Головна Новини Світ США Загроза з Китаю і "саміт демократій": про що говорив Байден на прес-конференції
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза з Китаю і "саміт демократій": про що говорив Байден на прес-конференції

Хоч на прес-конференції не порушувалась українська тематика, Україна як і раніше цікава американським політикам, перш за все, в контексті відносин з Росією

26 березня 2021, 12:27
Поділіться публікацією:

Відбулася перша прес-конференція президента США Джо Байдена з дня його вступу на посаду. Головні висновки з події зробили для порталу "Коментарі" українські експерти.

Загроза з Китаю і "саміт демократій": про що говорив Байден на прес-конференції

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Для нового президента надзвичайно важливим завданням є заспокоїти виборців Трампа"

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов підкреслює, що прес-конференція Байдена насамперед була спрямована на внутрішню аудиторію.

"Американське суспільство розділене після виборів, — нагадує експерт. — І для нового президента надзвичайно важливим завданням є заспокоїти виборців Трампа і пояснити їм, що їхні побоювання є надмірними і повністю руйнувати досягнення Трампа він не збирається. Саме тому в питанні незаконної міграції через південний кордон від обіцянок "надати всім громадянство і виборчі права" на прес-конференції озвучені були більш обережні підходи — президент говорив про повернення незаконних мігрантів в їхні країни ".

Ігор Попов акцентує, що Китай оголошений фактично загрозою. Тобто, в цьому питанні також буде багато в чому продовжена політика адміністрації Дональда Трампа.

"Але якщо попередній президент більше говорив про економічні загрози, то демократи повертають в публічний дискурс тему протистояння демократії і авторитаризму. Ця ж тема буде максимально звучати і в стосунках з Росією, — упевнений експерт. — На прес-конференції Джо Байден оголосив про намір провести "саміт демократій". Це стара ідея, яка повинна створити новий авторитетний глобальний майданчик для обговорення політичних питань. Технологічно це означає ослаблення ООН, в Раді Безпеки якої Росія і Китай мають право вето і активно ним користуються. Міжнародні політичні ініціативи і рішення, ймовірно, будуть презентуватися саме на цьому саміті. А участь в ньому стане індикатором для країн по лінії "свій-чужий". Очевидно, що наслідком відповідних рішень будуть і зміни в питаннях безпеки".

Виведення військ з Афганістану в черговий раз відкладається, підкреслює Ігор Попов. Схоже, що США не готові передати владу талібам (а це єдині, хто може її втримати), а загострення міжнародної обстановки вимагає постійної присутності контингенту біля кордонів Китаю і РФ.

Хоч на прес-конференції не порушувалась українська тематика, експерт зазначає: "Україна як і раніше цікава американським політикам, перш за все, в контексті відносин з Росією. Нова адміністрація не планує ніяких поступок Кремлю в питаннях України, тому наша країна буде в пріоритетах російського (євразійського) відділу Держдепу і всіх інших відомств. Цікавим для США може бути зачистка лояльних до Росії кадрів із органів влади і силових структур, співпраця у військовій галузі та зменшення залежності Європи від російських енергоносіїв".

"Байден не дозволить Китаю обійти США і стати наймогутнішою країною у світі"

Політолог-американіст Владислав Фарапонов звертає увагу, що Байден чітко позначив — Китай буде буде основним напрямком протидії з боку нинішньої американської адміністрації.

"Байден прямо сказав, що не дозволить Китаю обійти США і стати наймогутнішою країною в світі. При цьому акцентував, що Штати не шукають конфронтації. Однак наполягатимуть на тому, щоб КНР дотримувалася міжнародних правил добросовісної конкуренції та чесної торгівлі й дотримання прав людини. В одному контексті з китайським лідером Сі Цзіньпіном згадав Путіна. Мовляв, ці керівники вважають, що майбутнє за самодержавством, а не за демократією. З чим США, зрозуміло, не згодні", — зазначає Владислав Фарапонов.

На його думку, логічно, що основна частина прес-конференції була пов'язана з внутрішнім порядком.

"Це і питання вакцинації від COVID-19 (Байден заявив, що вдалося перевиконати передвиборчу обіцянку — зробити 100 мільйонів щеплень від коронавірусу в перші 100 днів його президентства; так як це вже зроблено, то тепер мета — 200 мільйонів щеплень до 100 днів після інавгурації ), і питання, пов'язані з незаконною міграцією, особливо з Мексики. Байден запевнив, що перед його адміністрацією стоїть завдання не просто відновити контроль на кордоні, а й забезпечити умови для тимчасового перебування нелегалів. Втім, мені здається, багато тем залишилися неохоплені. Але час висвітлити їх, думаю, у 46-го президента США ще буде", — робить висновок політолог-американіст.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що Байден відреагував на ракетні пуски Північної Кореї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Брат

26 березня 2021, 12:44

Какая у запада дерьмократия-идет наглое обесчеловечивание их обществ с воздействием на весь мир.Тут и возможность якоьы менять пол,и и пидорасия и гомосексуализм,и разрушение семьи и разрушение гос-в.И все переводиться в виртуальность.Посмотрите на ютубе "Глобальное обнуление и инклюзивный кап-м-там все понятно раскрыто.Смерть пендоссии.


Новини