Головна Новини Світ США Туманні перспективи: США та Росія розпочали напружені переговори щодо України
commentss НОВИНИ Всі новини

Туманні перспективи: США та Росія розпочали напружені переговори щодо України

Вашингтон сподівається, що зможе уникнути небезпеки нового російського вторгнення в Україну, не поступаючись широким вимогам Кремля щодо безпеки

10 січня 2022, 13:30
Поділіться публікацією:

З публічним песимізмом Сполучені Штати і Росія розпочали складні переговори в Женеві в понеділок, 10 січня. Про це повідомляє Reuters.

Туманні перспективи: США та Росія розпочали напружені переговори щодо України

Державні прапори Росії та США - Reuters

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що цілком можливо, що дипломатія може закінчитися після однієї зустрічі, а держсекретар США Ентоні Блінкен висловив песимістичні очікування щодо переговорів з високими ставками.

"Я не думаю, що ми побачимо якісь прориви в найближчий тиждень", — сказав Блінкен в інтерв'ю CNN в неділю, 9 січня.

Переговори розпочалися 10 січня в дипломатичній місії США в Женеві. Потім обговорення відбудуться у Брюсселі та Відні.

Заступник держсекретаря Венді Шерман, посадовець № 2 у Держдепартаменті США, заявила у твіті з Женеви, що "США прислухаються до проблем Росії". За її словами, жодні дискусії щодо європейської безпеки не відбуватимуться без присутності інших союзників.

Минулого місяця Росія висунула широкий набір вимог, які включають заборону подальшого розширення НАТО та припинення діяльності альянсу в країнах Центральної та Східної Європи, які приєдналися до нього після 1997 року.

Сполучені Штати і НАТО відкинули значну частину пропозицій Росії.

"Природно, ми не підемо на поступки під тиском", — сказав Рябков, який очолить російську делегацію в Женеві.

Президент США Джо Байден неодноразово попереджав президента Росії Володимира Путіна, що Сполучені Штати та європейські союзники запровадять безпрецедентні санкції, якщо Росія вирішить вторгнутися в Україну. Путін відповів, що санкції можуть призвести до "повного розриву зв'язків".

Під час попередньої зустрічі з Рябковим 9 січня Шерман наголосила на прихильності Вашингтона суверенітету, територіальній цілісності "і свободі суверенних націй вибирати власні альянси", — повідомили в Держдепі.

Якщо дипломатичні переговори зазнають невдачі і Москва діятиме проти України, Сполучені Штати планують із союзниками та партнерами в Європі та Азії низку торговельних обмежень проти Москви, повідомляє джерело, знайоме з планом.

Одне з обмежень може торкнутися критичних російських промислових секторів, включаючи оборону та цивільну авіацію, і вдарить по високотехнологічним амбіціям Росії, наприклад, у галузі штучного інтелекту, квантових обчислень або навіть споживчої електроніки.

"Зрештою, червоні лінії має визначити Путін, а не Рябков, і Рябков докладе всіх зусиль, щоб сформулювати червоні лінії", — сказав Кортунов, аналітик, який очолює Російську раду з міжнародних справ.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у рамках навчань Росія готується до запуску міжконтинентальних балістичних ракет.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини