденти "Коментарів" з'ясовували важливі для світової політики тенденції спільно з експертами.

Трамплін для Трампа: яке майбутнє чекає екс-президента США

Трамп вислизнув від імпічменту вже двічі. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк


"Байден був не проти будь-якого із варіантів"

Те, що імпічмент Трампа може не відбутися, було передбачувано. Особливо, з огляду на поляризацію американського суспільства, що досить сильно проявилося в останній рік. Так вважає експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" (UIF) Ігар Тишкевич.

"У Трампа є особиста група виборців, які голосують не стільки за республіканців, скільки саме за Трампа. І зайвий тиск, доведення до кінця процедури імпічменту несло серйозні ризики для американської політичної системи в цілому. Результати голосування сенаторів (57 за імпічмент, а 42 — проти) говорять за себе. Навіть деякі демократи вирішили, що не варто надмірно піднімати ставки", — зазначає експерт.

На його думку, навіть реакція Байдена була досить стриманою. Тому що новий президент США належить до тих, хто вважає, що не варто надмірно форсувати події.

"Зрозуміло, що Байден був не проти будь-якого з варіантів. Але вважав, що буде краще, якби імпічменту не було. Після результатів голосування в Сенаті він зазначив: і так зрозуміло, до чого Трамп закликав. Але "ні", так "ні". Загалом, Байден явно не виглядав незадоволеним", — пояснює Ігар Тишкевич.

Він вважає, що для демократів важливо було показати більш широке засудження дій Трампа. І у них це частково вийшло.

"Обидві сторони можуть сказати, що вийшли переможцями з даного витка інформаційного протистояння,  продовжує експерт.  Водночас, варто відзначити, що є криза всередині Республіканської партії. Вона або буде шукати нове обличчя лідера, яке необхідно якось розкручувати для протиставлення Байдену, і залишиться єдиною. Або можливо створення в США ще однієї партії. Мова про те, що якщо республіканці підуть на керований розкол  то з'явиться партія трампістів і більш впевнена в собі партія республіканців. До речі, якщо це станеться з Республіканською партією, то, з огляду на неоднорідність Демпартії, така загроза встане і перед нею".

Але в найближчі півтора року цього, на думку Ігар Тишкевича, не відбудеться.

"Сторони будуть йти з конфліктної площини. Байдену потрібно продемонструвати успіхи на внутрішньому полі. І республіканці оцінюватимуть дії Байдена зі зміни внутрішньої політики  і виходячи з цього, приймати ті чи інші рішення. При цьому Трамп нікуди не зникає. І якщо республіканська партія, на думку Трампа і його прихильників, буде неефективно захищати свій порядок, то через півтора року можлива реалізація ідеї про створення ще однієї партії в США",  вважає Ігар Тишкевич.

 

В майбутньому Трамп може балотуватися на будь-які державні посади

Експерт в Українському інституті політики, магістр державного управління Володимир Воля зазначає, що завершилася лише юридична процедура, коли звинувачення проти Трампа не підтримали необхідні 67 представників Сенату. При цьому не виключає, що будуть зроблені політичні висновки.

"57 сенаторів зі 100 висловилися за імпічмент. Тобто, проста більшість підтримала, а кваліфікованої більшості для затвердження звинувачень не вистачило. Можна говорить про те, що це голосування вже є аналогом заяви Сенату, який засуджує дії Трампа. І я думаю, ближче по суті виглядає трактування Джо Байдена, який сказав, що суть звинувачень проти Трампа не підлягає сумніву. І хоч звучать трактування, що Трамп виправданий, правильніше, думаю, говорити, що звинувачення проти Трампа не набрали достатньої кількості голосів сенаторів", — підкреслює Володимир Воля.

За його словами, юридично зараз немає перешкод для того, щоб Трамп в майбутньому міг займати якісь державні посади.

"Але невдоволення Трампом є навіть серед представників Республіканської партії. Зокрема, лідер республіканців в Сенаті Мітч Макконнел сказав, що голосував проти імпічменту, але вважає, що Трамп несе відповідальність за заворушення і підбурювання до них. Тому я не виключаю, що 7 республіканців, які проголосували за імпічмент разом із демократами, можуть стати частиною нової більшості, яка буде сформована в Сенаті з метою засудження Трампа. А саме  проголосують за політичну заяву Сенату, що засуджує і заворушення, і Трампа як людину, яку вважають підбурювачем до них. Тобто, замість юридичного звинувачення буде якась політична заява, резолюція, яка може гіпотетично набрати й більше 57 голосів. Адже крім тих республіканців, які проголосували за імпічмент, таку заяву можуть підтримати їхні однопартійці, які виступали проти імпічменту Трампу, але вважають його винним. Найближчими днями стане зрозуміло, чи буде така заява зроблена  як якась політична точка, компроміс між республіканцями й демократами щодо ролі Трампа в заворушеннях в цілому і штурмі Капітолію зокрема", — вважає експерт.

Він не виключає, що в цій же заяві може бути засуджено поведінку 45-го президента під час виборів.

"Його заяви того часу багато хто оцінив як підрив довіри до американських національних інститутів і американську систему виборів, зазначає Володимир Воля.  Доцільність такого роду заяви досить висока".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, як саме президент Джо Байден відреагував на результати голосування по другому імпічменту Трампа.

Також на портал можна дізнатися, до яких раніше прихованих плівок розмов Трампа може отримати доступ Байден.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини