Головна Новини Світ Беларусь Чи справді Білорусь готується до війни: про що говорять заяви та дії Лукашенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Білорусь готується до війни: про що говорять заяви та дії Лукашенка

Лукашенко показує Путіну, що готовий кинути Білорусь у полум'я війни, але як досвідчений політик, Лукашенко чудово розуміє, що пряма війна з Україною – кінець його режиму

7 квітня 2024, 13:15 comments2257
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко, який нещодавно заявив, що РБ прагне миру, але готується до війни (через нібито загрози від інших країн), підписав закон, згідно з яким повістки військовозобов'язаним приходитимуть через SMS-повідомлення. Про що говорять останні дії та заяви Лукашенка? Чого в найближчому майбутньому чекати від Білорусі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи справді Білорусь готується до війни: про що говорять заяви та дії Лукашенка

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Лукашенко робить те, що вигідно йому в даний час

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш вважає, що підготовка до війни (вірніше те, що здається таким), насправді – скоріше заходи, які Лукашенко реалізує, сподіваючись отримати підтримку Кремля на майбутніх президентських виборах у 2025 році.

"За діями Лукашенка зараз можна зробити висновки, що Путін не ухвалив остаточного рішення щодо його підтримки, – зазначає експерт. – І Лукашенко, з одного боку, намагається убезпечитись на випадок своєї неучасті у виборах (пару місяців тому ним було підписано закон про гарантії для глави держави та членів його родини після відставки), з іншого – показати Москві, що він їй потрібен. Що він діє у форматі, який від нього хоче Кремль, а саме – воєнної мобілізації суспільства".

А тому, пояснює Сергій Гармаш, те, що зараз Лукашенко підписав закон про повістки через SMS, не слід розглядати як підготовку війни з Україною.

"Як політик Лукашенко – безпринципний, робить те, що вигідно йому в даний час і в конкретних обставинах, що склалися в даний момент. Тож він показує Путіну, що вірний йому, що готовий кинути Білорусь у полум'я війни. Але як досвідчений політик, Лукашенко чудово розуміє, що пряма війна з Україною – кінець не лише його режиму, а й навіть такої символічної незалежності Білорусі, як зараз. А тому він не зацікавлений у війні. І, якщо утримається при владі, зробить усе, щоб РБ не брала участі в ній", – прогнозує експерт.

Саме так, впевнений він, слід сприймати останні заяви та дії Лукашенка – скоріше для неучасті у війні, аніж для участі.

"Понти для приїжджих" у виконанні Лукашенка

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко пояснює:

"Я впевнений, що все воєнна нісенітниця, яке останнім часом викидається з рота Лукашенка, це "понти для приїжджих", як кажуть в Одесі".

Насправді, зазначає експерт, Лукашенко чудово розуміє, що білоруський народ категорично не хоче вступати у війну, що армія – не готова (там же, в основі не контрактники, а призовники).

"Тож це швидше брязкання зброєю, надування щік. Лукашенко не вперше діє подібним чином. Але це скоріше біг на місці, ніж конкретний рух у бік агресії проти України чи тих же країн Заходу", – вважає Віктор Бобиренко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Лукашенко знову лякає війною: чи збільшиться загроза з Білорусі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини