Головна Новини Світ Беларусь Чому Лукашенко знову лякає війною: чи збільшиться загроза з Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Лукашенко знову лякає війною: чи збільшиться загроза з Білорусі

Публічно Лукашенко й надалі підтримуватиме позицію "на нас можуть напасти, тому ми змушені озброюватися та озброювати союзників"

3 квітня 2024, 13:17
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що РБ прагне миру, але готується до війни через нібито загрозу від інших країн. Спікер Єврокомісії з питань закордонних справ та безпеки Пітер Стано на це зазначив, що військова загроза в Європі безпосередньо походить від чинних керівників-диктаторів Росії та Білорусі. При цьому деякі українські військові не виключають, що Кремль наважиться безпосередньо задіяти білоруську армію у війні з Україною та Європою. Про що говорять заяви Лукашенка? Чого в найближчому майбутньому чекати від Білорусі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Лукашенко знову лякає війною: чи збільшиться загроза з Білорусі

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Лукашенко грає на внутрішнє поле

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич вважає, що в найближчому майбутньому (найближчі півроку) жодних змін з боку Білорусі не буде.

"З одного боку Лукашенко грає на внутрішнє поле. У білоруському суспільстві є консенсус щодо небажання брати участь у війні. І Лукашенко розуміє, що зараз це чи не єдина теза, яка об'єднує суспільство. Відповідно, прагнучи гарантувати собі певну стабільність найближчим часом, він постійно лякає війною", – пояснює експерт.

Друга логіка подібних заяв — спроба підіграти РФ, враховуючи риторику Кремля, що загострилася, зазначає Ігор Тишкевич.

Для Лукашенка важливо зберігати саме таку риторику

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок розмірковує так:

"Цікава заява Лукашенка, яка, однак, не знайшла особливого відгуку в українців. Ми, схоже, просто втомилися від новин у стилі "можлива агресія з боку Білорусі". І не реагуємо на такі випади.

Але ця заява пролунала. І навряд чи просто так, вважає експерт.

"Лукашенко каже "ми готуємося до війни, але нападати ні на кого не збираємось". А тому, що нападати треба з кимось. І з чимось. Кількісний склад збройних сил Білорусі не настільки потужний, щоб ті могли здійснювати деякі серйозні операції. Втім, навіть якщо формування у 20-30 тисяч осіб вторгнеться в Україну з боку Білорусі, це стане для нас серйозним викликом. Але для якогось успіху противнику таких дій буде мало. Швидше йтиметься про стримування наших військ, чим вже котрий рік поспіль Лукашенко догоджає Кремлю", – пояснює Валерій Клочок.

Він нагадує, що ми змушені тримати певне угруповання військ і на українсько-білоруському кордоні, і в районі Придністров'я, яке постійно підіграє РФ.

"Слід зазначити, що ВПК Білорусі нарощує обсяги. Знято ліміти на прийом на роботу на такі виробництва, що виконують великий обсяг заявок для Росії (ремонт колісної техніки, її виготовлення, виготовлення радіоелектроніки). Тож публічно Лукашенко підтримуватиме позицію "на нас можуть напасти, тому ми змушені озброюватися та озброювати союзників". Для нього важливо зберігати саме таку риторику, у тому числі на фоні майбутніх виборів у 2025 році", – підсумовує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — трибунал для РФ: чи готовий світ підтримати Україну та притягнути агресора до відповідальності.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини