Головна Новини Світ Китай Чи має КНР види на ослаблену РФ: який інтерес навколо російсько-української війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи має КНР види на ослаблену РФ: який інтерес навколо російсько-української війни

Далекий Схід, Примор'я, території на південь від Байкалу можуть повернутися до Китаю

9 березня 2024, 16:40
Поділіться публікацією:

Китайська Народна Республіка (КНР) від початку широкомасштабної агресії Росії проти України зберігає досить умовний нейтралітет. З одного боку – закуповуючи у РФ дешево енергоресурси, наповнивши її ринок своїми товарами, з іншого – періодично закликаючи до миру, але у досить туманних формулюваннях. Зараз Пекін знову посилив дипломатичну активність у ракурсі переговорів, що, втім, розглядається Заходом як підігравання країні-агресору. Що можна сказати про китайську гру навколо російсько-української війни? Чи має КНР види на ослаблену РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи має КНР види на ослаблену РФ: який інтерес навколо російсько-української війни

Китай. Фото: з відкритих джерел

КНР має територіальні амбіції

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій міркує так:

"Китай має явні свої цікавості, які полягають, з одного боку, у посиленні своїх позицій порівняно зі США, з іншого – ослабленні Росії. І з другого питання інтереси Пекіна та Києва збігаються".

За словами експерта, КНР точно отримує бонуси від послаблення РФ. З прицілом на територіальну експансію, яка рано чи пізно станеться відносно китайських земель, незаконно окупованих Росією у 19 столітті.

"Крім того, має КНР також інші територіальні амбіції. І тоді як Росія звикла розглядати Сибір і Центральну Азію як свої території, там все може змінитися на користь Китаю", – прогнозує Олександр Палій.

Слід також розуміти, акцентує він, що КНР показала, що має потужну економічну силу, а також здатна відігравати конструктивну роль у різних ситуаціях.

"Але Далекий Схід, Примор'я, території на південь від Байкалу цілком можуть повернутися до Китаю", — вважає експерт.

Таке враження, що КНР зараз перебуває на роздоріжжі

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, друга спроба КНР взятися за миротворчий процес між Україною та Росією продиктована кількома речами.

По-перше, КНР все ще вважає небезпечною для себе подальшу ескалацію, особливо економічні санкції.

"Нагадаю, що останній пакет санкцій ЄС уперше зачепив китайські компанії. Відповідно, Пекін зацікавлений у тому, щоб економічна глобалізація працювала й надалі. Але російсько-українська війна та санкційна політика Заходу безпосередньо негативно впливають на це", – пояснює політолог.

По-друге, інші країни Глобального Півдня дивляться на КНР (друга економіка світу) і чекають на якісь миротворчі зусилля. Звідси додаткова активність, вважає Олексій Якубін.

По-третє, зараз Китай намагається сформувати власну стратегію в ракурсі російсько-української війни.

"Схоже, КНР хоче її закінчення. Питання – на яких умовах. Чи готовий Пекін підтримати позицію Києва? Якщо судити з риторики, Китай хоче провести міжнародну мирну конференцію, але не висувати при цьому жодних умов Росії. Щось подібне, до речі, пропонував президент Туреччини Ердоган під час зустрічі 8 березня з українським лідером Зеленським", – зазначає експерт.

Він наголошує, що Китай бачить – ризики зростають, війна має глобальні наслідки. Але, бажаючи якнайшвидшого її закінчення, не хоче катастрофічного програшу Росії, краху її політичного режиму.

"Схоже, що ця лінія у Пекіна зберігається. Він хоче продовжувати заробляти на економічній взаємодії з РФ, а не отримати територію хаосу по сусідству", – пояснює Олексій Якубін.

Цієї весни, продовжує він, анонсовано Глобальний саміт за українською формулою миру. І досі не зрозуміло, чи братиме там участь Китай, який виходить зараз зі своїми пропозиціями.

"Таке враження, що КНР зараз перебуває на роздоріжжі. І намагається виробити власну виразну стратегію. Вже очевидно, що розмиті формулювання китайського мирного плану, презентованого минулого року, не спрацювали. Можливо, зараз Китай запропонує щось конкретніше – і просуватиме це активніше", – прогнозує політолог.

Ігнорувати позицію КНР – небезпечно для України

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак наголошує, що КНР хоче не прогаяти шанс утримати право на свою опцію мирного треку в умовах, коли втома від російсько-української війни трансформується у генерацію переговорів.

"Для Китаю це шанс взяти участь у розподілі "безпекового пирога", в ході чого можна зафіксувати свою роль і структурувати власний вплив на ЄС, — пояснює експерт. – Вояж Лі Хуея – провісник "боротьби за мир", точніше концепт мирних переговорів Києва та Москви, в який, за задумом Пекіна, потрібно "вшити" китайський інтерес. Китай свідомо та досить активно береться за збалансування міжнародної безпеки у світі, фактично виступаючи проксі-представником РФ там, де Росію ніхто не бажає чути. Пекін пропонує формат, у якому гібридно поєднується китайська геоекономічна експансія та політична адвокація Росії".

Фактично КНР використовує ізоляційне становище РФ, зазначає Олег Постернак. Китай діє начебто від імені самої РФ, але при цьому цей формат служить лише прямим інтересам Пекіна, хоч і автоматично приносить опосередковану користь Путіну.

"Це проявляється у заклику міністра закордонних справ Китаю Ван І, який наголосив, що КНР зацікавлена у скликанні визнаної Росією та Україною мирної конференції за "рівної участі всіх сторін" (тобто – і РФ). Ну, а Росії вигідно, що Китай підриває зусилля України щодо організації Глобального саміту миру у Швейцарії", – наголошує політтехнолог.

За його словами, китайська "човникова дипломатія" активізувалася саме через відчуття, що для РФ зараз сформувалася вигідніша позиція, ніж у минулі два роки, коли перспективи виживання путінського режиму були примарними, а російській економіці приписувалася катастрофа.

"Для Китаю головний суперник – США. Тому й українську війну Пекін сприймає як деталь глобального протистояння Заходу проти ближчої КНР за політичною традицією РФ, – зазначає Олег Постернак. — Поразку Росії Пекін не прийме апріорі. Але водночас, йому потрібна слабкіша РФ, що дозволить розширити економічну залежність Москви".

Експерт наголошує, що російсько-українська війна змушує США та інші країни бути зосередженими на східноєвропейському напрямі, відволікаючи від Азіатсько-Тихоокеанського регіону, що, безумовно, вигідно для Китаю.

"Ігнорувати позицію КНР – небезпечно для України, – упевнений він. – Адже Китай впливає на деякі країни Глобального Півдня, а Україна зацікавлена у їхньому приєднанні до Глобального саміту миру".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи здатний Китай зупинити війну в Україні: чому знову просуває мирний кейс.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини