Головна Новини Світ Європа Huxit: в Угорщині ростуть настрої за вихід з ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Huxit: в Угорщині ростуть настрої за вихід з ЄС

В Угорщині різко впали настрої підтримки Європейського Союзу. Одним з факторів цього стала політика прем'єр-міністра Віктора Орбана.

1 травня 2023, 13:35 comments4168
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Опитування Євробарометра зафіксувало зниження підтримки Європейського Союзу на 12%, що є найбільшим показником з усіх членів ЄС. Підтримку ЄС висловили лише 39% громадян країни, тоді як минулого року цей показник складав 51%. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Bloomberg.

Huxit: в Угорщині ростуть настрої за вихід з ЄС

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото з відкритих джерел

Вперше ідею виходу Угорщини з Європейського Союзу (Huxit), оголосили під час пандемії. Тоді уряд країни заявив, що Угорщина може розглянути членство в ЄС у новій перспективі, адже до 2030 року почне бути чистим платником до бюджету європейського блоку. З моменту приєднання до ЄС Угорщина отримала понад 100 млрд євро допомоги. Однак ЄС заблокував 28 млрд євро через проблеми демократичних інституцій у країні, зокрема це стосується судової системи та ЗМІ.

"Угорщині так і не вдалося по-справжньому засвоїти цінності ЄС, справді йшлося про гроші. Тепер, коли гроші не течуть, додайте до цього пропаганду, і обидва разом матимуть потужний ефект", — сказала директор Mertek Media Monitor Агнес Урбан.

Орбан критикує ЄС, заявляючи, що саме союз винен у поганому стані економіки країни та послаблені угорської валюти. Окрім того, десятки інформаційних ресурсів, які підконтрольні Орбану поширюють наратив, що підтримка України з боку ЄС завдає збитків Угорщині. В одному з ефірів Віктор Орбан заявив, що люди можуть почати ставити під сумнів "повне існування" ЄС через підтримку України.

Опитування газети Nepszava показало, що більшість прихильників угорського прем’єр-міністра Віктор Орбана вважають біль прихильними до росіян і китайців, ніж до американців та українців.

"Це надзвичайно важливо й страшно, враховуючи, як швидко змінюється ставлення. Дивно, наскільки ефективним був Орбан у знищенні проєвропейської позиції Угорщини", — сказав співробітник Німецького фонду Маршалла Даніель Гегедус.

Агнес Урбан говорить, що раніше урядова кампанія була проти інвестора Джорджа Сороса, ЛГБТ-спільноти та колишнього президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, однак зараз це змінилось.

"Це справжній геополітичний поворот. Якщо раніше урядова пропаганда була спрямована на боротьбу з цапами-відбувайлами, минулого року вона набула нового виміру і тепер прямо націлена на західні альянси Угорщини", — сказала директор Mertek Media Monitor.

Через великий вплив Орбана на ЗМІ, європейська група депутатів ALDE за допомогою США організувала рекламну кампанію "Росіяни, повертайтеся додому" — це заклик проти радянського вторгнення Угорщини в 1956 році, що порівнюється на нинішній напад Росії на територію України.

"Угорщина, мабуть, єдина держава-член, яка проводить антиєвропейську кампанію. Це одна з причин, чому ми хотіли запустити цю кампанію — сказати, що цієї землі обітованої за межами ЄС не існує", — сказав член опозиційної партії Угорщини Даніель Берг.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в адміністрації Орбана розповіли про союзників Угорщини.

Також "Коментарі" писали про Орбана, який підтримав суперечливу пропозицію Макрона.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини