Головна Новини Світ США Які очікування від візиту Блінкена до Києва – що обговорюватиметься
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від візиту Блінкена до Києва – що обговорюватиметься

Одними з ключових будуть питання, пов'язані з розширенням постачання озброєнь

6 вересня 2023, 10:20 comments1729
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен 6 вересня, як і анонсувалося (хоч і неофіційно), прибув із візитом до Києва. Які очікування від цього візиту, особливо на тлі розмов, що посилилися в серпні, про необхідність "заморозки" російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Які очікування від візиту Блінкена до Києва – що обговорюватиметься

Ентоні Блінкен. Фото: з відкритих джерел

Після очної зустрічі із Сі Цзіньпіном держсекретареві США важливо обговорити з українською владою контури дипломатичного врегулювання

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що приїзд Блінкена можна розглядати як частину підготовчої роботи до зустрічі голів "Великої двадцятки" (G-20), яка відбудеться 9-10 вересня 2023 року в Індії, у місті Нью-Делі.

"Зрозуміло, що українська сторона щільно контактуватиме з американською також 20-22 вересня під час Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, куди нібито має намір поїхати і президент Зеленський. Але всі ці моменти можуть бути підкориговані тими чи іншими обставинами (тим більше, що на даний момент Україна не перебуває у списку запрошених на саміт "Великої двадцятки"). А тому простіше і логічніше обговорити якісь важливі моменти, чому і прибув Блінкен", – пояснює аналітик.

На її думку, на порядку денному буде точно обговорення формули миру.

"Після очної зустрічі з китайським лідером Сі Цзіньпіном, після контактів з російською стороною, держсекретареві США важливо обговорити з українською владою контури дипломатичного врегулювання. Донести свою позицію, почути нашу, – зазначає Олександра Решмеділова. – Тож візит – дуже важливий. Він дозволить шукати варіанти збереження позицій України у переговорах. Щоб не було домовленостей щодо України без України".

Немає сумнівів, що обговорюватимуться питання війни та миру

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній поділився таким коментарем:

"Слід зазначити, що держсекретар США часто буває у Києві. І немає сумнівів, що обговорюватимуться питання війни та миру. Розмови про заморожування ведуться практично з початку російського вторгнення. Був і залишається план екс-прем'єра Італії – Драгі – де враховувалися практично всі "хотілки" Росії. Зрозуміло, деякі кола на Заході хотіли б вирішувати свої питання за рахунок України. Як наслідок – постійно йдуть фоново такі розмови, які активно підтримуються Росією. Їй потрібний перепочинок для перегрупування – і напади на Україну з новими силами".

В той же час, експерт не впевнений, що Блінкен схилятиме Київ до заморожування конфлікту. Раніше, нагадує він, до Києва приїжджав президент Байден, давши зрозуміти, що США поставили свій престиж на кон. І заморозка тут буде очевидним програшем Заходу на чолі зі Штатами.

"Швидше за все, обговорюватиметься коло питань, пов'язаних із розширенням постачання озброєнь, – розмірковує Тарас Загородній. – Можливе промацування ґрунту на тему, яку раніше активно просували екс-держсекретар США Кісінджер американський філософ, політолог, політичний економіст Фукуяма. А саме – про необхідність деокупувати українські території на період до 24 лютого 2022-го, а потім починати вести переговори з Путіним, щоб той сам забирався з решти України. Президент Зеленський також зазначав, що коли ми матимемо можливість діставати до всієї території Криму, коли переб'ємо туди сухопутний коридор, вийдемо на берег Азовського моря, росіяни будуть змушені або йти з півострова, або йти на переговори".

Але в таку комбінацію слабо віриться, вважає експерт. Крим для росіян є сакральним місцем, пояснює він. І якщо суто теоретично можна припустити, що окупаційні війська підуть з Донбасу, з Херсонської, Запорізької, Харківської областей – щодо Криму буде явна заковика.

"Тим більше, що нещодавні переговори Ердогана з Путіним довели, що Кремль ніяк не змінив своїх позицій навіть щодо зернового кейсу. Не кажучи вже про глобальніший кейс російсько-української війни в цілому", – констатує Тарас Загородній.

Читайте також на порталі "Коментарі" — запит Байдена на 24 млрд доларів Україні: ЗМІ дізналися, чи готовий підтримати Сенат.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини