Головна Новини Світ ЄС Михайла Саакашвілі затримали у Грузії: як можуть події розвиватися далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Михайла Саакашвілі затримали у Грузії: як можуть події розвиватися далі

Експерти прокоментували цю ситуацію для видання "Коментарі-Україна"

2 жовтня 2021, 11:49
Поділіться публікацією:

Третій президент Грузії, ексгубернатор Одеської області і "реформатор" України Михайло Саакашвілі (зараз — голова Виконавчого комітету Національної ради реформ України) затриманий у Грузії. За його словами, вони приїхав до Батумі, через вісім років після від'їзду з Грузії. При цьому відомо, що Саакашвілі, в останні роки проживає в Україні, не перетинав державний кордон — ні українську, ні грузинську. За словами голови правлячої партії Грузії ( "Грузинська мрія") Іраклія Кобахідзе, Саакашвіллі готував державний переворот.

Михайла Саакашвілі затримали у Грузії: як можуть події розвиватися далі

Міхеїл Саакашвілі - фото з відкритих джерел


Як можуть події розвиватися далі? Чого домагався Міхо цим поверненням? Чи допоможе йому Захід? Як у цій ситуації слід діяти Україні? Експерти постаралися прокоментувати для видання "Коментарі-Україна".


Політолог, соціолог Володимир Воля нагадує, що взимку був гостра внутрішньополітична криза у Грузії.


"Євросоюз намагався його врегулювати. В результаті з'явилася угода, в якій опозиція пообіцяла припинити блокувати роботу парламенту. А влада — відпустити затриманих представників головної опозиційної партії "Єдиний національний рух" (ЕНД, заснована Саакашвілі). Також була домовленість, що якщо на місцевих виборах 2 жовтня правляча партія "Грузинська мрія" не зможе набрати 43% голосів, будуть призначені дострокові парламентські. Влітку "Грузинська мрія" вийшла з цієї угоди. Опозиція розраховує примусити її повернутися до нього і сподівається отримати сьогодні якомога вищий результат. Саме з метою мобілізувати опозицію Саакашвілі і відправився до Грузії", — вважає політолог.


За його словами, заяви Саакашвілі про намір повернутися в Грузію, про необхідність зміни влади, виглядали б як маніпуляція на відстані, якщо б він так і не прибув туди. Це могло б призвести до ще більшого розчарування в ЕНД. Тому Саакашвілі і зважився, прекрасно розуміючи, що буде арештований.


Нагадаємо, що третій президент Грузії визнаний тбіліським судом винним у перевищенні службових повноважень і заочно засуджений до трьох і шести років позбавлення волі за двома кримінальними справами. Ще дві кримінальні справи за тими ж статтями, за повідомленнями, розглядаються в судових інстанціях.


"Його б заарештували у будь-якому випадку. Це не залежало б від того, прибув він офіційно, з дотриманням всіх митних і прикордонних процедур, або ж негласно, як наразі, — зазначає Володимир Воля. — Думаю, що йдеться про мобілізацію грузинської опозиції для голосування на місцевих виборах. І момент істини буде очевидний, коли стануть відомі результати голосування. Тоді стане ясно, чи грає Саакашвілі, як раніше, важливу роль для певної частини грузинського суспільства чи ні. Адже цілком може виявитися, що ефект від цього кроку Саакашвілі дасть дуже малий відсоток приросту мобілізації опозиційних виборців. Правда, у день виборів ввечері опозиція анонсувала святковий мітинг у Тбілісі. Зараз відомо, що Саакашвілі утримують у в'язниці №12 в Руставі, місті неподалік. Не виключено, що після завершення дня виборів і там, і в Тбілісі може стати дуже жарко, відбудуться зіткнення між правоохоронцями і опозицією ".


На думку політолога, Саакашвілі буде досить тривалий час перебувати в ув'язненні.


"Я поки не бачу передумов, щоб Захід заступався за нього. Наскільки відомо, Саакашвілі навіть закликали не повертатися до Грузії, щоб не розпалювати і без того кризову ситуацію. Адже було зрозуміло, що такий крок тільки підвищить градус протистояння в грузинському суспільстві. Але він повернувся, та ще й перетнув кордон (і українську, і грузинську) з порушенням законодавства. Тому з'явився додатковий привід для його арешту і притягнення до відповідальності. І, фактично, Саакашвілі цим виправдав дії грузинської влади щодо нього перед обличчям Заходу".


Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко зазначає: "Судячи з розвитку ситуації, грузинські власті мають намір діяти жорстко і залучити Саакашвілі до кримінальної відповідальності за тими звинуваченнями, які йому пред'являються. І офіційному Києву важливо реагувати максимально делікатно, щоб не зашкодити двостороннім відносинам між Україною та Грузією. Стратегічним відносинам. Які важливо зміцнювати, а не розхитувати. Обидві країни постраждали від російської агресії, обидві декларують європейську та євроатлантичну інтеграцію. Нам слід діяти на зовнішній арені в унісон. І максимально згладжувати будь-які конфліктні ситуації".


А ситуація з Саакашвілі — саме конфліктна, впевнений експерт. І вкрай неприємна для нашої влади.


"Втім, вона породжена ними ж, — акцентує Михайло Дяденко. — Хто такий Саакашвілі, який він авантюрист за вдачею, давно відомо. І його перебування на всіх постах в Україні — від керівника Одеської ОДА до голови Виконавчого комітету Національної ради реформ України — показало, що ніяких реформ він продукувати не може. І що в Грузії вони при ньому відбулися, тому що їх робили інші люди".

На думку експерта, українській владі слід зараз проявляти максимальну обережність, дипломатичність.


"Так, можна висловлювати стурбованість, оскільки Саакашвілі має українське громадянство. Але з урахуванням того, що він втручається як громадянин України в політику Грузії, безумовно, повинен нести відповідальність. І Україні тут швидше треба не захищати його, а вибачитися за його дії як громадянина нашої країни. Можливо, просити про пом'якшення покарання. Але не більше, — вважає Михайло Дяденко. — На жаль, Саакашвілі став яблуком розбрату у відносинах між Україною і Грузією. Але при адекватному підході нашої влади до його особистості цього не було б".


Експерт також зазначає, що ще один фактор, який навряд чи буде позитивно впливати на ситуацію, — те, що Саакашвілі відкрито визнав свою любовний зв'язок із депутатом Верховної Ради від правлячої партії.


Нагадаємо, Міхеїл Саакашвілі зважився на крок поїздки в країну, щоб максимально мобілізувати своїх прихильників. Про це повідомляє народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини