Головна Новини Світ Африка "Друзі Путіна" втратили більшість після оголошення результатів виборів
commentss НОВИНИ Всі новини

"Друзі Путіна" втратили більшість після оголошення результатів виборів

Керівна партія Південної Африки АНК вперше в історії країни втратила більшість у парламенті країни.

3 червня 2024, 10:22
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Африканський національний конгрес (АНК) отримав на парламентських виборах 40,21% голосів, що стало найнижчим результатом в історії партії за останні 30 років. Таким чином АНК вперше після закінчення апартеїду у 1994 році повинна буде домовлятись з іншими партіями, щоб сформувати коаліційний уряд.

"Друзі Путіна" втратили більшість після оголошення результатів виборів

Сиріл Рамафоса та Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Партія АНК отримала більшість на всіх шести національних виборах, що відбулись у демократичний період ПАР, коли у 1994 році Нельсон Мандела став першим чорношкірим президентом країни.

Попри перемогу АНК на чергових виборах, керівна партія вперше не здобула понад 50% голосів. На парламентських виборах 2024 року Африканський національний конгрес отримав 40,21% голосів. Демократичний альянс, який є основною опозиційною силою в країні посів друге місце з 21,8% голосів. Третє місце посіла партія MK — 14,58%, а четверта EFF — 9,52%.

Таким чином АНК має домовлятись з іншими партіями про коаліцію. Проте Демократичний альянс заявив, що не піде в коаліцію до АНК. А MK вказали, що погодяться на коаліційний уряд, якщо чинний президент країни Сиріл Рамафоса піде у відставку, проте АНК відкинули таку пропозицію.

В ПАР люди не голосують за президента, а його обирає парламент більшістю голосів. Тому наступний термін Сиріла Рамафоси залишається під питанням.

Керівна партія Південної Африки АНК вважається дружньою до Путіна. ЗМІ неодноразово фіксували російські кораблі, які завантажували невідомий вантаж у портах ПАР. Крім того, Сиріл Рамафоса заявив, що його країна не буде присутня на Саміті миру щодо війни в Україні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що ПАР була ініціатором однієї з "мирних ініціатив" щодо закінчення війни в Україні, подібно до тих, які озвучували Бразилія та Китай.

Також "Коментарі" писали, що Південна Африка заявила про вихід з Міжнародного кримінального суду, щоб прийняти у себе Путіна під час саміту БРІКС. Попри це, до ПАР російський диктатор не поїхав, а його замінив очільник МЗС РФ Сергій Лавров.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини