Головна Новини Світ Європа Росіяни масово тікають в Європу: вони обирають одну конкретну країну
commentss НОВИНИ Всі новини

Росіяни масово тікають в Європу: вони обирають одну конкретну країну

Громадяни Росії знайшли свою "маленьку Москву" в одній з європейських країн. Сербія приймає тисячі росіян, їх гроші та культуру.

31 березня 2024, 16:00 comments7942
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, сотні тисяч росіян переїхали жити в Європи. Найулюбленішою країною громадян Росії стала Сербія. Сербське видання NIN вказує, що сучасна міграція нагадує їм втечу столітньої давності, коли росіяни тікали від більшовиків.

Росіяни масово тікають в Європу: вони обирають одну конкретну країну

Росіянка та сербка з прапорами своїх країн. Фото з відкритих джерел

З 24 лютого 2022 року до Європи переїхало близько 200 тис. громадян Росії, більшість з яких обрали кінцевим пунктом лояльну до Кремля Сербію.

"Все непереборно нагадує часи столітньої давнини, коли численні освічені росіяни — архітектори, науковці, лікарі, військові — масово приїжджали до Сербії, рятуючись від більшовицького терору. Так звана біла еміграція залишила помітний слід у Сербії. Сербії, особливо щодо архітектури", — пише NIN.

За даними Сербського інституту геодезії, у 2023 році росіяни інвестували в нерухомість країни понад 180 мільйонів євро. Крім того, громадяни Росії активно відкривають свої заклади в Сербії. До 2022 року в Сербії було зареєстровано сім закладів громадського харчування, які належать громадянам Росії. А за останні два роки відкрилось ще 154. 

Крім того, за даними Агентства з реєстрації підприємств Сербії в країні працює 2212 компаній та 8748 підприємців, засновниками та власниками яких є фізичні та юридичні особи російського походження. Майже половина з них працює в ІТ-галузі. Також росіяни відкривають численні ресторани, салони краси та перукарні.

Найбільше змін зазнали великі сербські міст Белград, Новий Сад та інші, де відчувається велика присутність росіян.

"За два роки Белград багато в чому змінився і пристосувався до росіян, тому вже не дивно бачити рекламу, оголошення та туристичні афіші, написані російською", — зазначає NIN.

Крім активного залучення до ІТ, сфери харчування, краси та туризму, який здійснюється літаками через Угорщину та Туреччину, росіяни активно поширюють свою культуру в Сербії, зокрема й музичну. Як вказує NIN щонайменше раз на місяць в Белграді виступає російський музикант з великим концертом.

Росіяни в Сербії створили свою "маленьку Москву", де ведуть свій бізнес, розвивають культуру та інвестують.

Видання також вказує, що на останніх так званих виборах президента Росії, Володимир Путін отримав у Сербії трохи більш як 10% голосів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про країни, які заборонили росіянам в'їзд на свою територію.

Також "Коментарі" писали, що Сербія підіймала винищувачі в повітря через фіксацію НЛО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини