Головна Статті Світ Росія Санкції за «Новачок»: як отруєння Навального вплине на відносини Заходу і Росії
commentss Cтатті Всі новини

Санкції за «Новачок»: як отруєння Навального вплине на відносини Заходу і Росії

Отруєння Олексія Навального однозначно матиме наслідки для Росії в контексті відносин із Заходом. Є свої інтереси в цьому питанні й у Києва. Чого очікувати надалі - розбиралися наші журналісти

9 вересня 2020, 16:40 comments1073
Поділіться публікацією:

На початку тижня лікарі берлінської клініки "Шаріте" вивели зі штучної коми російського опозиціонера Олексія Навальногопослідовного критика політики президента РФ Володимира Путіна. Як з'ясували медичні експерти німецької армії, автор відео про корупцію у вищих ешелонах влади в Росії став ще однією жертвою забороненого радянського нервово-паралітичного агента "Новачок", яким намагалися отруїти колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля в британському місті Солсбері в 2018 році.

Санкції за «Новачок»: як отруєння Навального вплине на відносини Заходу і Росії

Російський опозиціонер Олексій Навальний

Навальному стало погано 20 серпня в літаку під час перельоту з Томська в Москву. Спроба вбивства чергового опозиційного політика викликала потік критики з вуст західних політиків на адресу російського керівництва. Поведінка Росії на міжнародній арені багато в чому залежить від того, як міжнародне співтовариство реагує на порушення з її боку Конвенції про заборону хімічної зброї та Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Питання про те, чи стане отруєння Навального відправною точкою для нового пакета антиросійських санкцій і наскільки жорсткими вони будуть, поки що залишається відкритим.

Російський Джамаль Хашоггі

Історія з отруєнням Навального нагадує вбивство спецслужбами Саудівської Аравії опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі, яке відбулося в межах консульства королівства в Стамбулі. Аравійський журналіст виступав проти проведення Саудівською Аравією військової операції в Ємені по відношенню до повстанців хуситів, бойкоту і міжнародної ізоляції Катару низкою близькосхідних країн, критикував чинний режим в Ер-Ріяді (особливо — наслідного принца Мухаммеда бін Салмана, який зосередив у своїх руках ключові повноваження). Хашоггі вбили і розчленували за те, що він занадто багато говорив, навіть перебуваючи за межами батьківщини.

Олексій Навальний в цьому плані нічим не поступається саудівському журналісту. Він зосередився на критиці Кремля у відповідний для цього час. Ймовірно, в Кремлі вирішили ліквідувати опозиціонера з двох причин. По-перше, колишній позаштатний радник губернатора Кіровської області і автор компрометувального документального фільму "Він вам не Дімон" про корупційні схеми колишнього прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва зосередився на інформаційному висвітленні антиурядових акцій протесту в Хабаровську проти арешту губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала, звільненого з посади російським президентом під приводом втрати довіри. Член "Ліберально-демократичної партії Росії" Фургал зумів перемогти на останніх регіональних виборах у 2018 році кандидата від панівної "Єдиної Росії" В'ячеслава Шпорта.

На ютуб-каналі "Штаб Навального" з'явилися відео про проблеми Далекого Сходу, корупційні скандали за участю тамтешніх чиновників, які зіграли не останню роль у протестній активності місцевих жителів. Російському керівництву не вигідно, щоб хабаровські мітинги стали прецедентом для поширення народних хвилювань на інші регіони РФ, які міг би очолити лідер опозиційної партії "Росія майбутнього" Навальний, з огляду на його організаторські здібності, харизму і амбіції. У 2018 році політик після відмови ЦВК в його реєстрації як кандидата на пост президента організував всеросійську акцію протесту "Він нам не цар".

По-друге, раптова смерть Навального, досить відомого росіянина в західних колах, була розрахована на відволікання уваги Заходу від акцій протесту в Білорусі проти президента Олександра Лукашенка, який фальсифікував результати виборів та користується підтримкою Кремля. До слова, "Штаб Навального" активно висвітлює події в Мінську, публікує інтерв'ю з демонстрантами. Причина смерті опозиціонера повинна була залишитися загадкою. Його отруїли в літаку, щоб виключити можливість своєчасної госпіталізації. Однак, як і Скрипалю, Навальному вдалося вижити після дози "Новачка", і влада РФ опинилася у незручному становищі, оскільки знову потрапила в епіцентр скандалу, пов'язаного з порушенням заборони ООН на виробництво і зберігання хімічної зброї.

Розкол в Європі

Загальної думки в країнах-членах Євросоюзу щодо введення санкцій у відповідь на порушення Росією режиму нерозповсюдження зброї масового ураження немає. Росія як учасниця Конвенції про заборону хімічної зброї повинна була знищити всі її запаси. Наприклад, застосування хімічної зброї проти своїх супротивників режимом президента Сирії Башара Асада стало підставою для введення персональних санкцій США і ЄС щодо окремих російських і сирійських громадян у 2017-2019 роках.

Серед представників керівної еліти Німеччини думки щодо заходів у відповідь на отруєння Навального розділилися. Найбільш жорстку позицію зайняв член панівної партії "Християнсько-демократичний союз" і голова парламентського комітету з міжнародних відносин Норберт Рентген. Політик запропонував відмовитися від будівництва газопроводу "Північний потік-2" з Росії до Німеччини, який завершився на 90%. З Рентгеном солідарна німецька партія зелених. Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас закликав росіян провести неупереджене розслідування, поділитися інформацією про отруєння і не змушувати Німеччину змінити позицію по "Північному потоку-2".

Міністр економіки Німеччини Петер Альтмайер сумнівається в ефективності антиросійських санкцій, але вважає, що відсутність реакції на отруєння Навального послабить позицію Німеччини стосовно РФ. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, чия думка може вплинути на прихильність ЄС в цілому, зайняла подвійну позицію. Спочатку вона заявила, що не бачить сенсу пов'язувати отруєння російського опозиціонера з позицією по газопроводу, але пізніше підтримала Мааса. Німці, швидше, просто пригрозили РФ санкціями, в тому числі щодо "Північного потоку-2", ніж висловили готовність це зробити.

Жорстко відреагував прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, який заявив, що крім засудження дій РФ повинні бути введені суворі санкції. Польський прем'єр вважає, що отруєння Навального має змінити позицію Німеччини і ЄС стосовно "Північного потоку-2", який позбавить Україну можливості здійснювати транзит природного газу.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон закликав міжнародну спілшьноту вжити всіх необхідних заходів для того, щоб притягти винних в отруєнні до відповідальності, пригрозивши РФ серйозними наслідками. Політолог Клаус Сегберс впевнений в тому, що було зроблено досить спроб для діалогу з керівництвом РФ, яке не готове до цього. Підтвердження тому — окупація окремих територій Грузії і України, збитий малайзійський пасажирський літак над Донбасом, замахи на опозиційних політиків.

Стримано відгукнувся президент Франції Еммануель Макрон. Французький лідер висловив готовність надати будь-яку необхідну допомогу Навальному і його сім'ї, аж до надання політичного притулку, але виступає за діалог з Росією і зміцнення відносин з нею в сфері безпеки і економіки.

Експерт Центру досліджень європейської політики Стівен Блокманс вважає, що не варто очікувати від ЄС масштабних санкцій проти окремих галузей економіки Росії, оскільки таке рішення не знайде одностайної підтримки серед всіх країн-членів.

Експерт вважає, що проти обмежувальних заходів виступлять такі країни як Італія та Угорщина, які зацікавлені в розвитку торгово-економічного співробітництва з РФ. Блокманс вважає: європейців стримує від введення санкцій той факт, що Навального отруїли на території Росії. Це, на відміну від інциденту в Солсбері, не можна розглядати як загрозу для європейської безпеки. Максимум, на що піде ЄС, то це на введення символічних персональних санкцій щодо чиновників, які можуть мати відношення до порушення режиму нерозповсюдження хімічної зброї, включаючи заборону на поїздки в європейські країни та замороження активів.

Відсутність скоординованої і рішучої позиції Європи щодо неодноразових випадків порушення Росією міжнародної заборони на застосування хімічної зброї, нехтування демократичних цінностей, в черговий раз підкреслює небажання загострювати відносини з Кремлем і вживати більш серйозні заходи тиску: відмова від газопроводу "Північний потік-2" і відключення російських банків від СВІФТ. РФ не буде відступатися у ситуаціях з Україною, Грузією і Сирією з огляду на пасивність і нерішучість європейців.

Американський підхід

США можуть використовувати отруєння Навального як привід для введення нових санкцій, націлених на зрив будівництва газопроводу "Північний потік-2". Президент США Дональд Трамп з ентузіазмом сприйняв розмови в Німеччині про можливе скасування будівництва російського газопроводу. Штати зацікавлені у скороченні постачі російського газу на європейський ринок, щоб звільнити для себе нішу і збільшити постачання скрапленого природного газу, який коштує дорожче. Трамп неодноразово дорікав Меркель в тому, що Німеччина збагачує РФ, купуючи її газ, але при цьому покладається на захист з боку США у випадку російської агресії. Америка вже давно готується похоронити "Північний потік-2" під тиском санкцій, і зараз для цього з'явився відповідний привід.

Будівництво газопроводу було заморожено в грудні 2019 року під загрозою введення США санкцій щодо компаній, які беруть в ньому участь. Оскільки Росія намагається добудувати газопровід власними зусиллями, то в Конгресі США стали опрацьовувати варіанти посилення санкцій. У липні 2020 року сенатор-республіканець Тед Круз закликав прийняти законодавство, яке дозволить ввести санкції відносно страхових компаній і сертифікаційних органів, залучених до проекту.

За інформацією держсекретаря США Майка Помпео, Держдеп працює над поправками про включення російських газопроводів "Північний потік-2" і "Турецький потік" в прийнятий три роки тому акт "Про протистояння противникам Америки за допомогою санкцій". У серпні Круз і ще два сенатори — Том Коттон і Рон Джонсон — пригрозили обкласти економічними і правовими санкціями німецьке місто Сасснітц на острові Рюген, де розташований порт Мукран, який використовується  як логістичний хаб і місцяе для стоянки російського судна "Академік Черський", що здійснює укладання і монтаж труб по дну Балтійського моря.

Український контекст

Україні вигідно, щоб у відповідь на отруєння Навального Америка і Європа ввела санкції проти Росії, зірвавши фінальну стадію будівництва газопроводу "Північний потік-2". У разі введення газопроводу в експлуатацію, Україна ризикує втратити дохід в розмірі до 3 млрд гривень від транзиту російського природного газу в Європу через свою газотранспортну систему. Міністерство закордонних справ України засудило отруєння Навального Росією і розцінило це як злочинний акт і наступ на демократію.

Водночас необхідно розуміти, що як політичний діяч, Навальний у своїх поглядах на зовнішньополітичні питання у чомусь схожий із  політичною елітою РФ. Він не ліберал, а представник опозиції ультраправого спрямування. У серпні 2008 року Навальний підтримав агресію Росії в Грузії, закликав влаштувати блокаду південнокавказької республіки, надати фінансову і військову допомогу сепаратистським режимам Абхазії і Південної Осетії. Щодо українського питання, то на відміну від Кремля він не заперечує присутність російських військ і озброєнь на Донбасі, і звинувачує Путіна в тому, що він зіпсував відносини з Україною настільки, що вона стала для РФ ворожою державою. Навальний не бачить сенсу повертати Крим до складу України без проведення на півострові нового референдуму.

Україні не варто плекати надії на готовність представників російської опозиції піти на нормалізацію відносин на наших умовах, включаючи відновлення територіальної цілісності.

Нагадаємо, російський опозиціонер Олексій Навальний, який 7 вересня вийшов з коми в німецькій клініці "Шаріте", продовжує йти на поправку. Західні експерти, покладаючись на результати аналізів про отруєння Навального смертельною отрутою з групи "Новачок", розповіли, завдяки чому жертві замаху все ж вдалося вижити.

Також ми писали, що експерти-токсикологи, аналізуючи те, що сталося з російським опозиціонером Олексієм Навальним кажуть, що в результаті отруєння хімічною зброєю "Новачок" політик міг бути не єдиною жертвою. Але, ймовірно, атака на Навального була точковою. І саме в цю версію владається те, що отруту підмішали в чай.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини