Головна Новини Світ G20 Які очікування від саміту G20 – чим пояснити позицію Індії щодо війни в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від саміту G20 – чим пояснити позицію Індії щодо війни в Україні

За позицією Індії щодо війни в Україні ховається бажання максимально отримувати вигоду від ситуації, що склалася

7 вересня 2023, 17:54 comments2656
Поділіться публікацією:

З 7 по 10 вересня у Нью-Делі (Індія) відбудеться саміт лідерів "Великої двадцятки" (G20). Відомо, що Індія, як нинішній господар саміту, активно просуває проект підсумкової декларації, в якому не буде згадки про те, що Росія відповідальна за розв'язану війну проти України. Відомо також, що лідер КНР Сі Цзіньпін та президент РФ Володимир Путін не поїдуть на цей саміт. Які очікування від цього заходу? Чому Індія вперто намагається розділяти економічне та військово-політичне питання, хоч вони, безумовно, пов'язані? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які очікування від саміту G20 – чим пояснити позицію Індії щодо війни в Україні

Саміт G20. Фото: із відкритих джерел

Не варто очікувати від саміту G20 прориву

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук пояснює:

"Для Індії, як це не цинічно звучить, війна в Україні дозволяє отримувати певні бенефіти через те, що Росія змушена продавати нафту з великим дисконтом та ще й за рупії (з якими не знає, що робити). Навіть під час Другої світової війни, коли багато країн брали участь у реальних бойових діях (а не лише Україна та РФ – як зараз), були ті, хто залишився осторонь. Хтось перебував поза зоною конфлікту. Як, наприклад, ті ж самі Іспанія і Португалія".

І такі країни мають своє бачення того, що відбувається, зазначає експерт. Бажання максимально отримувати вигоду від ситуації. Не стаючи на той чи інший бік.

"До того ж, якщо брати Індію та Росію, там є певне історичне партнерство, – веде далі Борис Кушнірук. – Після Другої світової, коли Індія здобула незалежність, там було багато позитиву від співпраці з СРСР (переродженим варіантом Російської імперії). І це накладає свій відбиток на те, що відбувається зараз".

Водночас, зазначає експерт, Індія зараз перебуває у складній ситуації. Поруч із нею – Китай, з яким у неї є серйозні територіальні суперечки.

"Спроба створити конгломерацію держав, які існують окремо від потужних держав Західного світу, є певною мірою відображенням бажання Індії отримати своє місце під сонцем. Але при цьому економічно вона залишається дуже слабкою країною із величезними дисбалансами. Коли плюс-мінус 60 сімей контролюють левову частку доходів Індії з населенням понад 1,4 млрд. осіб. І демократія там лише формальна. Тому Індія живе у своєму світі, не маючи можливості реально впливати на світовий лад. Не по Сеньці шапка", – констатує Борис Кушнірук.

Тож, за його словами, від саміту G20 нічого особливо очікувати не доводиться. І факт небажання там бути китайським лідером (саме небажання, на відміну від Путіна, який боїться кудись вибиратися за межі Росії через міжнародний ордер на його арешт), це показник, що Індія особливої ролі у світовій економіці не відіграє.

"Так, вона точно заблокує будь-які спроби згадувати військову агресію Росії проти України (чисто із меркантильних спонукань), – прогнозує експерт. – Але з огляду на проблемні відносини з Китаєм залишиться у підвішеному стані між автократіями та демократіями. Я не чекаю на саміті прориву. До того ж те, що офіційно оголосять, і те, що обговорюватиметься в кулуарах, це різні речі. Часом кулуарні обговорення виявляються значно важливішими, ніж те, що стало надбанням громадськості. Індії ж зараз насамперед доводиться думати про те, як уберегтися від імперських агресій з боку Китаю. А той має явне бажання правити в Азіатському регіоні. Що точно не влаштовує його сусідів. І – хочеш, не хочеш – їм доводиться шукати допомоги у США. Враховуючи такий розклад, я не чекаю (принаймні – у публічному просторі) якихось заяв/дій за підсумками саміту "Великої двадцятки" у Нью-Делі".

Індія не може відкрито підтримати РФ, але й не виступатиме на боці України, тому що економічно їй вигідніше дружити з Росією

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко наголошує, що на сьогоднішній момент в Індії – важкий економічний стан. Є надія, що за рахунок купівлі у РФ нафти за цінами значно нижчими за ринкові, та ще й за рупії — можна якось поправити ситуацію. Але за такого розкладу Індії доводиться петляти. Вона, пояснює експерт, не може відкрито підтримати Росію. Але й не виступатиме на боці України, бо економічно їй вигідніше дружити з Росією.

"Будь-яка війна це для когось – страждання та втрати, а для когось – можливість заробити. І Індія – одна з країн, які заробляють на нашій війні. Розуміючи ситуацію, в яку загнала себе Росія, Індія викручує їй руки — і купує в неї дешево нафту. Після чого робить із неї бензин — і продає до Європи, США. Маючи на цьому пристойний дохід. За такої ситуації для Індії – що довше триватиме ця війна, то краще", – зазначає Олександр Охріменко.

Щодо Китаю, то йому, за словами експерта, вигідніше, щоб ця війна якнайшвидше закінчилася.

"Річ у тім, що КНР чутливо реагує на ціни на продовольство. Які зростають на тлі російсько-української війни, блокування морського експорту українського зерна тощо, – пояснює економіст. – При цьому Китай не хоче перемоги України. Інакше тоді морально та політично, ідеологічно – Китай програє. Бо демократія перемагає. Колективний Захід на чолі зі США".

За словами Олександра Охріменка, виходить патова для Пекіна ситуація. І як вирішити цю проблему у КНР, схоже, не знають. Тому продукують дивні заяви у стилі "ми за все добре, проти всього поганого". Плюс-мінус у такому самому стилі діє й Індія, констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – навіщо Україні статус у блоці Тримор'я – чому це важливо.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини