Головна Новини Світ Беларусь Наближається перезавантаження Білорусі: як це може торкнутися України
commentss НОВИНИ Всі новини

Наближається перезавантаження Білорусі: як це може торкнутися України

Лукашенко вже заявив про необхідність зберегати сильну президентську владу в республіці

24 грудня 2021, 12:57 comments1021
Поділіться публікацією:

З'явилися повідомлення, що референдум щодо оновлення Конституції Білорусі пройде в республіці у другій половині лютого. Тим часом посол Білорусі в Україні Ігор Сокол вважає, що позиція Олександра Лукашенка щодо статусу анексованого Росією Криму залежатиме від відносин Лукашенка з українською владою. До чого можуть призвести конституційні зміни в РБ – і чи дійде офіційне визнання білоруською владою Криму – російським? Портал "Коментарі" звернувся з такими питаннями до наших експертів.

Наближається перезавантаження Білорусі: як це може торкнутися України

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Офіційному Києву точно доведеться визнати, що так чи інакше Лукашенко залишається при владі

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич пояснює, що Конституційні зміни є частиною ідеї Лукашенка. Це початок процесу змін державної влади в Республіці Білорусь (РБ). Процес, який буде продовжуватися досить довго.

"Для Лукашенка це створення перших передумов для можливого майбутнього діалогу РБ та ЄС. Він хоче створити умови, за яких, навіть за формальної зміни персоналій у владі, теперішні політичні еліти Білорусі збережуть за собою домінуючий вплив. А РФ зі свого боку бажає використати цей процес, щоб посилити свій вплив у РБ та створити передумови для виникнення в Білорусі організованої політичної проросійської сили. Тому, – наголошує експерт, – у референдумі щодо конституційних змін у РБ зацікавлені як Лукашенко, так і Росія. Але при цьому — він криється в деталях".

Суть у тому, зазначає Ігор Тишкевич, які норми будуть закладені в Конституції та яким чином їх імплементують. Ось ці найважливіші деталі – одна з причин, чому до Білорусі російським послом спрямовують досвідченого Бориса Гризлова.

"Для України сам референдум у РБ нічого не означає. Окрім як – треба думати, як вибудовувати стосунки з Білоруссю. Нереагування на зміну ситуації в сусідній країні явно не посилює Україну, – зазначає експерт. – Офіційному Києву точно доведеться визнати, що – так чи інакше – Лукашенко лишається при владі. І співпрацювати доведеться саме з цим політиком принаймні найближчими роками".

Прокоментував Ігор Тишкевич і заяви про те, що позиція Лукашенка щодо Криму залежатиме від ставлення до нього української влади.

"Справді, проглядається спроба підняти ставки у відносинах з Україною, – каже експерт. – Ув'язавши питання визнання/не визнання Криму зі станом білорусько-українських відносин. При цьому станом на сьогодні – РФ старанно виштовхує Лукашенка на теми Донбасу та Криму. Але він має розуміння, що на даному етапі жодні обіцянки чи підтримка Росії не компенсують потенційних втрат у разі офіційного визнання Криму російським з боку Білорусі".

Імовірність визнання Криму російським з боку Білорусі збільшується

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначає, що про ці конституційні зміни йдеться вже близько року. За його словами, це спосіб виходу з політичної кризи, в якій Білорусь опинилася після президентських виборів серпня 2020 року.

"На цьому референдумі наполягає Росія. Очевидно, розрахунок робиться на те, щоб таким чином забезпечити поступовий перехід (транзит) влади у Білорусі, з покроковим обмеженням режиму особистої влади Лукашенка та приходом до влади у Мінську людей, підконтрольних Кремлю. Друга можлива мета цього референдуму – легітимація обмеження суверенітету Білорусі у рамках інтеграції до Союзної держави з Росією, – вважає Володимир Фесенко. –Лукашенко від цього не в захваті і намагається "петляти". А Кремль намагається вдягнути на нього шори та загнати у стійло. "Для цього в Мінськ призначили "важкоатлета" – Бориса Гризлова – в статусі посла РФ у Білорусі".

На думку політолога, визнання Криму російським з боку білоруської влади – це предмет торгів Лукашенка з Путіним.

"Вирішальним чином це залежить від характеру взаємодії та домовленостей московського та мінського начальників, а не від України, та наших стосунків з білоруським керівництвом, – акцентує Володимир Фесенко. — Імовірність такого визнання збільшується. Для нас це є проблемним, але не катастрофічним. І якщо це станеться, то призведе до довготривалої системної кризи у відносинах з Білоруссю. Але ця криза і так уже позначилася із серпня 2020-го".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Євген Шевченко розповів, що поплатився за свою дружбу з Білоруссю, на нього в Україні порушили справу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини