Головна Новини Світ ЄС Головні висновки саміту Україна-ЄС – чому важливо продовжувати євроінтеграцію
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки саміту Україна-ЄС – чому важливо продовжувати євроінтеграцію

Саміт Україна-ЄС став важливою символічною подією, оскільки зустріч відбулася незадовго до роковин російського вторгнення

4 лютого 2023, 15:50
Поділіться публікацією:

Підбиваючи підсумки саміту Україна-ЄС, який відбувся 3 лютого у Києві, президент Володимир Зеленський заявив, що переговори про членство нашої країни в ЄС можуть розпочати цього року, що готується велика інтеграція України у внутрішній ринок Євросоюзу. Він також відзначив розуміння західними партнерами того, що потрібно незмінно посилювати оборонну підтримку нашої держави та тиск на Росію, зокрема санкційний. Які головні висновки можна зробити за підсумками саміту та заяв, що прозвучали? Що слід враховувати під час продовження євроінтеграції України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Головні висновки саміту Україна-ЄС – чому важливо продовжувати євроінтеграцію

Саміт Україна-ЄС. Фото: сайт Офісу президента

Ключовою темою нашої інтеграції у 2023 році стане вирішення не так політичних, як економічних питань

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що саміт пройшов на дуже хорошому рівні – і з добрими для нас результатами.

"До того ж, – зазначає він, – це була важлива символічна подія, оскільки зустріч пройшла незадовго до роковин російського вторгнення у Києві під періодичні звуки повітряної тривоги. Це був певний сигнал для РФ, що ніхто не має наміру відмовлятися від підтримки України. Що її буде не просто продовжено, але за деякими напрямками – навіть посилено".

Що стосується власне нашої євроінтеграції. За словами експерта, звучали як символічні заяви, так і практичні, пов'язані з виділенням грошей на процес відновлення України, гарантування додаткової фінансової підтримки цього року і таке інше.

"Безперечно, багато уваги приділялося економічним моментам. Інтеграція на європейський ринок завжди передує політичній (уніфікації законодавства тощо). Тут є вже певні напрацювання. І, швидше за все, це буде ключовою темою нашої інтеграції у 2023 році – вирішення не так політичних, як економічних питань. Вихід наших компаній на ринки ЄС, зняття тих чи інших митних бар'єрів. Частина з цього вже зроблена, решта, можливо, незабаром отримає продовження. Було б дуже непогано, якби Україна отримала (у тій чи іншій формі) доступ до Програми фондів Євросоюзу. Для країн, які є кандидатами, інколи така процедура використовується. А це – додаткові інвестиції, нові можливості для бізнесу тощо", – пояснює Ігор Рейтерович.

Водночас, продовжує він, нам вкотре абсолютно логічно нагадали про необхідність виконання взятих на себе зобов'язань.

"Тут Україна має певний прогрес, – вважає експерт. – Незабаром мають бути представлені результати впровадження тих семи основних вимог, які висував ЄС. Думаю, з більшості з них до нас не буде серйозних претензій. Але деякі речі доведеться робити, вносити якісь зміни. Йдеться насамперед про судову реформу, антикорупційну, про деолігархізацію. Припускаю, що формати, які пропонує Україна, вимагатимуть покращення. Одним законом про деолігархізацію та створення відповідного реєстру нам навряд чи вдасться обмежитися".

За наявності вільного доступу до ринку ЄС Україна може зацікавити американські, японські та китайські компанії

Економіст, член товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран наголошує, що в економічній площині Україні дуже важливо отримати вільний доступ на ринок ЄС без тимчасових обмежень.

"Ми маємо дуже невелику економіку (менше 1,5% від Євро-зони), але вільний доступ на ринок ЄС може створити для неї хороший імпульс саме в розрізі експорту. Що б посилило попит на будівництво транспортних коридорів "Україна-ЄС". Після закінчення активної фази війни, за наявності вільного доступу до ринку ЄС, на Україну очікує сплеск попиту на будівництво у нас виробничих потужностей з боку американських, японських та китайських компаній, націлених на експорт до ЄС", – пояснює експерт.

Цей бум, наголошує він, десять років тому пережила Польща.

"Думаю, якийсь схожий сценарій може чекати й на Україну, – каже Віталій Шапран. – Нам не потрібно чекати на політичні рішення з боку ЄС про членство України. Вкрай важливо рухати у напрямі Європи свої національні економічні інтереси, а політична частина прийде у міру економічних успіхів".

Ця війна – продовження Революції Гідності, коли ми показали, що Україна має піти європейським шляхом

Політолог Петро Охотін міркує так:

"Вступ України до ЄС – право, яке ми здобули. Крапка. Чи можливий вступ під час війни? Навряд чи. Однак це не означає, що не можна реалізувати статус партнера. Як із цивільними бізнесами, так і з оборонно-промисловим комплексом".

Переговори про членство в ЄС є своєчасними, упевнений експерт. Наш народ, наголошує він, показав готовність жити без Москви.

"Українська влада не втекла, як прогнозували кремлівські аналітики, наважившись на вторгнення. І ця війна — продовження Революції Гідності, коли ми показали, що Україна має піти європейським шляхом", – констатує Петро Охотін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у ЗСУ розповіли про загрозу ракетних ударів із Білорусі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини