Головна Новини Світ США У Пентагоні визначилися зі своїм ставленням до Китаю та РФ: офіційна доповідь
commentss НОВИНИ Всі новини

У Пентагоні визначилися зі своїм ставленням до Китаю та РФ: офіційна доповідь

Пентагон назвав Китай "єдиним стратегічним конкурентом", РФ - регіональною загрозою

23 липня 2024, 10:12
Поділіться публікацією:

Міністерство оборони США оприлюднило нову Арктичну стратегію на 2024 рік. Пентагон висловив стурбованість "зближенням, що росте" між Китаєм і Росією – двома головними конкурентами Вашингтона у сфері національної безпеки. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Bloomberg".

У Пентагоні визначилися зі своїм ставленням до Китаю та РФ: офіційна доповідь

Пентагон. Фото: з відкритих джерел

Згідно з доповіддю, США розширять свою військову готовність і спостереження в Арктиці, враховуючи зростання інтересу Китаю та Росії, а також нові ризики, викликані прискореною зміною клімату.

"Танення арктичних льодів відкриває нові судноплавні шляхи та приваблює підвищений інтерес та активність як з боку Китайської Народної Республіки, так і з боку Росії", — заявила заступник міністра оборони Кетлін Хікс на брифінгу.

За її словами, Китай – єдиний стратегічний конкурент, який володіє волею та все більшими засобами для розбудови міжнародного порядку, тоді як Росія продовжує становити серйозну загрозу безпеці та стабільності в регіоні.

Пріоритети Пентагону включають найкраще спостереження за великим регіоном, а також дослідження космічних систем попередження про ракетний напад, глибшу координацію в рамках НАТО і з Канадою через Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки, а також покращення супутникового та інформаційного зв'язку.

Вторгнення Росії в Україну ізолювало її від семи інших країн, які оточують Арктику, всі з яких тепер є членами Організації Північноатлантичного договору, і зробило її більш залежною від Китаю, який має свої власні цілі в регіоні. Арктичні країни в Північній Америці та Європі також зіткнулися з новими загрозами, від глушіння GPS до шпигунських куль.

Китай, хоч і не є арктичною країною, намагається отримати вплив, доступ "і відігравати важливішу роль у регіональному управлінні". За словами Пентагона, він експлуатує три криголами в регіоні для проведення спільних цивільно-військових досліджень та провів випробування безпілотних підводних апаратів та літаків з фіксованим крилом, здатних працювати в полярних умовах.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Пентагоні ухвалили остаточне рішення: де Україна може застосовувати F-16.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини