Головна Новини Світ Китай Чому Китаю важливо налагодити відносини із Заходом: про що говорять заяви Сі про війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Китаю важливо налагодити відносини із Заходом: про що говорять заяви Сі про війну в Україні

Через відносно миролюбні заяви Китай вирішує власні внутрішні проблеми

7 травня 2024, 13:15 comments4715
Поділіться публікацією:

Керівник Китаю Сі Цзіньпін розпочав своє європейське турне. Під час зустрічі в Парижі з президентом Франції Еммануелем Макроном китайський лідер пообіцяв утриматися від поставок зброї РФ і більш ретельно контролювати товари так званого подвійного призначення, що поставляються туди. Він нібито також підтримав ідею Макрона про перемир'я під час літніх Олімпійських ігор у Парижі. Крім того, запевнив, що Китай підтримає проведення міжнародної мирної конференції, яку буде визнано і Росією, і Україною. Як оцінюєте заяви, що прозвучали, і в цілому гру Китаю навколо російсько-української війни? Чи готовий Пекін зайняти більш конструктивну позицію чи продовжить явно та таємно підтримувати Москву? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Китаю важливо налагодити відносини із Заходом: про що говорять заяви Сі про війну в Україні

Сі Цзіньпін та Макрон. Фото: із відкритих джерел

Китай хоче надіслати якісь позитивні сигнали Заходу

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук наголошує, що Китай завжди проводить свою – особливу – політику. І треба відчувати різницю між заявами (особливо зробленими в Європі) та справами.

"Тому не варто намагатися побачити-почути в нинішніх словах Сі якусь підтримку України, готовність піти на партнерські відносини з країнами НАТО та "Великої сімки". Насправді через такі відносно миролюбні заяви Китай вирішує власні внутрішні проблеми. А їх вистачає — відтік капіталу, кризові явища в банківському секторі, на ринку нерухомості, декитаєзація глобальних ланцюжків світової торгівлі, наявність конкуренції, що зростає, в особі, перш за все, Індії", — пояснює експерт.

На його думку, зараз Китай хоче надіслати якісь позитивні сигнали тому ж Заходу. По-перше, щоб гроші повернулися або хоча б більше не йшли. По-друге, щоб знизити висоту тих регуляторних бар'єрів, які зустрічають китайські товари сьогодні (ті ж автомобілі, панелі для сонячної енергії тощо).

"З огляду на це я не виключаю тактичних дій офіційного Пекіна заради покращення відносин із Заходом. Можливо, когось у КНР показово покарають за обхід санкцій на користь РФ, якісь пересилання заморозять. Але слід розуміти, що в Китаї десятки тисяч маленьких компаній, які можуть продовжувати торгувати з Росією, ухиляючись від умовного держконтролю. До того ж, КНР, як і РФ, – тоталітарна країна, яка веде глобальне протистояння із Заходом. І Україна тут лише одна із фішок у великій китайській грі з іншими країнами", – резюмує Ярослав Романчук.

Китай займає ту ж позицію, яку зайняв ще 2022-го

Експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса оцінює візит Сі Цзіньпіна як позитивний для європейсько-китайських відносин.

"Вже пролунало багато заяв конструктивного характеру. Видно, що візит націлений не так на пошук рішення щодо війни в Україні, скільки – саме на зміцнення європейсько-китайських відносин. Не секрет, що КНР хоче розвивати відносини із Європою окремо від США. Більше того – відірвати Європу від Штатів, щоб не допустити формування антикитайської західної коаліції", – пояснює експерт.

Водночас, продовжує він, у заявах Сі щодо російсько-української війни (у трактуванні офіційної Пекіна — "української кризи") нічого нового не пролунало. Керівник КНР продовжує говорити про необхідність дипломатичного врегулювання виходячи з реалістичного мирного плану. І, зважаючи на все, формула миру Зеленського такою для Китаю не є.

"Досі незрозуміло, чи братиме КНР участь у червневому саміті миру у Швейцарії. Або представники Китаю приїдуть на наступний, де, можливо, буде й російська делегація. Поки що очевидно лише, що Пекін наполягає на участі Москви у мирних переговорах, – зазначає Ілля Куса. — По суті, Китай займає ту ж позицію, яку зайняв ще 2022-го. Враховуючи, що він ніколи не підтримуватиме Україну повністю, як Захід, відсутність з його боку відкритої військової підтримки РФ – вже прийнятно".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи розуміє Захід, що РФ веде війну не тільки проти України: чому змінюється риторика.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини