Головна Новини Світ Китай Переговори про мир в Україні: які цілі переслідує Китай і на що може погодитися Київ
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори про мир в Україні: які цілі переслідує Китай і на що може погодитися Київ

Виглядає так, що Пекін допомагає Путіну вийти з війни на непринизливих умовах

1 квітня 2024, 12:28 comments6537
Поділіться публікацією:

Спікер МЗС Китайської Народної Республіки (КНР) Лінь Цзянь заявив, що Китай "своїм способом" сприятиме переговорам між Україною та Росією. Заява прозвучала невдовзі після звинувачень з боку США щодо підтримки Китаєм оборонної сфери РФ, а також на фоні невизначеності за участю КНР у Глобальному саміті миру, який намагається організувати Україна. Чого і чому очікувати від Китаю в найближчому майбутньому в ракурсі російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Переговори про мир в Україні: які цілі переслідує Китай і на що може погодитися Київ

Китай. Фото: з відкритих джерел

Китай намагається підвісити ситуацію як невизначену

Політолог Володимир Цибулько наголошує, що Китай все ще не ризикує заходити до сценарію завершення війни, прописаного західними радниками.

"Китай намагається підвісити ситуацію як невизначену, перевести в заморозку та нескінченні переговори. Загалом виглядає так, що Пекін допомагає Путіну вийти з війни на непринизливих умовах, – вважає експерт. – Тільки, хто тоді компенсуватиме Україні завдані агресією збитки?".

Тим більше, продовжує політолог, що вже видано чотири ордери Міжнародного кримінального суду на російських функціонерів, включаючи Путіна. І Китай не має жодного впливу на подальший перебіг судових слухань.

"Схоже, Китай хоче бути учасником процесів так, щоб не брати жодної відповідальності за рішення долі РФ, але зберегти контроль над тими територіями Далекого Сходу, які він опосередковано контролює", – резюмує Володимир Цибулько.

Є спільна "база" для переговорів

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ міркує так:

"Україна приділяє велику увагу участі Китаю у мирній формулі президента Зеленського. Нещодавня зустріч керівника Офісу президента Андрія Єрмака зі спецпредставником КНР була присвячена "звірянню годинника" в контексті проведення саміту миру".

Олексій Кущ нагадує, що мирний план Сі Цзіньпіна, хоч і дуже розмитий, але включає пункт про визнання суверенітету та незалежності України, що опосередковано передбачає і виведення російських військ, і деокупацію територій.

"Отже, є спільна "база" для переговорів, – вважає експерт. – Тепер завдання дипломатів надати цій базі прийнятного для України інструментарію миру".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є сенс у глобальному саміті світу без Китаю: що відбувається довкола теми переговорів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини