Головна Новини Світ США Вже було 85 років тому: чому самоізоляція США може призвести до світової війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Вже було 85 років тому: чому самоізоляція США може призвести до світової війни

Сьогодні світ досить точно відтворює сценарій 1930-років, який призвів до світової війни

18 березня 2024, 21:20
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати повинні  оцінити поточну ситуацію в світі як пролог до початку Третьої світової війни і використовувати час, щоб підготуватись. Проте  глобальну війну ще можна зупинити, і це  коштує набагато менше, аніж неминуча участь в ній. Про це повідомляє  Bloomberg,  роблячи паралелі між сучасною ситуацією  і  періодом в 30-их роках.

Вже було 85 років тому: чому самоізоляція США може призвести до світової війни

Самоізоляція США може призвести до світової війни (ілюстративне фото з відкритих джерел)

Журналісти зауважують, що зараз  Росія, Китай, КНДР та Іран об’єднались в неформальний блок ,  надаючи одне одному допомогу технологіями та ресурсами. З таким надійним "тилом", ці авторитарні країни розпочали "наполегливо досліджувати"  сусідні регіони. 

Коли їх зусилля щодо  перевантаження  міжнародної  системи безпеки досягнуть успіху, створивши  чимало викликів в навколишніх регіонах, Сполучені Штати  вже не  могтимуть реагувати на  такі кризи. Як пише Bloomberg, мета політики Вашингтона — запобігання світовій війні, яка може повторитись, коли Європа, країни  Близького Сходу  і Азії будуть одночасно  втягнені в конфлікти. 

Тепер мешканці США вважають, що ситуація з  військовою  допомогою для  України  та Ізраїля – це  надто дорого і  може виснажити військовий потенціал  країни. Але, зважаючи на досвід Другої світової війни, саме військова допомога, спрямована для  Великої  Британії допомогла збільшити обсяг військового виробництва в Америці  до того, як країна вступила у війну.

 "Утримання США створило каскадну проблему зобов’язань: той факт, що Великобританія та Франція не могли розраховувати на американську підтримку, змусив їх відмовитися від протистояння Гітлеру в 1938 році, коли вони могли б перемогти, якби результатом стала війна. (...) Вашингтон не був головним гравцем у Європі та Східній Азії, поки сили ревізіонізму набирали обертів перед Другою світовою війною, і саме в цьому була біда", – стверджує  Bloomberg.

Тому громадянам США треба  зрозуміти, що дешевше докласти зусиль для підтримки сприятливого світового порядку, аніж відновити те, що вже зруйноване.

"Допомога Україні — еквівалентна приблизно 5% оборонного бюджету США — може здатися дорогою. Але чи було б дешевше побачити поразку України, а потім зіткнутися з мстивою, мобілізованою Росією на сході НАТО? В Азії інвестиції у військовий потенціал і створення коаліції, необхідні для підтримки статус-кво, значні. Але чи легше було б приборкати Китай, коли він захопить Тайвань і кине свою значну тінь на західну частину Тихого океану?" – ставлять риторичні питання в публікації.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що у США зробили тривожну заяву про війну в Україні

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини