Головна Новини Світ Беларусь Зустріч Лукашенка з Путіним: якими будуть наслідки для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Лукашенка з Путіним: якими будуть наслідки для України

Експерти проаналізували позицію України в білоруському питанні

15 вересня 2020, 18:41 comments3013
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 15 вересня, на наступний день після зустрічі Лукашенка з Путіним Верховна Рада України прийняла заяву щодо ситуації в Республіці Білорусь. У ньому фактично визнала Лукашенка — нелегітимним президентом. Оцініть дане рішення парламенту і спрогнозуйте подальше розвитку подій по лінії Україна-Білорусь, ЄС-Білорусь, РФ-Білорусь.

Зустріч Лукашенка з Путіним: якими будуть наслідки для України

"Україна в білоруському питанні не захищає національні інтереси"

Заява Верховної Ради сьогодні — це переважно висловлення своєї позиції з боку парламенту. Але це — політична позиція, а не якась дорожня карта подальших дій, вважає заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

"На жаль, Україна в білоруському питанні не захищає свої національні інтереси, а вичікує розвитку подій — з одного боку. І реагує (а не ініціює) на звинувачення режиму Лукашенка — з іншого. Більш того, заява прозвучала з боку парламенту, а не з боку президента України. Ймовірно, таким чином, Зеленський намагається уникнути категоричності або відповідальності ", — зазначає експерт
.

Прогнозуючи подальший розвиток подій, Богдан Петренко назвав сьогоднішнє заяві ВР цивілізаційно підкреслює, що Україна — із західним світом. Що вже добре, враховуючи звинувачення на адресу нашої влади в проросійськості.

"Але не варто розраховувати, що наші відносини будуть обірвані, навіть якщо там залишиться керівником Лукашенко, — попереджає експерт. — Ми не визнаємо вибори президента РФ (вони проходили на окупованій території нашого Криму). Але, в той же час, проводимо переговори з Путіним як главою Росії ".

Єдиним наслідком, який реально варто очікувати, Богдан Петренко вважає зниження взаємин між Києвом і Мінськом. На його думку, це станеться найближчим часом, якщо не трапиться змін в Білорусі.

"Надалі Україна, ймовірно, також буде діяти, виходячи з того, як буде змінюватися позиція західного світу. Хоча, знову ж таки, чим більше ми відштовхуємо Білорусь — тим більше шансів даємо Москві задушити нашого сусіда в своїх обіймах ", — резюмує експерт.

"Заява Верховної Ради кардинально нічого не змінює"

Аналітик, експерт Українського інституту майбутнього (УІБ) Ігор Тишкевич вважає, що поки чогось кардинально нового не відбулося. За його словами, Рада прийняла очікуване рішення, з урахуванням українських політичних течій і реакції наших найближчих сусідів і стратегічних партнерів — Польщі та Литви.

"Україна пішла в передбачуваному руслі рішень, — підкреслює Ігор Тишкевич. — Говорити про щось екстраординарне не доводиться. Так, питання невизнання виборів — досить серйозне політичне заяву. Але слідом за цим повинні послідувати інші кроки, з урахуванням своїх національних інтересів ".

Експерт УІБ звертає увагу, що той же ЄС, представники якого вважають результати білоруських виборів сфальсифікованими , поки не зупинив економічного співробітництва з Білоруссю, включаючи програми допомоги. Важливо розуміти, наскільки ті чи інші політичні рішення продуктивні і для українського економічного інтересу.

"Поки білоруський політична криза в активній фазі, кардинально заяву ВР нічого не змінює, — зазначає Ігор Тишкевич. — Після переоформатірованія кризи в нову фазу, коли, швидше за все, на базі парламенту Білорусі буде йти діалог про нову Конституцію, постане питання про швидкість реакції. Як швидко перевзують українські депутати? Адже все в Європі говорять про важливість діалогу. І майже всі — обережні в формулюваннях. При цьому цілком вірогідні зовнішньополітичні кульбіти ключових гравців ЄС. Чи зуміє ВР досить швидко зробити такий кульбіт? "

Що стосується російської гри в цій партії, то для РФ, на думку експерта, ключове завдання — підштовхнути Білорусь до політичних реформ. При цьому послаблюючи інституції влади в Білорусі.

На думку Ігоря Тишевичі, Кремлю важливо запустити в Білорусі партійну систему формування парламенту. Робиться це, щоб зачепитися за потенційно проросійський електорат. Далі — вийти на чиновників середньої ланки і продовжувати прив'язувати Білорусь до себе.

"Образно кажучи, РФ намагається реалізувати в Білорусі український сценарій пізнього Ющенка. Тоді в Україні рвонули масово російські інвестори, скупили обленерго, влаштували підживлення проросійських рухів. Завдання росіян зараз — увійти в ключові галузі білоруської економіки, а потім розгорнути там проросійські рухи ", — вважає експерт УІБ.

"Лукашенко посилює відносини з Росією"

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що Рада сьогодні прийняла передчасне, непродумане рішення.

"Багато геополітичні гравці утримуються від оцінок саме виборів. Є загальна думка цивілізованого світу — насильство це погано, не можна так з мирними протестами. І цю ми теж підтримуємо, і це правильно. Але питання легітимності-нелегітимності Лукашенка, визнання-невизнання результатів виборів, повинен лежати в площині українських наших геополітичних, стратегічно інтересів ", — підкреслює Ігор Петренко.

Лукашенко зараз ослаблений, але він залишається главою держави, нагадує представники МЦПД. Але в нинішній ситуації у нього скорочується спектр для маневрів.

Ігор Петренко пояснює:

"Те, що Лукашенко застосував насильство проти своїх громадян, знижує можливість його комунікації з Заходом. Зате підсилює — з РФ. В обмін на підтримку РФ вимагатиме створення Союзної держави. А це несе для нас величезну загрозу. Саме тому вважаю рішення українського парламенту недалекоглядним. Розриваючи зв'язку з владою Білорусі, ми граємо на руку РФ ".

Саме Росія, на думку експерта, є найбільшим вигодонабувачем від усього, що зараз відбувається. Що ослаблений Лукашенко, що фактично проросійська опозиція в Білорусі (лідери якої не вирішуються засудити анексію Росією українського Криму), що розлом по лінії Білорусь-ЄС, Білорусь-Україна — це все грає на Кремль.

Як раніше повідомляли "Коментарі", Європейський Союз виніс вердикт Лукашенку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини