Головна Новини Світ Китай Чого домагається Китай, допомагаючи РФ у війні – чи варто чекати на ще більшу активізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого домагається Китай, допомагаючи РФ у війні – чи варто чекати на ще більшу активізацію

Китай продовжує всіляко демонструвати, що хоче стати не лише економічно, а й політично сильним геополітичним гравцем

14 червня 2023, 15:42
Поділіться публікацією:

Росіяни активно продовжують використовувати для ударів по Україні іранські дрони, а виробляти їх допомагає Китайська Народна Республіка (КНР). У матеріалі The Wall Street Journal повідомляється, що про це йдеться у розслідуванні британської групи Conflict Armament Research, яка займається відстеженням ланцюжків постачання озброєнь. Що можна сказати зараз про китайську загрозу в ракурсі російсько-української війни та в принципі глобального протистояння? Чи ризикне Пекін допомагати Москві більше, ніж вже робить, а також спробувати влаштувати власну "переможну війну" з тим же Тайванем, у районі якого він періодично влаштовує стрілянину? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чого домагається Китай, допомагаючи РФ у війні – чи варто чекати на ще більшу активізацію

Сі Цзіньпін та Путін. Фото: з відкритих джерел

Схоже, сам Китай не визначився, в який бік рухатиметься

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно пояснює, що кожна з країн в умовах російсько-української війни, зміни балансів, глобальних потрясінь намагатиметься це використовувати на свою користь.

"Наразі відбуваються великі трансформації в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, – зазначає вона. – Усі бачать, що Китай хоче стати не лише економічно, а й політично сильним геополітичним гравцем. Що на фоні посилення зв'язки КНР – РФ, Північна Корея – Іран дуже насторожує інші країни. Південна Корея, Японія про це говорять відкрито, виділяючи дедалі більше коштів на свою оборону. І стаючи ще більшими союзниками США".

Питання в тому, продовжує аналітик, які саме інтереси переслідує Китай. Якщо хоче зафіксувати свою зростаючу геополітичну роль, ставши учасником глобальних процесів, у тому числі щодо припинення російсько-української війни на справедливих умовах – це одне. А, якщо хоче просто використовувати ситуацію для протистояння, вже на новому витку, із Заходом (почавши, наприклад, військові дії проти Тайваню) – це зовсім інше.

"Поки що, схоже, сам Китай не визначився, в який бік рухатиметься, – вважає Олеся Яхно. – Але те, що амбіції його зростають, видно. У тому числі після заходу КНР до країн Центральної Азії, де слабшає російський вплив. Казахстан, інші країни бачать саме в Китаї гарантії своєї безпеки. А тому він заходить не просто в якісь економічні сфери, а й у безпекову. Поступово заміняючи тут РФ. Китай чітко дає зрозуміти, що ладен стати лідером на Євразійському континенті. І це сприймається Заходом як ризик. Недарма у всіх нових доктринах НАТО, США, ЄС, чи не вперше сформульовано, що Китай є загрозою, з якою в перспективі може зіткнутися Захід".

Захід може перекрити постачання китайських компонентів, якщо тиснутиме на країни-посередники

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець міркує так:

"Причетність Китаю до виробництва іранських дронів наразі не доведена. Наявність там китайських складових свідчить лише про те, що Іран може десь їх закуповувати – як безпосередньо, так і в країнах-посередниках".

На думку експерта, Китай явно не хоче публічно постачати до РФ зброю. Але, швидше за все, це робить через треті країни (ті ж Казахстан, Грузію, Туреччину).

"Чи буде Китай допомагати Росії ще більше, залежить від того, чи побачить він у цьому можливість заробити політичні та економічні дивіденди. Але, знову ж таки, навряд чи Пекін робитиме це безпосередньо, – вважає Тарас Березовець. – Чи може Захід перекрити такі постачання? Може, якщо тиснутиме на країни-посередники. Наприклад, спроба РФ отримувати необхідні компоненти чи дрони виключно транзитом через Вірменію – провалилася".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять нові заяви Путіна – чого вже почав боятися диктатор.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини