Головна Новини Світ Європа Парламент Угорщини прийняв суперечливий «закон про помсту»
commentss НОВИНИ Всі новини

Парламент Угорщини прийняв суперечливий «закон про помсту»

Законопроєкт схвалений угорською керівною партією "Фідес" називають "законом про помсту" через його суперечливі положення щодо працівників освіти в країні.

9 липня 2023, 15:50 comments1007
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Угорський парламент схвалив суперечливий закон, який спрямований проти вчителів у країні. Нові положення змінюють їх статус та передбачає збільшення робочого часу. Вчителі Угорщини назвали нову постанову "законом про помсту" через протести викладачів, що тривають понад рік. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання AP.

Парламент Угорщини прийняв суперечливий «закон про помсту»

Угорські вчителі на протестах. Фото з відкритих джерел

Зарплата вчителя в Угорщині є однією з найнижчих в Євросоюзі та складає близько тисячі євро. Нова реформа, яку просуває уряд Орбана, має на меті підпорядкувати вчителів, які вже півтора року організовують антиурядові страйки проти погіршення ситуації в освіті. Однак місцева поліція їх розганяє, інколи з застосуванням сльозогінного газу та кийків.

Закон схвалений керівною партією "Фідес" позбавляє угорських вчителів статусу держслужбовця, дозволяє збільшити час робочого дня до 12 робочих годин, а робочий тиждень до 48 годин. Окрім цього, "закон про помсту" дозволяє примусово перекидувати вчителів з однією школи до іншої, де існує нестача робітників.

Нові норми означатимуть, що вчителі не матимуть гарантії працевлаштування, а їхні контракти більше не будуть захищені Трудовим кодексом. Профспілки вчителів заявили, що тисячі педагогів покинуть професію, коли закон буде прийнято, і що законопроєкт було розроблено без відповідних консультацій із профспілками.

Перед прийняттям закону вчителі та студенти висипали лід перед угорським парламентом з написом  JÖVŐ (майбутнє), що символізує віру в те, що майбутнє молоді Угорщини тане з ухваленням закону.

Орбан стверджує, що новий закон збільшить зарплати для вчителів та звинувачує ЄС, який заморозив частину фінансової допомоги через недоліки в демократії та верховенстві права в Угорщині.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв слова Орбана, який заявив, що Україна не може виграти війну. А також закликав не говорити про воєнні злочини Путіна. На ці слова відреагував радник ОП Михайло Подоляк.

Також "Коментарі" писали, що європейський політик назвав Орбана справжнім другом його країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини