Головна Новини Світ Беларусь У США пояснили, навіщо Лукашенку знадобилися "вагнерівці"
commentss НОВИНИ Всі новини

У США пояснили, навіщо Лукашенку знадобилися "вагнерівці"

В ISW вважають, що гра Путіна, Лукашенка та Пригожина ще не завершена і матиме короткострокові та довгострокові наслідки, які можуть принести користь Україні

28 червня 2023, 08:35
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко сподівається за допомогою переходу найманців із ПВК "Вагнера" після спроби влаштувати переворот до РФ посилити власну армію, а також врівноважити кампанію Кремля через "Союзну державу" поглинути РБ. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

У США пояснили, навіщо Лукашенку знадобилися "вагнерівці"

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Аналітики вважають, що Лукашенко, ймовірно, прагне встановити жорсткий контроль над будь-якими силами "вагнерівців", які прямують до Білорусі.

Так, білоруський диктатор підкреслив, що ця ПВК не відкриватиме вербувальні пункти в Білорусі, як це було зроблено в РФ, при цьому білорусам і, ймовірно, іншим громадянам буде дозволено вступати до структур "вагнерівців" у Білорусі.

Заяви Лукашенка припускають, що "група Вагнера" насамперед виступатиме як партнер з навчання та консультування білоруських військових.

Також він заявив, що "вагнерівці" краще навчені, ніж білоруські військові, і що його солдати можуть отримати користь із великого бойового досвіду цих найманців.

Лукашенко спростував твердження про те, що білоруська влада вже почала створювати польові табори для "вагнерівців", але заявив, що Білорусь створить табори, якщо бойовики їх вимагатимуть.

Як зазначається у публікації, Лукашенко може спробувати використати "вагнерівців" у Білорусі, щоб зменшити накопичену структурну залежність своїх збройних сил від ЗС РФ у виконанні більш високих оперативних функцій.

Так, Лукашенко може спробувати використати "вагнерівців", щоб допомогти відновити втрачені можливості ЗС РБ, які значною мірою делегували Західному військовому округу РФ.

Розформування білоруськими збройними силами єдиного сухопутного командування у 2011 році фактично призвело до підпорядкування білоруських збройних сил Західному військовому округу, зазначається у звіті.

"Білорусь не має недавнього досвіду проведення великомасштабних операцій або організації навчань вище за рівень батальйону. Основним джерелом знань та досвіду Білорусі для більш високої оперативної діяльності є організовані Росією навчання, такі як навчання, що повторюються "Захід", "Щит Союзу" і "Непорушне братство", — йдеться у матеріалі.

Зазначимо, Олександр Лукашенко виступив посередником між вагнерівцями, які підняли бунт і пішли на Москву, і Кремлем, який явно виявився не готовим до такої ситуації. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому роль "миротворця" відіграв саме Лукашенко, і чому ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин зрештою відбуває саме до Білорусі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять заяви Путіна за підсумками заколоту Пригожина — що тепер буде з ПВК Вагнер.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини