Головна Новини Світ Китай Китай зараз може відтягнути поразку Росії: але чи хоче
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай зараз може відтягнути поразку Росії: але чи хоче

Китай служить таким собі економічним містком між Москвою і Заходом

28 лютого 2023, 17:37
Поділіться публікацією:

Китай серйозно розглядає можливість продажу летальної зброї Росії. Про це заявляють у низці державних органів США, включно з Центральним розвідувальним управлінням (ЦРУ) і Державним департаментом. За їхніми даними, Росія відчуває гостру нестачу в озброєнні, екіпіровці та фінансах. Якщо угоду буде укладено, Москва ще більше потрапить у залежність від Пекіна, пишуть "Коментарі".

Китай зараз може відтягнути поразку Росії: але чи хоче

КНР послідовно займає позицію не засудження, а й не підтримки Росії на міжнародних майданчиках

У Пекіні, схоже, по-своєму сприймають прислів’я “Хочеш миру — готуйся до війни”. У річницю початку повномасштабної війни Росії проти України, Китай презентував свій мирний план, де заявив про бажання якнайшвидшого завершення збройного конфлікту. Разом з цим, голова комісії у закордонних справах ЦК Компартії Ван Ї провів перемовини з вищим військовим керівництвом Росії. А за два дні глава ЦРУ США Вільям Бернс заявив, що Пекін небезпечно близький до того, щоб почати постачати зброю Москві.

“Ми впевнені, що китайське керівництво розглядає питання про надання летального озброєння.  Ми також не бачимо, щоб остаточне рішення було ухвалено, і ми не бачимо доказів реальних постачань летальної зброї. І саме тому я думаю, що держсекретар Блінкен і президент визнали важливим чітко вказати, якими будуть наслідки цього”, — сказав Бернс.

А від сьогодні, 28 лютого, з чотириденним візитом у Китаї перебуває самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що Пекін може використовувати Білорусь для обходу санкцій. Мінськ отримуватиме допомогу з Китаю і передаватиме її Москві. Сам же Лукашенко лише підкріплює ці гіпотези словами про те, що нібито Білорусь і Росія спільно здатні створювати будь-які зразки озброєння. На думку експертів, якщо таку схему затвердять, реакція Вашингтона буде негайною.

“Як тільки Китай вдасться до такого процесу і буде надсилати через транссибірську магістраль на Мінськ певне озброєння, а воно зникатиме, наприклад, шляхом до Білорусі, і з‘являтись в нас на лінію фронту. То звісно, що тут буде автоматичне введення санкцій проти Китаю. Звісно, що поки що невідомо, що буде входити в ці санкції. Але на сьогодні нам відомо, що та сама G7 під час саміту в Хіросімі планує у випадку чого розробляти колективний підхід до санкціонування саме Китаю і та Ірану, які постачатимуть допомогу Росії. Це, звісно, безпрецедентно наразі”, — коментує головний координатор Free Hong Kong Center Артур Харитонов.

Китай зараз є країна, яка може відтягнути поразку Росії. Постачання озброєння з Ірану та КНДР не вистачає. А у фінансовому плані ці країни ізольовані від світу так само як і Кремль. Тому Китай служить таким економічним містком між Москвою і Заходом. Основні потоки підсанкційної продукції, і товарів компаній, які вийшли з Росії, йдуть через КНР. За це Пекін отримує контроль над значною частиною російського ринку.

“Сьогодні, як ми бачимо, за енергетичними товарами залежність критична. І потім друга не менш важлива річ — це залежність від промислових товарів, від тих комплектувальних, які можуть використовуватися в промисловості. По суті справи, Китай скористається і користується можливістю ніші, що звільнилася, і він намагається їх заповнити. Без Китаю Росія, російська економіка перебувала б у набагато більш жалюгідному стані”, — говорить головний економіст Офісу простих рішень і результатів Ярослав Романчук.

Проте говорити про те, що Китай відкрито виступає проти України — рано. КНР послідовно займає позицію не засудження, а й не підтримки Росії на міжнародних майданчиках. А Київ розглядає Пекін як одного з можливих учасників міжнародного діалогу з примусу Москви до миру. Про це під час своєї пресконференції заявив президент України Володимир Зеленський.

На порталі "Коментарі" йшлося й про те, що допомога Китаю Росії матиме "трагічні наслідки" та викличе питання з боку інших країн щодо політики Пекіна. Таку заяву зробив представник Держдепартаменту США Нед Прайс.

Як писали "Коментарі" раніше, Директор ЦРУ підтвердив, що Китай розглядає варіант постачання зброї до Росії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — три "китайські горішки" Лукашенка.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини