Головна Новини Світ Беларусь Ціль – втягнути Білорусь у війну: на якій стадії Путін – яке завдання сьогодні постає перед Лукашенком
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціль – втягнути Білорусь у війну: на якій стадії Путін – яке завдання сьогодні постає перед Лукашенком

Лукашенко практично щодня робить заяви, які компрометують, але армія Білорусі поки не готова вступати у війну проти України

6 липня 2022, 14:54
Поділіться публікацією:

Генеральний штаб Збройних Сил України у ранковому зведенні 6 липня повідомив, що не спостерігає на території Республіки Білорусь (РБ) створення ударних з'єднань ворога для повторної спроби вторгнення з півночі. Тим часом, тема чергового вторгнення в Україну з боку Білорусі (силами лише російської армії чи за союзництва з білоруською) залишається більш ніж актуальною. З цього приводу нещодавно знову висловився президент України Володимир Зеленський. А номінальний президент Білорусі Олександр Лукашенко фактично відкрито заявив, що РБ намагаються втягнути у війну проти України. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" загрозу з півночі та внутрішню ситуацію в Білорусі.

Ціль – втягнути Білорусь у війну: на якій стадії Путін – яке завдання сьогодні постає перед Лукашенком

Білоруські військові. Фото: з відкритих джерел

Відкрито вступати у війну з Україною – Лукашенку страшно та невигідно

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич зазначає, що останні заяви Лукашенка на адресу України є досить різкими. І показують, що той нервує. Що Росія продовжує тиснути, намагаючись залучити РБ до прямого зіткнення з Україною.

"Але з погляду позицій та дій самої білоруської державної машини – поки що приготування до війни немає. Швидше, Лукашенко намагається заговорити Росію в черговий раз. Годувати "сніданками". Мовляв, ми домовилися, я сказав чергову гидоту на адресу України. І поки вистачить, – зазначає експерт. – Відкрито вступати у війну з Україною – Лукашенку страшно та невигідно. Тож він намагатиметься продовжувати петляти".

При цьому, на думку Ігоря Тишкевича, слід звернути увагу до питань внутрішньої білоруської політики. Де відбуваються цікаві процеси.

"Росія намагається демонструвати, що вона не залишить без контролю трансформацію політичної системи Білорусі, що почалася. Відповідно це додатковий виклик для офіційного Мінська. Тому що ті самі проросійські партії, структури Кремль продовжуватиме створювати в Білорусі. Хоче того Лукашенко чи ні", – констатує експерт.

Рухи біля кордонів з боку армії РБ, загрозливі заяви Лукашенка мають на меті відвернути частину сил ЗСУ на прикриття північних кордонів

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов розмірковує так:

"Помітно, що Лукашенко почувається дуже некомфортно у цій ситуації. Ламається його традиційне балансування. Прагнення під декларації спільності із РФ – зберегти деяку свободу рук. Але, схоже, Путін його дотискає. Хоч за великим рахунком Білорусь і так вже повною мірою взяла участь в агресії проти України. З території РБ велися та ведуться ракетні обстріли, звідти заходили на нашу землю російські війська. Але одна справа, коли білоруською територією рухаються російські війська, коли вони ж із цієї території обстрілюють Україну, а зовсім інша – задіяння безпосередньо білоруської армії, яка, на відміну від російської, набагато менша і не має бойового досвіду".

За словами політолога, навіть з урахуванням мобілізаційного розгортання, на те, щоб привести війська РБ у більш-менш боєздатний стан, потрібен певний час. І це питання не днів і навіть тижнів.

"Тому Лукашенко має цілком резонні аргументи щодо того, що атака на Україну силами армії РБ несе істотні ризики. І може вдарити по позиціях Лукашенка у самій Білорусі. Відомо, що ідея безпосереднього залучення білоруської армії до вторгнення в Україну не користується популярністю в РБ", – наголошує Андрій Золотарьов.

Він думає, що найближчі тиждень-два дадуть чіткіше розуміння, чи вдалося Лукашенку і цього разу "пропетляти".

"Поки що й українська розвідка, і зарубіжні джерела вказують, що немає даних, які б вказували на підготовку білоруської армії найближчим часом спробувати вторгнутися в Україну, – наголошує експерт. Ну, а всілякі рухи тіла у них кордонів з боку армії РБ, загрозливі заяви Лукашенка покликані відвернути частину сил ЗСУ на прикриття північних кордонів. Ми змушені брати до уваги, що Білорусь у якийсь момент може взяти безпосередню долю в агресії. Але Лукашенко, мені здається, чинитиме опір до останнього. Чудово розуміючи ризики, які таке вторгнення несе як особисто для нього, так і для всієї Білорусі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ дізналися про те, що Путін таки прийняв рішення розпочати в країні мобілізацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини