Головна Новини Світ Китай Що хоче отримати Сі від європейського турне: чи зміниться позиція КНР щодо війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що хоче отримати Сі від європейського турне: чи зміниться позиція КНР щодо війни в Україні

Застосовуючи традиційну м'яку економічну силу, Пекін просуває свої інтереси по всьому світу

4 травня 2024, 10:10 comments2389
Поділіться публікацією:

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та французький президент Еммануель Макрон мають намір провести зустріч напередодні початку європейського міні-турне глави Китаю Сі Цзіньпіна. Починаючи з 5 травня, той має намір відвідати Францію, Сербію та Угорщину. Враховуючи, що Шольц був у Китаї у квітні, де, в тому числі, говорив із Сі про необхідність якнайшвидшого припинення російсько-української війни, можна припустити, що цю тему порушить у розмові з лідером КНР і Макрон, який останнім часом активізувався в цьому напрямку. Втім, за даними тих же США, у Китая поки не проглядається бажання робити реальні кроки щодо схвалення української формули миру, на основі якої у середині червня відбудеться саміт у Швейцарії. Які очікування від європейської подорожі Сі? Чи може вона вплинути на сприйняття Китаєм російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що хоче отримати Сі від європейського турне: чи зміниться позиція КНР щодо війни в Україні

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китай цікавить захід на європейський автомобільний та енергетичний ринки

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що європейське турне Сі Цзіньпіня не випадково охоплює Угорщину та Сербію (до яких потенційно може додатись ще й Словаччина).

"Наразі Китай цікавить захід на європейський автомобільний та енергетичний ринки. Зробити це непросто, враховуючи загрозу економічних обмежень з боку керівництва ЄС (через недобросовісну конкуренцію, якою славиться КНР), а також те, що Пекін не надто прислухається до вимог Заходу зменшити економічні зав'язі з країною-агресором – РФ", – зазначає експерт.

За її словами, через Угорщину (слабку ланку в ЄС) та Сербію (давній кандидат у члени ЄС) китайці намагатимуться зайти на європейський ринок електромобілів, автопрому, відновлюваної енергетики тощо. Щоб посилити вплив КНР, китайську валюту (юань) у Європі. Традиційна м'яка економічна сила, через яку Пекін просуває свої інтереси по всьому світу, пояснює Олександра Решмеділова.

"Зрозуміло, – продовжує вона, – що не всім у Європі це сподобається. Тому Китаю важливо "навести мости" з Францією – одним із лідерів ЄС. Особливо на тлі того, що з американським ринком у КНР зараз є проблеми, а Париж завжди вів досить незалежну від Вашингтона політику. При цьому, намагаючись встановити конструктивний діалог з Парижем (який дуже хотів би провести літню Олімпіаду без ексцесів, тому зацікавлений у встановленні миру в Україні, тому що війна це завжди дестабілізуючий фактор), Пекін не може не розуміти, що на порядку денному точно буде питання врегулювання російсько-української війни. І точно не за "хотілками" Кремля".

Втім, досі незрозуміло, чи братиме Китай участь у саміті миру у Швейцарії. Не можна виключати, що це з'ясується саме після європейського турне Сі, вважає Олександра Решмеділова.

Китай продовжить займати умовну нейтральну позицію

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко поділилася таким коментарем:

"Китайський фактор – це скоріше про протистояння зі США, а не про російсько-українську війну. У цьому ракурсі слід розглядати всі дії офіційного Пекіна. Слід розуміти, що економіка КНР сильно залежить від західних підприємств, що там розташовані, а також від західних споживачів (основний ринок для Китаю). Тому КНР і не переходить межу у відносинах з РФ (від яких отримує значну вигоду, скуповуючи зі знижкою її ресурси і заполонивши її ринок своєю продукцією), щоб не потрапити під вторинні санкції США, Європи та Канади".

Водночас, зазначає експерт, Китай – це комуністичний авторитарний режим, який просуває у світі саме цю, а не демократичну модель. З усіма витікаючими.

Виходячи з вищесказаного, європейський візит Сі стосуватиметься більше економічних питань, прогнозує Катерина Одарченко.

"У сенсі ж російсько-українського протистояння Китай продовжить займати умовну нейтральну позицію, здобуваючи вигоди з цієї війни, але не переходячи "червоних ліній", окреслених Заходом (військово-технічна допомога РФ). Ну, а питання участі КНР у Глобальному саміті миру у Швейцарії, можливо, проясниться після відвідин Сі Франції – одного з лідерів ЄС, який може запропонувати Китаю щось цікаве натомість", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які перспективи переговорів України та РФ: що відбудеться після саміту миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини