Головна Новини Світ Беларусь Закриття кордонів Білорусі з Україною: ризики та наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Закриття кордонів Білорусі з Україною: ризики та наслідки

На думку Олександра Курбана, якщо за погрозами з боку Лукашенка підуть конкретні дії і кордон з Україною таки буде перекритий, слід готуватися до того, що в гібридній війні з РФ у нас з'явиться нова лінія реального протистояння

3 липня 2021, 11:30
Поділіться публікацією:

Олександр Лукашенко в п'ятницю, 2 липня, доручив прикордонним військам повністю перекрити кордон з Україною. Аргументував тим, що нібито величезна кількість зброї надходить з України в Білорусь.

Закриття кордонів Білорусі з Україною: ризики та наслідки

Закриття кордонів Білорусі з Україною: ризики та наслідки - фото з відкритих джерел

Що означає цей крок? Як можуть події розвиватися далі? Ситуацію для порталу "Коментарі" проаналізував політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM & PM" Олександр Курбан.

"Чергова, гучна заява Лукашенка у вигляді наказу закрити кордон з Україною, за фактом на ранок суботи, поки лише — публічний недружній, демонстративний акт, розрахований на ЗМІ. Український МЗС повідомив, що жодних офіційних повідомлень від Білорусі з цього приводу не отримував, — підкреслює Олександр Курбан. — Слід зазначити, що звинувачення з приводу контрабанди зброї з України в Білорусь, озвучуються Лукашенком не вперше. Починаючи з 2014 року, він періодично видає страшилки на цю тему для населення своєї країни і російської аудиторії. Іноді для остраху в його промовах з'являються і міфічні екстремісти, які їдуть з України в Білорусь ".

Цього разу, зазначає експерт, білоруський диктатор в черговий раз звинуватив цілий ряд європейських країн в тому, що вони нібито втручаються у внутрішні справи республіки Білорусь. Згадав Литву, Польщу, США, Україну та Німеччину.

"Поки на таке звинувачення офіційно відреагувала тільки Україна. Власне це логічно, тому що раніше мова про перекриття кордону військами не йшла. По суті, Лукашенко йде на штучне загострення конфлікту з Україною. І робить це точно за командою з Кремля", — вважає Олександр Курбан.

Він не виключає, що під прикриттям наказу Лукашенка про закриття білоруськими військовими кордону з Україною, може здійснюватися, в тому числі й перекидання російських військ до наших кордонів. А це вже серйозно.

"Це вже не просто недружній акт, а крок до військового конфлікту, — акцентує експерт. — Для України, отримати проблемну прикордонну лінію в 1084 км, яку потрібно закрити своїми військами, зараз дуже дороге задоволення. Крім того, цілком можна очікувати окремих провокацій, розрахованих на медійний резонанс. Все це прекрасно розуміють і в Москві, і в Мінську, і в Києві. Не можуть цього не розуміти в ЄС і США".

На думку Олександра Курбана, якщо за погрозами з боку Лукашенка підуть конкретні дії та кордон з Україною таки буде перекритий, слід готуватися до того, що в гібридній війні з РФ у нас з'явиться нова лінія реального протистояння.

"Подібні ситуації цілком можливі і на кордоні Білорусі з Литвою і Польщею, — прогнозує експерт. — Для Кремля сьогодні розв'язати руками Лукашенка невеликий прикордонний конфлікт з Україною, Польщею або Литвою — цілком реальна й зручна перспектива. Профіт для РФ очевидний — дестабілізація ситуації на межах і розширення прикордонного поясу нестабільності, а також пропозиція свого посередництва у вирішенні конфлікту — і відповідні вимоги про преференції. Очевидно, нещодавня зустріч Байдена і Путіна до розрядки напруженості між Заходом і РФ поки так і не привела. Навпаки, ми бачимо виникнення нових вогнищ напруженості. Можливо, таким чином Путін підвищує ставки і намагається підвищити свій статус на майбутніх переговорах".

Раніше портал "Коментарі" писав, що Білорусь залишиться без чемпіонату світу : нові спортивні санкції проти режиму Лукашенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Флот

4 липня 2021, 22:46

Уничтожение флота Украины руководителями госпредприятия Администрации речных портов Украины: риски и последствия? https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3848225208621042


Новини