Головна Новини Світ ЄС Чому польсько-українська криза продовжується: що не так із сільським господарством ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому польсько-українська криза продовжується: що не так із сільським господарством ЄС

З позитиву – на рівні ЄС може бути ухвалено рішення про заборону експорту аграрної продукції з Білорусі та Росії

20 березня 2024, 20:10
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Європарламент та Європейська Рада попередньо погодили продовження до червня 2025 року ввезення українських товарів без мит та квот. Тим часом польські фермери не просто продовжують блокаду кордону з Україною, а й почали затримувати курсування автобусів. Спеціально для порталу коментарі ситуацію проаналізували експерти.

Чому польсько-українська криза продовжується: що не так із сільським господарством ЄС

Україна – ЄС. Фото: з відкритих джерел

Має бути чесна конкурентна боротьба

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко пояснює:

"Питання блокади польськими фермерами кордону з Україною озвучується практично на всіх рівнях. Це вже завдало і може ще завдати величезних втрат не лише українським аграріям, а й загалом нашій економіці. Йдеться про кілька мільярдів євро. З огляду на те, що у нас і так проблеми з наповненням бюджету, необхідно активно шукати шляхи вирішення ситуації".

За словами експерта, обнадіює намір Європарламенту пролонгувати так званий економічний безвіз (без мит та квот) для ввезення української продукції до ЄС ще майже на рік. Але, по-перше, акцентує він, остаточно рішення ще не ухвалено. По-друге, деякі країни, як ті ж Польща, Франція, вимагають ввести обмеження на українське м'ясо птиці, курячі яйця, цукор. Крім того, під удар можуть потрапити зерно, інша сільськогосподарська продукція.

"З позитиву – на рівні ЄС може бути ухвалено рішення про заборону експорту аграрної продукції з Білорусі та Росії. Але через Польщу це йде потоком. Проте місцеві фермери чомусь на це заплющують очі, а безпідставно блокують саме кордон із Україною. Більше того – тепер уже не лише вантажний, а й пасажирський транспорт", – наголошує Леонід Козаченко.

Питання, вважає він, має вирішуватись на рівні польських уряду та парламенту. Потрібно шукати хоча б тимчасові рішення, застосовувати їх – і зупиняти подібні дії фермерів.

"Також потрібно мислити глобальніше, – упевнений експерт. – У тому числі – про те, як реформувати сільське господарство ЄС, яке просто боїться конкуренції з українськими аграріями. Має бути чесна конкурентна боротьба, коли ми спільними зусиллями зможемо розвиватися більш ефективно, орієнтуватися на глобальні ринки".

До завершення місцевих виборів у Польщі навряд чи відбудеться прорив у деблокуванні кордону

Політолог Володимир Цибулько наголошує, що на 28 березня у Варшаві намічено польсько-українську міжурядову колегію з приводу нашого аграрного транзиту.

"Нагадаю, що в коаліційному уряді Дональда Туска є й аграрна партія, яка бореться за свій шматок пирога на місцевих виборах у Польщі. Ті відбудуться 7 квітня і аграрну тему зробили фактично головною політтехнологією місцевих виборів, серцевиною конфлікту", – пояснює експерт.

І це, продовжує він, наклалося ще й на інтригу із наміченими на літо виборами до Європарламенту.

"Тому, до завершення місцевих виборів у Польщі навряд чи відбудеться прорив у деблокуванні кордону, – прогнозує Володимир Цибулько. – Адже нинішня опозиційна (ще нещодавно правляча) партія "Право та Справедливість" зробила ставку на реванш, і руками радикальної "Конфедерації" (саме та багато в чому стоїть за протестами фермерів) робить свою брудну справу".

Дії польських фермерів вже навіть шкодять більше самій Польщі, ніж Україні

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев наголошує, що блокування українсько-польського кордону спричинене насамперед проблемами місцевих фермерів. До яких Україна не має жодного стосунку.

"Фермери Польщі мали певні дотації для свого процесу вирощування та виробництва. Але на сьогодні, через втрату ринків, як вони самі зізналися, насамперед Росії та Білорусі, сталося падіння реалізації продукції. Але помилково звинувачують у цьому аграрку, яка йде з України. Важливо чітко пояснювати, що причина не в нас", – вважає експерт.

Він також звертає увагу, що олії у вогонь підливає РФ та її пропаганда, вкидаючи маніпулятивні тези заради ослаблення України, заради розбрату між Києвом та Варшавою.

"Тим часом, український бізнес переорієнтується, завдяки більш вільному руху морем (за що спасибі ЗСУ). Саме через порти Одеси наразі транспортується левова частка нашої аграрної продукції. І тут ще є можливості для зростання обсягів. Ну, а дії польських фермерів уже навіть шкодять більше самій Польщі, ніж Україні, – зазначає Андрій Рязанцев. – На жаль, вони, не добившись від влади своєї країни та ЄС потрібного собі результату, почали блокувати навіть пасажирське сполучення з Україною, яке не має жодного відношення до їхніх проблем".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається між Україною та Польщею: як припинити тривалу кризу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини