Головна Новини Світ Європа Швеція б'є на сполох через Росію: готують відповідні заходи безпеки
commentss НОВИНИ Всі новини

Швеція б'є на сполох через Росію: готують відповідні заходи безпеки

Через напад Росії на Україну Швеція значно змінює свій оборонний бюджет, плани розвитку та інвестиції в озброєння.

7 листопада 2023, 14:50
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Командування шведської армії створило документ з рекомендаціями для уряду Швеції, який має стати основою для рішень шведської влади щодо військових витрат, а також оборонної політики в 2025-35 роках, тобто після приєднання країни до НАТО. 

Швеція б'є на сполох через Росію: готують відповідні заходи безпеки

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. Фото з відкритих джерел

Після російської агресії в Україні Швеція та Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО. Саме у спільній захисній стратегії Швеція очікує посилити свою оборону від зовнішнього впливу, зокрема від можливої агресії Росії.

"Агресивні дії Росії призвели до структурної та значно погіршеної ситуації з безпекою. Росія ще більше знизила свій поріг для військового застосування сили. Не можна виключати збройний напад на Швецію", — йдеться у звіті комітету з питань оборони.

Рекомендації пропонують "амбітні зміни", які передбачають посилення уваги до ППО. Військові хочуть інвестувати в дрони та системи радіоелектронної боротьби. У документі також пропонується збільшити кількість призовників до 10 тис. на рік до 2030 року. 

Крім того, у вересні Швеція оголосила про рекордне збільшення витрат свого оборонного бюджету на 2024 рік. Таким чином очікується, що оборонний бюджет Швеції сягне 119 млрд крон (2,44 млрд доларів), що перевищує 2% від ВВП країни та відповідає узгодженим стандартам НАТО. У порівнянні з 2020 роком оборонний бюджет 2024 року у Швеції збільшився майже удвічі.

Такі витрати дозволять продовжувати виділяти інвестиції в озброєння, зокрема на артилерійські системи, безпілотники, кораблі та винищувачі Gripen.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Лавров зробив нову заяву через розширення НАТО та звинуватив Швецію та Фінляндію.

Також "Коментарі" писали, що Швецію знову не пускають в НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини