Головна Новини Світ Європа У Європі може утворитись нова країна: її проросійський лідер заявив про відділення від держави через референдум
commentss НОВИНИ Всі новини

У Європі може утворитись нова країна: її проросійський лідер заявив про відділення від держави через референдум

Мілорад Додік хоче провести референдум щодо незалежності Республіки Сербської та її вихід зі складу Боснії і Герцеговини.

9 червня 2024, 11:50 comments7006
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік анонсував проведення референдуму щодо незалежності Республіки Сербської від Боснії і Герцеговини. За його словами, рішення вже прийнято, проте час проведення референдуму ще не оголошено.

У Європі може утворитись нова країна: її проросійський лідер заявив про відділення від держави через референдум

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік. Фото з відкритих джерел

В інтерв’ю російським пропагандистським ЗМІ Мілорад Додік заявив, що Республіка Сербська, яка є частиною Боснії і Герцеговини планує оголосити про свою незалежність після проведення референдуму.

"Існує рішення про відділення, але конкретний день ще не встановлено. Необхідно провести аналіз та дослідження. Ми б хотіли вже зараз, але, крім нас, є ще дві сторони в цьому питанні. Звичайно, це вимагає часу", — сказав Додік.

Додік пояснює, що Республіка Сербська досягла "цивілізаційної зрілості і розуміння", що має стати незалежною країною. За його словами, залишатись у складі Боснії та Герцеговини – це "даремне витрачання ресурсів, часу та можливостей". 

Мілорад Додік вважає, що референдум дозволить Республіці Сербській вийти зі складу Боснії і Герцеговині, а також Дейтонської угоди, яка завершила війну в регіоні у 90-х роках.

Разом з тим, Додік не виключає, що після оголошення незалежності Республіки Сербської, вона може стати частиною Сербії.

"Так, швидше за все, звичайно, абсолютно історично виправдано було б країнам, у яких більшість населення — це сербський народ, об'єднатися в єдину структуру та співдружність, але це завдання майбутніх поколінь та політичних рішень обох країн", — зазначив Додік.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у травні Мілорад Додік заявляв про припинення існування Боснії та Герцеговини у майбутньому.

Також "Коментарі" писали про повідомлення Додіка, який вважає, що у разі перемоги Трампа, він зможе реалізувати незалежність Республіки Сербської.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини