Головна Новини Світ Беларусь Допит Протасевича слідчими "ЛНР": що стоїть за подібними рішеннями Лукашенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Допит Протасевича слідчими "ЛНР": що стоїть за подібними рішеннями Лукашенка

За словами Лукашенка, Протасевичу слід побоюватися смертної кари не через діяльність в Білорусі, а тому, що він нібито воював на Донбасі

2 червня 2021, 10:40 comments2042
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко готовий надати можливість "слідчим" так званої "ЛНР" допитати затриманого в Мінську колишнього головного редактора NEXTA Романа Протасевича, проти якого там нібито проводять "розслідування". Він також після авіаблокади Білорусі шукає шляхи до окупованого Криму через Росію.

Допит Протасевича слідчими "ЛНР": що стоїть за подібними рішеннями Лукашенка

Допит Протасевича слідчими "ЛНР". Колаж "Коментарі"Д.Романюк

Видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб дізнатися, про що говорять такі кроки Лукашенка.

Допит щодо участі у війні на Донбасі — додатковий напрямок звинувачень на адресу Протасевича

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей впевнений, що Лукашенко не видаватиме Протасевича — не для того він його ловив із такими тяжкими наслідками.

"Але допит щодо участі у війні на Донбасі — додатковий напрямок звинувачень проти Протасевича, — підкреслює експерт. — Він потрібен білоруському режиму для піару, щоб довести в очах свого суспільства правильність своїх дій з примусовою посадкою 23 травня в аеропорту "Мінськ" літака Ryanair, з борту якого і зняли опозиціонера. А також це реверанс Росії — "дивіться, у війні на Донбасі я на вашому боці, допомагаю, чим можу"".

Те ж саме, вважає Ігор Соловей, стосується й авіасполучення з Кримом.

"Кремль вимагає від Лукашенка визнати Крим російською територією хоча б де факто. Але поки він, мабуть, торгується, шукає спосіб як — і росіян задовольнити, і під нові санкції не потрапити. Навряд чи ці жертви та кроки Лукашенка будуть оцінені, як того хоче білоруський режим. Москва хоче повної капітуляції Лукашенка. І поступово дотискає його", — резюмує Ігор Соловей.

Республіка Білорусь (РБ) перетворюється в частину Росії під виглядом Союзної держави

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк вважає, що ми бачимо підсумки нещодавніх переговорів Лукашенка з Путіним у Сочі.

"Маневри і багатовекторність Лукашенка пішли в небуття. Залишився один шлях — максимальне співробітництво з Росією. Так що він буде йти на такі кроки, від яких раніше утримувався. Може справа дійти і до визнання Криму російським", — прогнозує аналітик.

На його думку, на тлі загострення із Заходом і не тільки, Лукашенко йде в бік РФ остаточно.

"Фактично, Республіка Білорусь (РБ) перетворюється в частину Росії під виглядом Союзної держави. Швидше за все, будуть поглиблюватися всі інтеграційні процеси, — говорить Анатолій Октисюк. — Тактично Лукашенко переміг із затриманням Протасевича (отримав цінного свідка в справі протестів, показав, що "будемо наздоганяти всіх опозиціонерів, у нас руки довгі — всіх дістанемо"), стратегічно ж програв. Звузилося поле для багатовекторності, навіть з Україною вже "на ножах". Ми побачимо поглинання — економічне, політичне — Білорусі Росією. При цьому РФ отримує нові території, але серйозно втрачає в грошах, які їй доводиться і доведеться вкладати в РБ. Такий собі варіант дружби Китаю (в ролі якого РФ) і Північної Кореї (РБ) в серці Європи".

Для України, за словами аналітика, в цьому нічого хорошого немає — ми отримуємо близько 1 тис. км ворожого, а не нейтрального, як раніше, для нас кордону.

"З іншого боку, на тлі оформлення союзу РФ і РБ зростає стратегічна цінність України для Заходу, — розмірковує Анатолій Октисюк. — Наша країна стає ще більш важлива як бар'єр для стримування подальшого поширення російського впливу, тепер підкріпленого ще й фактично поглиненою Білоруссю. Гібридні загрози та ризики величезні".

Раніше портал "Коментарі" писав, чи зможе колективний Захід протистояти режиму Лукашенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Брат

3 червня 2021, 18:06

Что стоит за решениями Лукашенко? Хохляцкая тупость беспросветная,и любовь к лизанию пендозада!!!


Новини