Головна Новини Світ Беларусь Другий фронт: чи перебуває Білорусь за крок від відкритої війни з Україною – чого чекати від Лукашенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Другий фронт: чи перебуває Білорусь за крок від відкритої війни з Україною – чого чекати від Лукашенка

Незважаючи на величезний тиск з боку Кремля, самопроголошений президент Білорусі Лукашенко до останнього відмовлятиметься відкрито вступати у війну

25 червня 2022, 12:45
Поділіться публікацією:

За даними Головного управління розвідки Міноборони України, Росія спробує втягнути Республіку Білорусь (РБ) у військовий конфлікт з Україною за допомогою низки провокацій з інфраструктурних об'єктів та цивільного населення. Також з'явилися повідомлення, що в РБ завантажують боєприпаси до 100 критих вагонів під перевезення вибухових матеріалів для Міноборони РФ. Якою є ймовірність, що РФ вдасться втягнути Білорусь у відкриту війну проти України? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Другий фронт: чи перебуває Білорусь за крок від відкритої війни з Україною – чого чекати від Лукашенка

Білоруські військові. Фото: з відкритих джерел

Щодо відкриття другого фронту проти Росії, то найближчим часом таких перспектив не проглядається

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко пояснює:

"Відповідно до визначення агресії від Генасамблеї ООН, Білорусь щодо України з 24 лютого 2022 року є таким же агресором, як і РФ. Тому що РБ надала свою територію для запуску ракет, постачання російських військ, аеродроми – для літаків".

Якщо ж білоруські війська будуть безпосередньо задіяні в атаці на нашу країну – це не буде другим фронтом, вважає експерт. Білоруськими військовими зараз керують росіяни, зазначає він. Тож це буде той самий російський фронт проти України.

"Що стосується відкриття другого фронту проти Росії, то найближчим часом таких перспектив не проглядається, – зазначає Павло Жовніренко. – Але відкрити такий фронт у будь-який момент може сама РФ, здійснивши напад на ту саму Литву – і тим самим спровокувавши прямий конфлікт із НАТО" .

Лукашенко робитиме все, щоб не втягуватися безпосередньо у російсько-українську війну

Експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса не думає, що Білорусь втягнеться у відкриту війну проти України.

"Ключовий момент, найкритичніший, був у березні. Саме тоді Росія намагалася підтягнути й білоруські сили до конфлікту. Не вдалося. А зараз, коли війна затягується (за деякими оцінками – до кінця року), Білорусь має ще більше простору для маневру", – пояснює Ілля Куса.

На його думку, невизнаний світовою спільнотою президент РБ Лукашенко робитиме все, щоб не втягуватися безпосередньо у російсько-українську війну. Насамперед, тому що проти цього виступають білоруське суспільство та еліти.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Сергій Лавров заговорив про ще одну війну Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

25 червня 2022, 13:27

Після поразки Росії, треба зайнятися Білорусью. Не можна лишати в себе на кордоні злочинця. Лукашенко та винних у наданні території для вторгнення треба притягти до відповідальності. Це буде легко. Вони зброю віддали Росії, а народ їх не зневажає.


Новини