Головна Новини Світ Китай Китай міг знати про напад Росії на Україну – розслідування Foreign Policy
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай міг знати про напад Росії на Україну – розслідування Foreign Policy

Китай готувався до повномасштабного вторгнення Росії в Україну та укладав контракти перед підвищенням ціни на газ.

19 червня 2023, 09:31
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Ймовірно, Китай знав про плани Путіна розпочати повномасштабне вторгнення в Україну. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Foreign Policy, яке проаналізувало угоди у газовому секторі перед початком війни.

Китай міг знати про напад Росії на Україну – розслідування Foreign Policy

Сі Цзіньпін та Путін. Фото з відкритих джерел

Підозри про те, що Китай знав про війну в Україні задовго до її початку розглядались з початку вторгнення. Однак Китай заперечував це, зокрема і те, що Сі Цзіньпін звернувся до Путіна, щоб відкласти початок війни через проведення олімпіади в КНР.

Однак Foreign Policy знайшло нові докази співпраці між авторитарними режимами, яке підтверджує, що Китай використав знання про майбутню війну. Китайські компанії з вересня 2021 року до лютого 2022 придбали понад 91% усього скрапленого природного газу (СПГ) у світі.

Після початку війни Китай продовжував підписувати угоди і загалом за період з 1 вересня 2021 року по 1 квітня 2022 року уклав контракти на 23 млн метричних тонн СПГ, що становить у два рази більше ніж КНР купувала у попередні роки. До 2020 року Китай купував близько 5 млн СПГ на рік, що складало до 15% закупів СПГ у світі.

Окрім того, велика закупка газових контрактів на СПГ від Китаю спровокувала його дефіцит на ринку. А Росія, яка продавала газ до Європи у 2021 році почала скорочувати його експорт. Російський "Газпром", який володів 25% європейських газових сховищ у зимовий період 2021/2022 років залишив більшість з них порожніми. Після початку вторгнення "Газпром" погрожував припинити експорт газу до Європи, що зрештою і відбулось.

Foreign Policy зазначає, що попри ці спроби Європа уникла енергетичного шантажу Росії, однак континенту довелось за це дорого платити.

"Якщо Пекін знав, що війна наближається, і активно використовував її на теперішню та довгострокову стратегічну шкоду Європі, скуповуючи наявний СПГ. Важко вважати Китай чимось іншим, крім союзника Росії", — зазначає Foreign Policy.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Китай готує план на випадок смерті Путіна.

Також "Коментарі" писали про посла США, який очікує на правильний вибір Китаю у війні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини