Головна Новини Світ Беларусь Яку провокацію Кремль готує з Білорусі – про що говорять заяви та дії режиму Лукашенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку провокацію Кремль готує з Білорусі – про що говорять заяви та дії режиму Лукашенка

План Кремля - інформаційним вкиданням налякати населення РФ і Білорусі, щоб воно було більш підконтрольним, крім цього знову видно гру російських спецслужб на параної Лукашенко

10 березня 2023, 12:37 comments2063
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Республіки Білорусь (РБ) Олександр Лукашенко, який цього тижня обізвав українського лідера Володимира Зеленського, а також заявив, що кидає йому виклик, підписав закон про страту для чиновників та військовослужбовців за державну зраду. Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що найближчим часом військово-політичне командування Росії планує проведення масштабної провокації на кордоні України та Білорусі. Про що говорять хмари, що згущуються над Білоруссю та з боку РБ? Як, швидше за все, розвиватимуться події далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Яку провокацію Кремль готує з Білорусі – про що говорять заяви та дії режиму Лукашенка

Путін та Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Розрахунок Кремля може полягати в тому, щоб відвернути частину військових ресурсів України з Донбасу та півдня – на білоруський напрямок

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко міркує так:

"Хмари над Білоруссю почали згущуватися ще 2020-го, коли Лукашенко залишився при владі лише завдяки застосуванню сили, а Росія активізувала свої зусилля щодо інтеграції РБ у нову Російську імперію. Ну, а 24 лютого 2022-го і весь рік, що минув після цього, хмари над Білоруссю встали міцно — і в повітрі запахло грозою. Грозою насамперед для Лукашенка, у заручниках у якого білоруський народ".

На думку експерта, інформація про підготовку провокації на кордоні України за участю Соловйова – це, скоріше, частина пропагандистської кампанії, яка зараз ведеться проти нашої країни. Суть кампанії, пояснює політолог, продемонструвати нібито "українську загрозу", нібито диверсії та замахи, які нібито здійснюють та готують українські спецслужби проти Росії, Білорусі та Придністров'я.

"Аудиторія для такої кампанії – здебільшого місцева. Потрібно налякати населення своїх країн, щоб воно було більш підконтрольним. Водночас і російські спецслужби роблять "показуху" про свою успішну роботу. Після подій у Брянській області для них це є актуальним, – зазначає Володимир Фесенко. – Але стосовно Білорусі, підозрюю, є й додатковий мотив – гра російських спецслужб на параної Лукашенка. Нещодавній хамський випад останнього проти президента Зеленського стався невипадково. Це сталося після повернення білоруського диктатора з Китаю (і у Кремлі можуть бути стурбовані активним зближенням Мінська з Пекіном), а інцидент на аеродромі в Мачулищах – це лише привід".

Показовим вважає експерт також ухвалення в Білорусі закону про смертну кару для чиновників та військовослужбовців за державну зраду. Білоруського диктатора, наголошує він, напевно лякають (з Кремля та ФСБ) змовами у найближчому оточенні та можливими спецопераціями українських та західних спецслужб щодо його усунення. Звідси й хамська істерика Лукашенка, – пояснює політолог.

"Зрозуміло, всі ці скандальні новини з Білорусі насторожують. Неминуче у багатьох виникає питання – чи не йдеться про підготовку до нападу на Україну з території РБ. Адже провокація на білорусько-українському кордоні може стати приводом до прямої участі Білорусі у війні проти нашої країни. На мій погляд, Кремлю зараз такий привід не потрібен. Його можуть створювати спеціально для Лукашенка. Росіяни зараз не здатні воювати на два фронти. Більше того, вони перекидають свої війська та озброєння з Білорусі на Донбас. А участь білоруської армії у війні не змінить кардинально співвідношення протиборчих сторін. Хоча, звичайно, створить додаткові проблеми для Сил оборони України", – наголошує Володимир Фесенко.

На його думку, розрахунок Кремля може полягати в тому, щоб таким чином відвернути частину військових ресурсів України з Донбасу та півдня – на білоруський напрямок. Тим самим нейтралізувати можливість українського контрнаступу.

"Заодно Лукашенко остаточно буде пов'язаний кров'ю та намертво (у переносному, а, можливо, і в прямому розумінні) прив'язаний до Росії та її війни проти України, – пояснює експерт. – Однак треба мати на увазі, що спроба втягнути Білорусь у війну проти України може стати фатальною для Лукашенка і, можливо, для Кремля. Як я вже зазначав, РФ зараз немає сил для війни на два фронти. Сама ж невелика білоруська армія не зможе провести успішні наступальні дії на півночі України. Натомість виникне можливість перенесення військових дій на територію РБ. Білоруські опозиціонери, які зараз воюють на боці України, отримають шанс розпочати війну проти Лукашенка за підтримки українських добровольців. До Мінська ближче, ніж до Москви. І замість другого фронту проти України може виникнути другий фронт проти Росії. І першою жертвою такої війни може стати саме Лукашенко. Тож білоруському диктатору є над чим подумати".

Те, що відбувається зараз у Білорусі, схоже на добре сплановану інформаційно-психологічну операцію

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Сергій Магера нагадує, що ще восени минулого року Путін ухвалив вимушене рішення остаточно відмовитися від помилкової стратегії швидкого проведення, як росіяни називають, "спеціальної військової операції". І почав переводити війну в затяжну, сподіваючись на зміну політичної ситуації в США, деяких європейських країнах – з наступним примусом України до підписання мирних угод, що вигідні Кремлю (коли Київ визнає втрату частини територій).

"Часткова мобілізація в РФ була частиною такого плану. Вона дозволила окупантам стабілізувати фронт, формувати резерви на продовження війни, зокрема у ракурсі наступальних операцій. І хоч обіцяного "великого наступу" ми поки не побачили, резерви у РФ, безперечно, є. Частина з них знаходиться на півдні України (для стримування нашого можливого контрнаступу). Частина на Донеччині. Частина — у певному вільному режимі – як біля РФ, і території РБ. Коли і куди вони будуть перекинуті і як використовуватися – питання поки що відкрите", – зазначає Сергій Магера.

На його думку, те, що відбувається зараз у Білорусі, схоже на добре сплановану інформаційно-психологічну операцію (ІПСО). З важко прогнозованим результатом.

"Нещодавні заяви Лукашенка (у стилі "Білорусь намагаються втягнути у конфлікт", "ми не збираємося нападати", "виклик кинутий") можна розцінювати як його безпосередню участь у цій ІПСО. Таким чином формується для внутрішньої білоруської аудиторії, а можливо і для частини довірливої міжнародної громадськості, образ "білого та пухнастого" керівника Білорусі. Насправді, ці заяви готують ґрунт для звинувачення на адресу України в провокації, що явно готується російськими руками в РБ. І ті ж факти нещодавньої НП з "ДРГ" у Брянській області можуть стати тлом для того, щоб хтось повірив у щось подібне, але вже в Білорусі. Лукашенко, звісно, буде змушений реагувати на "провокації". Швидше за все, заявить про посягання на суверенітет РБ. Але що буде далі – сказати складно. А мета ІПСО, як мені здається, змусити Україну відкласти контрнаступ, що готується, зосередитися на білоруському напрямку, де підвищиться ймовірність активізації бойових дій", – підсумовує нардеп.

Програш РФ у російсько-українській війні може закінчитися для Лукашенка достроковим завершенням повноважень

Політолог, медіа-експерт Денис Гороховський поділився такою думкою:

"Лукашенко, ймовірно, усвідомлює, що його країна втрачає суб'єктність, а він сам втрачає політичну вагу на міжнародній арені. І якщо ще недавно його хоч і називали "останнім диктатором Європи", але все ж таки сприймали як главу держави (навіть незважаючи на те, що результати останніх президентських виборів у РБ не були визнані низкою держав), то сьогодні Лукашенко перетворюється лише на одного з багатьох рупорів Кремля".

Тому, на думку експерта, останні публічні заяви Лукашенка, у тому числі образи президента України Зеленського – це лише спроба звернути на себе увагу та спровокувати українську владу на якусь пряму відповідь.

"Наші ж у цій ситуації вчинили максимально правильно, обмежившись короткими коментарями у твіттері від представників Офісу президента, – зазначає Денис Гороховський. – Що стосується прогнозів щодо подальшого розвитку подій, то тут все дуже просто. Очевидно, що програш РФ у російсько-українській війні може закінчитися для Лукашенка достроковим завершенням повноважень, причому в не найзручнішій формі. Тому він триматиметься Путіна і відіграватиме приписану роль".

У той же час, продовжує експерт, не слід забувати, що Лукашенко завжди намагався домовитися і із Заходом, щоб утримувати свою владу на тендітному балансі між молотом і ковадлом. І є ймовірність, що чим очевиднішою буде поразка Росії, тим сильніше змінюватиметься риторика Лукашенка.

"Ну, а той факт, що РБ безпосередньо не брала участі у нападі на Україну, виступивши лише плацдармом для російської агресії, Лукашенко представлятиме як особисту заслугу. Ніби він не піддався на провокацію Путіна і дотримувався якогось нейтралітету. Щоправда, малоймовірно, що це йому допоможе у довгостроковій перспективі", – резюмує Денис Гороховський.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи Росія змінила мету у війні: у Міноборони України назвали пріоритетне завдання окупантів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини