Головна Новини Світ Китай У Китаї різко зменшується кількість населення вперше за понад 60 років: два фактори
commentss НОВИНИ Всі новини

У Китаї різко зменшується кількість населення вперше за понад 60 років: два фактори

Через зменшення народжуваності від економічних факторів та збільшення смертності від COVID-19 у Китаї знижується кількість населення.

17 січня 2024, 12:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У Китаї різко зменшується кількість населення вперше за понад 60 років: два фактори

У Китаї скорочується населення. Фото з відкритих джерел

У Китаї зафіксували збільшення швидкості скорочення населення починаючи з 1961 року, коли відбувався  Великий голод епохи Мао Цзедуна. У 2023 році населення Китаю скоротилось на рекордні 2,08 млн осіб. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформаційну агенцію Reuters.

Національне бюро статистики Китаю зафіксувало, що у 2023 році населення Китаю становить 1,409 млрд осіб, що означає скорочення у порівнянні з попереднім роком на 0,15% або на 2,08 млн. Це більші показники ніж були зафіксовані у 2022 році, коли населення Китаю скоротилось на 850 тис., вперше за останні 60 років.

Основними факторами скорочення населення Китаю називають рекордно низький рівень народжуваності у країні та хвилю смертей після COVID-19. Загальна кількість смертей минулого року у Китаї зросла на 6,6% та досягла показника 11,1 млн осіб. Ймовірно, це сталось через різку скасовування карантинних заходів, які суворо діяли в КНР три роки. Народжуваність знизилась на 5,7% до 9,02 мільйона, а рівень народжуваності був рекордно низьким – 6,39 народження на 1000 осіб.

У Китаї різко зменшується кількість населення вперше за понад 60 років: два фактори - фото 2

Китай оголосив про різні заходи для заохочення народжуваності, зокрема податкові відрахування, більшу відпустку по вагітності та пологах і житлові субсидії. Однак багато програм не було реалізовано через недостатнє фінансування, а ті що існують вважаються серед китайців радше незначною допомогою, ніж стимулом заводити дітей.

У довгостроковій перспективі експерти ООН прогнозують скорочення населення Китаю на 109 мільйонів до 2050 року, що більш ніж утричі перевищує їхній попередній прогноз у 2019 році.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Китай закликав зібрати міжнародну мирну конференцію для закінчення війни.

Також "Коментарі" писали, що Китай проголосив "рік дружби" з союзником Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини